Gyurkity Péter

Adatokat gyűjt telefonjain a OnePlus

Ezen adatokat pedig felhasználói jóváhagyás nélkül továbbítják a készülékek.

A OnePlus legutóbb új csúcstelefonját mutatta be, amelyet nem sokkal később követett az európai piacra szánt, egyedire szabott változat. Most a cég kevésbé pozitív színben tűnik fel a rajongók és a terület iránt érdeklődők előtt, hiszen egyértelművé vált, hogy a megadottokon kívül további adatokat is begyűjtenek a felhasználók készülékeiről.

Egy külsős biztonsági szakértő a jelek szerint már tavaly megpróbálta felvenni a kapcsolatot a kínai céggel, miután nyilvánvalóvá vált számára a fenti tény. Akkor a szokásos alapvető, technikai jellegű kérdésekre kellett válaszolnia, ezt követően azonban megszakadt a kapcsolat a két fél között, mintha az illetékesek igyekeztek volna lerázni őt. A napokban közzétett hosszabb írásban többek között erre hívja fel mindenki figyelmét, ez azonban kiegészül a begyűjtött adatok részletes listájával, valamint néhány egyéb hasznos tudnivalóval. Megtudhatjuk például, hogy a OnePlus 2 a felhasználó megkérdezése nélkül továbbít bizonyos információkat a OnePlus tulajdonában lévő doménre.

Egészen pontosan két alkalmazásról van szó, amelyek a cég által favorizált OxygenOS alatt futnak. Ezek sorrendben a OnePlus Device Manager és a OnePlus Device Manager Provider, amelyek többek között azt árulják el az illetékeseknek, hogy a felhasználó mikor nyitott meg és zárt be bizonyos alkalmazásokat, illetve hogy milyen tevékenységeket folytattak a készüléken. Az open.oneplus.net címre továbbított egyéb adatok között szerepel továbbá a készülék feloldása, a nem kívánt újraindulások sora, a MAC-cím, a telefon sorozatszáma, a mobilhálózatok nevei, valamint a hálózatok ESSID és BSSID azonosítói.

A cég néhány nappal az eredeti jelentés után reagált, szerintük minderre a készülék viselkedésének jobb megértéséhez van szükség, de ígéretet tettek arra, hogy október végéig kiadnak egy frissítést, amelynek révén a felhasználó maga választhat arról, hogy részt kíván-e venni a programban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobijub #2
    nem zavar a dolog addig, amíg arra gondolhatok, hogy a tök részletes adataimat olyan statisztikákhoz használják fel, aminek a végén a személyes adatok szétoldódnak. ha valaki azért gyűjti az adataimat, hogy csináljon egy olyan statisztikát, ami megmutatja, hogy a telefonjukat vásárlók inkább játszanak vagy inkább macskásvideót néznek, az okés. neccesebb, ha a konkrét játékok felhasználásának aggregált, személyes adatoktól megfosztott statisztikáit a játékgyártók konkurrenciaharcába történő etikátlan beavatkozásra használják. elfogadhatatlan, ha az a cél, hogy azt is hosszú időre letárolják, hogy aki pornót néz, az konkrétan személy szerint mikor, milyet és mennyit néz. de a leginkább sokkal "izgisebb" viszont belegondolni abba, hogy egy cucc esetleg azért telefonál "haza", hogy megtudhassa, mikor kell abbafejeznie a működést egy kíberháborús parancs részletesebb végrehajtásának keretében
  • attes #1
    Valószínűnek tartom, hogy minden kínai gyártású hálózati eszköz router, switch, kamera, stb legalábbis képes adatot gyűjteni és továbbítani kínába.
    A gyári firmware-es kínai routerek is időnként belépnek kínai ip-kre maguktól.
    Nekem is van egy jópár ilyen, de egyenlőre úgy vagyok, miért pont rám lennének kíváncsiak.
    De a jövőben lehet, hogy ezt jobban át kell gondolni vásárlás előtt.