• kvp
    #5
    Nagy altalanossagban leirt igazsagokat es par peldat tartalmaz a cikk, viszont a javasolt megoldasok jelentos resze nem eletkepes. A fejlesztes, a jovoben majd eladhato termekek vagy szolgaltatasok letrehozasa viszont szukseges es nem annyira ujkeletu felfedezes. Munkaero szempontjabol az agilis szo hasznalata igazabol nem igazan tobb divatnal, mivel nem valtoztak annyira jelentosen az emberek, hogy a vallalati kulturat feltetlen le kelljen cserelni mindenutt. Arrol nem beszelve, hogy a legtobb _europai_ fiatal is tokeletesen elvan egy jol megfizetett, de kevesebb kihivast jelento munkaval mint egy rosszul fizetett, de sok feladatot jelentovel. Persze az utobbi nagobb haszonkulcsot jelent a cegnek.

    A startup stilusu fejlesztes az, amit a legtobb nagy ceg nem engedhet meg maganak, mert tul nagy a sikertelensegi rata. A nagy cegek altal letrehozott startupok pedig tobbsegeben sikertelenek lesznek, ahogy a tobbi fuggetlen is. Ez azert gond, mert a bankokon es a nagybefektetokon kivul senkinek (meg a nagyobb, de termelo cegeknek) sincs annyi tokejuk hogy a folymatot a szukseges ideig finanszirozzak. Nem veletlen, hogy nagy ceg csak felvasarol (technologiat, szabadalmat, embert), mig a valodi nagytokesek tudjak csak megengedni maguknak, hogy a virtualis penzukbol indulo startupokat tamogassanak. Ezt vegul a teljes gazdasag azaz a sima munkasok fizetik ki nekik a penzrendszer mukodese miatt.

    ps: A 'migrans agysebeszek' nem fognak dolgozni, nem azert mentek oda, hanem mert rajottek, hogy nyugaton munka nelkul is elerik azt az eletszinvonalat amit a vilag masik reszen kemeny munkaval is csak alig. Es ez nagyjabol eleg is a tobbseg szamara. Akiknek nem, azok jellemzoen kepzettek es legalis uton mar reg nyugaton vannak.