Berta Sándor

Nem áll le a routerek, okostelefonok árusítása

A fogyasztók megnyugodhatnak, szerencsére nem valósul meg a korábban felmerült legrosszabb forgatókönyv.

Március közepén írtunk arról, hogy több millió router, okostelefon és navigációs készülék árusítása állhat le amiatt, mert kifut a 2014/53/EU irányelve, amely szabályozza azt, hogy a rádiójeleket küldő és fogadó termékeknek milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük, s az Európai Bizottság nem gondoskodott annak megfelelő pótlásáról, ráadásul hiányoznak a megfelelő engedélyezési szabványok is.

Szerencsére a helyzet megoldódott, ugyanis az Európai Bizottság a legegyszerűbb megoldást választotta: az új termékekre is a régi szabályok vonatkoznak majd. Ugyanakkor a testület hangsúlyozta, hogy a gyártóknak lehetőségük lesz arra, hogy másképp is megszerezzék az eszközeik tanúsítványait, amelyeknek köszönhetően megkaphatják a CE biztonsági jelölést.

Júniusra a szükséges 215 szabványból csak 120 fog elkészülni, így bár valószínűtlennek tűnt, hogy leállhat a routerek, az okostelefonok és a navigációs készülékek árusítása az Európai Unió területén, de mégis érthető volt a gyártók félelme. Amennyiben ugyanis nem állnak rendelkezésre a megfelelő szabványok, úgy a cégeknek a termékeiket elismert laboratóriumokban kell bevizsgáltatniuk azért, hogy azok megfelelnek-e az európai uniós előírásoknak, s ez időigényes és drága eljárás. Az EU-ban összesen csak 44 elismert vizsgálati laboratórium működik.

Az Európai Bizottság eddig elzárkózott a lejárati idő meghosszabbításától, mert attól tartott, hogy a döntés precedenst teremt és a jövőben senkinek sem lesz sürgős a szabványok időre való kidolgozása. Az a veszély is fenyegetett, hogy minden új szabályozás később lép hatályba, ami miatt elterjedhetnek az európai uniós szabványokkal nem mindig kompatibilis, importált olcsó távol-keleti megoldások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!