Berta Sándor

Megjelent a Layar 2.0

Immár az Android alapú mobil készülékek tulajdonosai számára is letölthető a Layar nevű Augmented Reality (AR) böngésző.

A szoftver új 2.0-s verziója már hivatalosan is támogatja az Android mobil platformot. A program funkcióit és nemzetközi elérhetőségét az SPRXmobile holland cég munkatársai több mint száz független fejlesztő segítségével bővítették ki.

"Németországban például a lakáskereső Wohnmap került be a támogatott szolgáltatások közé. De ugyanez elmondható a Wikipediáról és a Flickr fotóhoz használható Flickr AR-ről is" - jelentette ki Maarten Lens-Fitzgerald, az SPRXmobile társalapítója. A vállalat összesen 500 fejlesztőt hívott segítségül, hogy a Layar programozói felületén keresztül további tartalmakat tegyenek elérhetővé a mobil készülékeket használók számára. A Layar 2.0 legfontosabb újdonsága a javított kameranézet, emellett van egy térkép- és listanézet. Mindez azt jelenti, hogy a felhasználók könnyebben tekinthetik meg, kezelhetik és rendszerezhetik az információs rétegeket. Ráadásul eltárolhatók a kedvenc könyvjelzők és elkészíthetik a kedvelt, valamint az ajánlott tartalmak listáját is.


Utóbbiak például abban segíthetnek, hogy a sokat utazók könnyebben megtalálják az érdekes helyi tartalmakat. Japánban például csak a SystemK 22 különböző helyi információs réteget használ. A fejlesztőmunkában az indiai-amerikai GoWeb3D stúdió munkatársai oroszlánrészt vállaltak, hiszen nekik köszönhető a, hogy a Layar képes megjeleníteni a Wikipedia cikkeit és ők alkották meg a FlickrAR-t is. "Meggyőződésünk, hogy az információs rétegek jelentik a mobil alkalmazások következő fejlődési fokát jelentik" - nyilatkozta nem véletlenül Dave Elchoness, a GoWeb3D társalapítója.

A Layar most már támogatja a Google Local Search kereső, a Greenbookings hotelinformációs, a Brightkite és a Tweetmondo közösségi hálózati rendszereket is.

Lens-Fitzgerald szerint a legfontosabb, hogy egyre több információ és tartalom legyen elérhető az AR-böngésző számára. Éppen ezért hozták nyilvánosságra a Layar teljes műszaki dokumentációját és 500 hozzáférési kódot biztosítottak a fejlesztőknek. A kódok számát folyamatosan növelni fogják és a tervek között szerepel is, hogy a Layar később bevételi forrásként szolgáljon a támogatók számára.

A fejlesztők nyitottak az új innovatív üzleti modellek iránt és azt akarják, hogy a különleges alkalmazás egyre több mobil készüléken jelenjen meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slickboy #4
    Gondolom szójátéknak szánták, a layer szó 'er' tagját cserélték ki az AR rövidítéssel, mint ahogy a Flickr-ből lett a FlickAR. Kiejtésben elválik, a Layar-t kb 'léjár'-nak mondod, míg a layer az 'léjer' a liar meg 'lájer'. De azért tényleg nem túl szerencsés, mert közel esik.
  • dronkZero #3
    Hm, valahogy nekem nem a "layer" szó ugrik be asszociációként, hanem a "liar"... :P
  • willcox #2
    Érdemes elolvasni.
  • archelf #1
    EDEN