Alex

A Nokia ingyenessé teszi a navigációt

A Nokia bejelentette, hogy okostelefonjain ingyenessé teszi az autós és gyalogos navigációt az Ovi Térképek új verziójának részeként.

A Nokia térkép- és navigációs szoftverét kifejezetten mobilhasználatra tervezték. A cég közleménye szerint az Ovi Térképek új verziója tartalmazni fog minden alapvető autós és gyalogos navigációs funkciót, mint például lépésről lépésre történő beszédhangos navigációt 74 országra 46 nyelven, és közlekedési információkat több mint 10 országban, valamint részletes térképeket több mint 180 országra.

"Azt szeretnénk elérni, hogy mobiltelefonunk navigációra történő használata olyan megszokottá váljon, mint az SMS küldés vagy egy fényképkészítés. Hiszünk abban, a beszédhangos navigációval kiegészített térképek ingyenessé tétele, e folyamat katalizátora lesz - magyarázta Anssi Vanjoki, a Nokia executive alelnöke. "Mi értelme van annak, hogy az embernek van egy mobiltelefonja és egy külön autós navigációs rendszere, mely csupán egy országban vagy régióban működik? Ötvözzük a kettőt, tegyük ingyenessé és világszerte elérhetővé, és így kapunk valamit, ami valóban hasznos és segít eligazodni a világ szinte bármely nagyvárosában, akár gyalogosan, akár autóval közlekedünk."

A cég semmilyen költséget nem számol fel, az összes térkép és funkció elérhető. Nincsen szükség kiegészítő licencekre a további országok és régiók térképeihez, vagy az olyan szolgáltatásokhoz, mint a közlekedési információk és útikönyvek. Az adatforgalomért a szolgáltatók persze forgalmi díjat számolhatnak fel, de a térképeket előre telepíteni lehet a telefonkészülékre, így az alkalmazást offline üzemmódba kapcsolhatjuk, ami kíméli az akkumulátort, de a navigáció mégis működni fog. Ez különösen akkor hasznos, ha aggódunk az adatforgalmi díjak miatt, vagy olyan területeken utazunk keresztül, ahol nincsen hálózati lefedettség.

A cég térképei hibrid vektoros technológián alapulnak. A vektoros térképek kevesebb adatot igényelnek, és lehetővé teszik, hogy akkor is folytassuk a navigációt, amikor megszakad a hálózati kapcsolat. A letöltött és frissített térképek közel fele akkorák, mint a többi mobilos térképszolgáltató terjedelmes bit térképei. A lépésről lépésre történő beszédhangos autós és gyalogos navigáció is ingyenes. Az autósoknál ez magában foglalja a sávasszisztenst, a közlekedési információkat, továbbá a biztonsági kamerák és sebességkorlátozások helyére való figyelmeztetést. Tartalmazza továbbá a gyalogosoknál a parkokon átvezető rövidítéseket és a gyalogos övezeteket több mint 100 város esetében, valamit több mint 200 város hatezer 3D-s iránypontját.

A kompatibilis Nokia készülékek aktuális listája: Nokia N97 mini, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia E52, Nokia E55, Nokia E72, Nokia 5230, Nokia 6710 Navigator, Nokia 6730 classic és Nokia X6.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kheller #39
    Esetleg ha felraknád a gépedre a nokia map loadert és letöltenéd vele azokat az országokat ahol használni akarod, akkor nem kéne a netről szedje a telefonnak a térképet és offline működne...
  • kovadam87 #38
    Indítás után az Ovi maps-al megnéztem budapest belvárosát, aztán miskolcot, aztán pedig szegedet (ezalatt azt értem hogy térkép nézetből ki és be zoomoltam a városokra). Ezt az egész műveletet elkapkodtam 1 perc alatt, és az adatforgalmam most tart 489kb-nál, annak ellenére hogy semmi plusz funkciót nem indítottam el, nincs telepítve semmi extra, nem vagyok hangos navigáció előfizető sem (prémium szolgátatásom sincs). Ezekután akárki akármit mond, hogy miért csatlakozik, de csatlakozik és én pont ezt említettem meg problémám oka ként. Hozzá teszem csendesen hogy az internetet letiltottam hogy ne azzal együtt induljon el a progi, ő ezt még is figyelmen kívül hagyta. Garmin alatt 1 db kilóbájtot sem eszik meg a netemből a navigáció során, ha keresek ha csak nézelődöm, vagy ha éppen hangos navit használom akkor sem. (az internet használat tudom most már elfogadott dolog, mindenki aki vesz egy új előfizetéses telefont adnak mellé bőven adatforgalmat is. Én csak azért vagyok ilyen kemény kalapos mivel 20MB-s csomagomat nem biztos h az ovi maps bohóckodására használnám el. - halkan megjegyezném h kár a 200mb pannon internetért, dehát minden jó eltűnik egyszer) :-)
  • Koge #37
    Ki lehet kapcsolni az internet használatot, ergo bárki használhatja aki nem akar netezni szóval kedves kovadam87 a nokia is a garmin féle megoldás felé tendál az internet csak a gyors pozicionálás és a plusz tartalomszolgáltatás miatt van (moziműsor étterem egyebek)
  • kovadam87 #36
    egyenlőre a 6220 classic-al rendelkező tulajdonosok se ugorhatnak ki a bőrükből a hír hallatán, hiszen erre a telefonra sem ingyenes egyenlőre a Nokia Ovi maps hangos navigációja. Várom a fejleményeket, bár attól tartok hogy ez tényleg csak valami kampány fogás, hogy a vásárlók a jobb fajta drágább telefonokat vegyék meg, mivel ahhoz ingyenes a navigáció :) Engem az ovi maps, azért nem motivál túlságosan, mivel folyamatosan kommunikál az interneten, ezért magas adatforgalomhoz vezet a használata. Akinek pedig nincsen ingyenes net hozzáférése, vagy szerződése 1-2G internetre, az igen csak meg fontolja hogy használja e ezt a terméket vagy sem. Én személy szerint üdvözölnék egy Garmin féle megoldást, és a térképeket a telefonra telepítve, kizárólag a GPS-t dolgoztatnám meg. :) Bár ki tudja, lehet hogy a Nokia is efelé fog tendálni.
  • Rexhawk #35
    e63-hoz már lehet letölteni ovi mapsot
  • zidder #34
    Tegnap este beszéltem Nokiánál dolgozó ismerőssel, nem lesz FP1-re. De majd csak eldöntik... nyilván ha sok nokia tulaj igényli akkor megcsinálják.
    Nem hivatalosan meg úgyis megcsinálják ebben énis biztos vagyok.
  • Kheller #33
    Hol? Én kimondottan azt olvastam, hogy FP1-hez már készül és heteken belül kint lesz.
  • zidder #32
    "Ha majd elkészül a régebbi oprendszeres telefonokhoz is, akkor majd azokon is menni fog az ingyenes navi."

    Nem csinálja meg a nokia régebbi telefonokra. Nokia fórumon már közölték.
  • Kheller #31
    Hogy mivel készülnek az egy dolog, hogy milyen formában kapja meg a készülék az meg a másik. A google-é például raszteres. Persze az eleve sok sebből vérzik, kezdve onnantól, hogy csak online működik (külföldön roaminggal nonsense) a egészen az alapvető funkciók hiányáig.

    A cikk egyébként hibrid vektorosról beszél, azaz egyszerre használ rasztert és vektort, ahol van értelme. (pl 3d)
  • Inquisitor #30
    Nem értem a cikkben felemlegetett vektoros térkép dolgot. Ezer éve vektorosak a térképek, direkt CAD-es rendszerrel készülnek a térkép adatok ... ez mitől lenne újdonság?