Berta Sándor

Pontosabban meghatá­roz­ható lesz az okostelefonok helyzete

Az új generációs okostelefon-chipek tovább növelhetik a műholdas helyzetmeghatározás pontosságát.

Jelenleg 5 méteres pontosságú a műholdas helyzetmeghatározás, ez változhat jövőre 30 centiméterre. A Broadcom ugyanis az ION GNSS+ Konferencián bejelentette az új generációs okostelefon-chipeket, amelyek képesek lesznek arra, hogy a GPS, a japán QZSS, az orosz GLONASS vagy az európai Galileo műholdas navigációs rendszerek javított jeleit használják. Az új chipgenerációt 2018-tól építik be az első készülékekbe és többek között jelentős mértékben javítani fog a városi környezetekben, a szűk utcákban való navigáción is.

Az első új chip a Broadcom BCM47755 lesz. Az új generációs eszközök a navigációs műholdaktól érkező kiegészítő jeleket is felhasználják. Mindegyik GNSS (Global Navigation Satellite Systems) műhold sugároz úgynevezett L1-jeleket, az újabb berendezések pedig egy L5 nevű jelet is adnak. Az új chipeknek köszönhetően az okostelefonok továbbra is az L1-jellel határozzák meg a pontos helyzetüket, de azt az L5-jel segítségével tovább pontosítják. A városokban gyakori probléma az, hogy nem csupán a műholdas jelek érik el közvetlenül a készülékeket, hanem azok visszhangjai is, amelyek a házfalakról verődnek vissza. Az L5-jeleknél viszont a vevőchipek számára egyszerűbb figyelmen kívül hagyni a visszhangokat.

Az L5-jeleket már jelenleg is használják elsősorban ipari célokra - például az olaj- és gázlelőhelyek felmérésére. A Broadcom chipje lehet azonban az első olyan chip, amely tömegesen elérhető lehet. A gyártó azt ígérte, hogy az új chipek nem csupán jobb eredményeket szállítanak majd a mostani megoldásoknál, hanem azoknál nagyobb energiahatékonyság is jellemezni fogja őket.

Érdekesség, hogy a Bosch, a Geo++, a Mitsubishi Electric és a U-blox augusztusban létrehozta a Sapcorda Services nevű vállalatot, amelynek célja a centiméteres pontosságú helyzetmeghatározás megteremtése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #2
    Akkor "Doktor Genya" már nem fog mellélőni a lézeres műholdjával, ha valakit likvidálni akar... :D
  • Skylake #1
    FSZB, GCHQ & NSA like this!