Berta Sándor

GPS-modulon keresztül kémkedik egy mobil játék

A Maxicom cég egy olyan szoftvercsomagot kínál a felhasználóknak, amelynek a segítségével egy másik Androidot futtató okostelefon GPS-adatai alapján folyamatosan lenyomozható a tulajdonos tartózkodási helye.

A szoftvercsomag részét képezi a GPS Spy rendszerrel összekapcsolható Tap Snake nevű játék, amelyet a megfigyelt személynek kell feltelepítenie a saját készülékére. Amint ez megtörtént, aktiválható a GPS-szes nyomkövetés és a játék egyik modulja automatikusan továbbítja a célszemély tartózkodási pozíciójára vonatkozó adatokat és azok a Google Maps térképein megjeleníthetők. Az Android Market rendszerében július közepe óta elérhető, kémprogramot rejtő ingyenes játékra a Symantec lett figyelmes.


Az alkalmazásnak mindenképpen tartalmaznia kell egy a GPS Spy rendszerhez tartozó e-mail címet, ahová az adatokat elküldheti, valamint egy kódot, amellyel feloldható a GPS-titkosítás. Amennyiben mindkét feltétel adott, úgy a kémmodul automatikusan aktiválódik és 15 másodpercenként elküldi a tartózkodási helyre vonatkozó információkat a megadott e-mail címre. A megszerzett adatok lekérdezéséhez szükség van a Tap Snakeben elrejtett kódra, különben azok nem hívhatók le a GPS Sky rendszeréből. A kódokat a Maxicom 5 dollárért árulja az Android Marketen.

A fejlesztő igyekszik elhárítani magáról a felelősséget, mondván: a GPS Spy esetében világosan felhívják a figyelmet arra, hogy a GPS-adatok lehallgathatók a Tap Snake segítségével. Emellett a játék telepítésekor is megkérdezik a felhasználókat, hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy a program lekérdezhesse a GPS-adataikat? Aki erre nem fog gyanút, az később még mindig közbeavatkozhat, hiszen amint valaki elindítja az alkalmazást, automatikusan aktiválódik okostelefonja GPS-funkciója. Akit ez zavar az bármikor letilthatja azt.


A Maxicom magyarázata nem győzte meg a Symantec munkatársait, akik a Tap Snake szoftvert trójai féregnek minősítették. Az ok: a játék titokban gyűjti a GPS-információkat és azokat másoknak továbbítja. Ugyan a Tap Snake esetében nem lehet klasszikus kártevőről beszélni, hiszen a GPS-adatok nem feltétlenül érdeklik a kiberbűnözőket, de más a helyzet, ha az információk mondjuk egy féltékeny partner kezébe kerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #10
    miért így jobb? most pl semmi sincs :D
  • fergusonpapa #9
    nekm 8 csak unatkoztam.meg unoma flamet :D
  • item #8
    Te meg mit veszed magadra? Talán te vagy az ügyvédje ? Eddig minden ilyen hírnél ott volt és bőszen hirdette az igét. Ha akar ,majd ő válaszol a kommentemre.
  • sanyicks #7
    Hogy változnak a dolgok... múlt héten a winfónós hír tele volt az apple fanok fikahozzászólásaival :D
  • fergusonpapa #6
    Miért jelenne?ti vagytok a fikagépek nem az iphone-osok.ha akart volna rég irt volna bárki bármit.mégse teszi..de ha Apple Hir lenne akkor meg kb 500 hozá szólás lenne... -.-'
  • item #5
    Na hamarosan megjelenik Ulkesh...
  • YMan #4
    egy csomó programnál ki van írva hogy gps adatokat lekérdez telepítéskor. Ha a wifi-t a gps-t és a mobil internetet letiltjuk akkor kíváncsi vagyok mit és hova küld...
  • bakagaijin #3
    Vagy nem is ők maguk telepítik fel, hanem pl. a féltékeny partner suttyomban. Klasszik mobiltelefonokra most is van ilyen, beszélgetéseket továbbít konferenciahívással, stb. Magánnyomozóktól lehet megrendelni ezeket a szolgáltatásokat. De gondolom ipari vagy politikai kémkedésre is kiválóan alkalmas.
  • kvp #2
    Ha nem ker a program engedelyt, akkor spyware. Idealis esetben az os erre figyelmezteti a felhasznalot. (egyebkent telepiteskor ezt meg is teszi) A benabb felhasznaloknak viszont szukseguk lehet ezen programok ellen is valami vedelemre, mert nem biztos, hogy tudnak vagy akarnak valaszolni a telepieskori figyelmeztetesre, csak ok-ot nyomnak.
  • sanyicks #1
    aha tehát nem spyware, sem sebezhetőség, csak a nyomorék symantec csinálja a balhét, mert már semmilyen piacon sem képesek évek óta semmire, csak "mondogatni a frankót"