Felföldi Beáta

Virtuális világ, valódi fájdalomérzet

Egy kutatás szerint ugyanúgy érzékeljük, hogy mi történik körülöttünk a virtuális világban, mint a valóságban, de ott sem mindegy, hogy csak külső szemlélők vagy résztvevők vagyunk.

Önkéntesek segítségével egy kisérletet hajtottak végre, melyben egy szemüvegen keresztül egy virtuális jelenetet mutattak nekik. Egy fiatal lányt helyére kerültek, aki egy nappaliban ült, mellette édesanyjával. A virtuális valóságban ugyanakkor simogatta meg az édesanya a lányát, amikor a kutatók tették ugyanezt a szemüveges jelentkezőkkel. Hirtelen az anya arcon csapta a lányt, amire a jelentkezők szervezete ugyanúgy reagált, mintha az valóban megtörtént volna: szívverésük lelassult, reagálva a veszélyre. Ezt az eredményt hanghatások is elősegítették.


A kutatás szerint a virtuális hangok és tettek csak akkor lehetnek ilyen hatással ránk, ha mi "szálljuk meg" a virtuális testet és velünk "történik meg" minden. Ha külső szemlélőként vagyunk jelen a virtuális világban a testünk más fizikai reakciót mutat egy pofonnál. Azok a jelentkezők, akiknek a szervezete legerősebben reagált a virtuális pofonokra - az ő szívverésük lassult le legjobban - arról számoltak be, hogy úgy érezték, a saját testüket érte támadás. Az eddigi kutatásoknál a tesztelők csak az érintést érzékelték a virtuális testben vagy olyan érzésük volt, mintha kívülről szemlélnék a történéseket. A mostani tesztnél már három faktor játszott együtt is közre: a szemszög, az érintés és a mozgás.

A kisérlet azonban megakadt, mivel a lány fejmozdulatait nem tudták összehangolni az alanyokéval. Mégis, a teszt során nyilvánvalóvá vált, hogy a szemszög nagyon sokat számít. Ha a jelentkezők először "belülről érzékelték a testet" és később nézetet váltottak, például felülről szemlélték "magukat", ugyanúgy sokkolta őket egy ütés, mint előtte. Viszont ebből a nézetből már nem reagáltak arra, ha a való világban a kutatók megérintették a vállukat. A kutatás azért lehet elgondolkodtató, mivel ez felveti azt a kérdést, hogy akarunk-e majd egy lövöldözős játék részesei lenni, ha bármikor lelőhetnek minket. Vajon egy virtuális golyó milyen hatást vált ki a szervezetünkben?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #14
    Ehhez tényleg egy kutatás kellett? Andersh-sel (#4) értek egyet, várták, hogy ők is kapják a taslit :)
    Amúgy az ember ha beleéli magát más helyzetébe, akkor hasonló reakciókat képes szülni a szervezetünk, a beleélés mértékétől függően. A virtuális világ pedig elég magas beleélést képes kiváltani. Aki már játszott az Alien vs. Predatorral anno, az tudja, miről beszélek :)
    Extrém reakciókra meg ott a már említett stigmák esete vagy az álterhesség is akár.

  • Freddy TNT #13
    Ehhez szerintem nem kell semmiféle 3D meg mindenféle illúziók. Elég ha azt látjuk, hogy valakit úgy rendesen tökönrúgnak. Ilyenkor átérezzük a fájdalmát nem igaz ? Már akinek van persze...
  • TreDoR #12
    3d sexvillához van olyan
  • Oláh Herkules #11
    igen lesz hozzá faszverő automata is, usb-s :D
  • hdo #10
    Már alig várom, hogy egy crysis motorral felturbózott Red Light Centerben (szex-mmo) "ismerkedjek" virtuálisan! :D
  • tomonor #9
    fellendülni látom a cyberszex ipart...
  • Legend Killer #8
    mátrix inkább.
  • Hegi90 #7
    egy virtuális golyó?
    FFFFFFFFFUUUU HAXOR BAN WALLHAKK
  • Tetsuo #6
    A legtobb mondjuk atveres..
  • Hoz_Hun #5
    Ha virtuálisan kefélünk azt is érezzük?