Berta Sándor

iPhone - már elérhető a Wikitude és a Layar

Az iPhone-tulajdonosok hasznos információkat kaphatnak a különböző objektumokról. Ehhez elegendő a telefonokat az adott épületre vagy műtárgyra irányítaniuk.

Immár mind a két Argumented Reality (AR) alkalmazást használhatják az iPhone készülékek tulajdonosai is. A két program eddig csak az Android operációs rendszert futtató okostelefonokhoz volt elérhető. A Wikitude és a Layar fejlesztői bejelentették, hogy az AR-szoftverek mostantól szabadon letölthetők az Apple App Store boltjából. Fontos, hogy mindkét böngésző futtatásához és zökkenőmentes használatához szükség van az iPhone alapszoftveréhez kiadott 3.1-es frissítés telepítésére.


A Wikitude és a Layar segítségével az iPhone-tulajdonosok hasznos információkat kaphatnak a különböző objektumokról. Ehhez elegendő csak az eszközeiket az adott épületre vagy műtárgyra irányítaniuk és máris megjelenhetnek a kiegészítések. Így például ha valaki a bécsi Stephansdomra irányítja a készülékét és rákattint egy szimbólumra, azonnal látható lesz számára a dómról szóló Wikipedia-bejegyzés. A Mobilizy osztrák cég által kifejlesztett Wikitude World Browser iPhone-kompatibilis verziója október másodika óta tölthető le. "Ezt eddig 23 500-szor tették meg a felhasználók" - közölte Andreas Hauser, a Mobilizy üzletfejlesztési munkatársa.


Az Apple App Storeban már több ezer letöltést regisztráltak, ezzel a Wikitude bekerült az ajánlott letöltések közé. Hauser szerint a hír különösen azért örömteli, mert a böngésző csupán alig néhány államban, így Németországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában elérhető, Olaszországban és Franciaországban viszont egy kisebb szoftverprobléma hátráltatta a megjelenést. A két államban egy kliensprogram ugyanis nem tudta elérni a szervereken található adatokat. A fejlesztők azonban már dolgoznak a hiba kijavításán.

A Layar és a Wikitude az idén nyártól vált elérhetővé az okostelefonok tulajdonosai számára. A hasznosságuk rövid időn belül bebizonyosodott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #5
  előveszem, na
 • Epikurosz #4
  Te, én nem hiszem el, hogy te - legalábbis az eddigi kommentjeid alapján - ennyire idióta vagy. szerintem csak pikkelsz rám, és simán kötekedsz.
  A cucc nem arról szól, amit írsz.

  Arról szól, - majd én megmondom neked! - hogy megyek az utcán, és előveszed a mobilt, és a kandikameráját rádirányítom, és kiírja nekem, hogy fussak gyorsan el, mert kerülget a hányinger.
  Inkompatibilitás.
 • gneoka #3
  Engem az érdekelt volna mindig is, hogy folyamatosan online van ilyenkor a készülék vagy ha valamire rámegyek akkor kapcsolódik és gyorsan leszedi (ugye adatforgalom miatt nem mind1)

  És, ha én amagyar előfizummal kimegyek bécsbe és ott kattintgatok akkor azt számlázza a osztrák szolgáltató vagy beleszámít az inygenes 5gb-os felhasználásomba?
 • Loverman #2
  Nos... mivel elérhető rajta az internetnek nevezett dolog, ezért már most is lehet arra használni. Ja hogy poénnak szántad? Túl öreg vagy már ehhez
 • Epikurosz #1
  Eszméletlen.
  Hamarosan ezt társkeresésre is használni lehet.