Berta Sándor

Nagyobb állami ellenőrzés kell a digitális világban

A digitalizálás kiteljesedése nem jelenti azt, hogy az állam a háttérbe vonulhat.

Alexander Karp, a Palantir nevű cég vezérigazgatója a bécsi Darwin’s Circle nevű rendezvényen úgy nyilatkozott: a digitális változás célja az kell, hogy legyen, hogy a lakosság többségének jobb vagy legalább azonosan jó jövőt lehessen biztosítani. A megoldás az lehet, ha a kormány a hagyományos gazdaságot támogatja és ezzel párhuzamosan megteremti a digitális fejlődés keretfeltételeit. De ez csak akkor lehet jó, ha az állam megtartja a legfelső döntéshozói és szabályozói szerepét, s ezt a felelősséget nem adja tovább a vállalatoknak. "Nem szabad, hogy például én dönthessem el, hogy az egész emberiségnek a Palantirral kell együtt élnie" - tette hozzá a menedzser. Karp ezzel egyértelműen a Szilícium-völgy nagy techkonszernjeit bírálta, amelyek nem akarják elhinni és megbarátkozni az állam morális döntéshozói szerepével. Ráadásul problémákat generál az is, hogy a pénzek ezekhez a nagy társaságokhoz folynak be.

A Palantir első embere kifejtette, hogy a digitalizálás első szakasza Európa szempontjából rosszul zárult le, a második szakaszt jobban lehet teljesíteni. Az idő erre megérett, most ezen kell dolgozni, különben hamarosan túl késő lesz. Karp ezután kitért a mesterséges intelligencia kérdésére is. A technológia fejlődéseit szerinte nem lehet pozitívnak vagy negatívnak értékelni, hiszen önmagában a mesterséges intelligencia sem jó vagy rossz. Egy ilyen ítélet csak később, a következmények elemzése után hozható meg. Amennyiben például a technológia miatt nem jöttek létre új munkahelyek, akkor az természetesen rossz. Ő viszont nem tart attól, hogy a gépek váltanák ki az embereket. "Egy fej számítógéppel kiegészítve, jobb, mint egy számítógép önmagában" - hangsúlyozta ezzel kapcsolatban.

A Palantir vezérigazgatója az adatvédelemmel kapcsolatos eltérésekkel is beszélt. Európában minden adatot törölni akarnak, míg az Amerikai Egyesült Államokban folyamatosan az adattárolást sürgetik. Úgy véli, az embereknek bízniuk kell az állam jó munkájában, de ez a bizalom csak a politikusok, a felhasználók és a szoftverek együttműködésével épülhet ki. Ezzel párhuzamosan azonban a biztonság ára nem lehet az, hogy az emberek lemondanak a saját jogaikról és kiadják a személyes információikat.

A Palantirt 2004-ben alapították és a létrehozásában komoly szerepe volt a 2001. szeptember 11-i terrormerényleteknek. A titokzatos startupról nem sokat lehet tudni és elsősorban a kormányzati támogatói miatt érdekes. Az adatok gyűjtésre és elemzésére szakosodott cég ügyfelei között egyaránt megtalálható a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), de a tudását és a szolgáltatásait többek között a bankoknak és a gyógyszeriparnak is felajánlja. Karp nagyon ritkán nyilatkozik a sajtónak, ezt most viccesen azzal indokolta, hogy félénk, ráadásul sok szabadideje sincsen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    Neki azzal van baja, hogy ne a tech cégek döntsenek olyan dolgokban, amik nem rájuk tartoznak: moderálásról, szólásszabadságról és hasonlókról van szó. Jelenleg Zuckerberg, Sergey Brin (Google) és néhány hozzájuk hasonló főnök ilyen téren olyan hatalom birtokában van, amely csak fejfájást okoz nekik, azért is cseszegetik őket, ha élnek vele, azért is, ha nem. (Pl. Charlotteville után szabad-e teret adni a náciknak). Ide valahogy be kéne nyomulnia az államnak, de ez nagyon nem lesz egyszerű.
  • Skylake #1
    A csávókámnak alapvetően igaza van. Csak az árnyalja az általa nyilatkozottakat elég nagymértékben, hogy a Palantir rendesen bedolgozott az NSA-nak, amely esetében alap a teljes adatforgalom megfigyelése - mindenkié. Illetve a jelenlegi helyzet többek annak köszönhető, hogy egyrészt, az emberek hozzájuthatnak digitális technológiát használó informatikai eszközökhöz - és használhatják azokat nulla informatikai és adatvédelmi tudással. Nem arról beszélek, hogy mindenkinek tudnia kellene mondjuk C-ben vagy Java-ban programoznia. Egyáltalán nem, hanem nagyon hiányzik a nyugati oktatási rendszerből olyan iskolai képzés, aminek körülbelül az lenne a létező legtömörebb lényege, hogy "ami ingyen van, akkor az adataiddal fizetsz, és ennek következményei vannak", és "miért kell a személyes adatok megadását szűrni, valamint azokat védeni". Ez egy-két generációt követően jelentős részben kiküszöbölné a Karp által mondott problémák jelentős részét. Sajnos azonban megnyesné az internet arisztokráciájának profitját is, és mély fájdalom, nehezítené a Palantir ügyfeleinek a dolgát is, már ELINT kategóriában. Nyilván ez utóbbiak nem annyira frankó dolgok számára. Viszont a másik út a totális állami kontroll és ellenőrzés rámászása lesz a netre a jövőben, tekintettel arra, hogy a síkhülye felhasználók és azokat kihasználó szervezetek által létrehozott externáliákat az államnak kell csökkentenie - a fejlett világban is. Most állunk válaszúton, és sajnos az utóbbi irányba mutat a változás útja szerintem.