Berta Sándor

Gyorsan nő a drónvédelmi rendszerek piaca

Veszélyeztetetté vált minden olyan esemény, ahol sok ember gyűlik össze, és a levegőből érkező fenyegetések méltatlanul alulértékeltek.

Gyerekjátékként kezdték pályafutásokat, de az akkumulátorok és a vezeték nélküli technikák fejlődésével, az új dizájnok megjelenésével és egyre nagyobb terhet egyre távolabbra képesek cipelni. Képesek előre megadott koordináták felett végigmenni, és útvonalrepülés közben automatikusan el tudják kerülni az ütközéseket, mindezt elképesztő sebességgel. Áruk zuhanásával együtt a velük járó veszélyek folyamatosan nőnek, és ezzel együtt egyre fontosabb az ellenük való védekezés. Van, ahol már figyelnek erre, például a Bécsben augusztus elején megrendezett strandröplabda-világbajnokság minden szempontból jól biztosított volt. Az épületet videokamerás megfigyelés mellett elektronikus személyszámláló rendszerekkel is őrizték. A drónok ellen a Dedrone nevű kasseli gyártó Drone-Tracker nevű védelmi rendszerét vetették be, amely minden olyan légi járművet képes felderíteni, amelyek lehetséges veszélyforrások lehet egy ilyen nagy rendezvény számára.


Megoldásuk folyamatosan széles sávban figyeli a frekvenciákat, így adott esetben még azelőtt figyelmeztetni tud egy drónra hogy az a levegőbe emelkedne. Megfigyelésre egy moduláris rendszert alkalmaznak, amihez igény szerint lehet kamerákat, radarokat és szenzorokat csatlakoztatni. Utóbbiak lehetnek nagyon érzékeny mikrofonok, melyek a rotorok által kiadott hangot nagyon távolról meghallják, a drónok vezeték nélküli jeleit vevő érzékelők, és persze kamerák (akár infravörös az éjszakai használathoz), melyekhez egy képfelismerőt kapcsoltak, és akár egy élő videófolyamon is felismeri a kvadrokoptereket. Ezek után hatósági engedélyeztetést követően egy hordozható eszközzel zavarni kezdik a drónok által használt jeleket, beleértve a helyzetmeghatározást (GPS, Glonass és Galileo műholdak jeleit) és a vezetéknélküli hálózatot 5000-6000 MHz között.

Jövőre Oroszországban lesz a következő futball-világbajnokság, amelyet a FIFA megfelelően akar biztosítani, többek között a drónok miatt is. Helmut Spahn, a FIFA biztonsági főnöke kijelentette, hogy már volt számos eset, amikor be kellett volna avatkozni. Elegendő csak a 2014-es Szerbia - Albánia mérkőzésre gondolni, amikor egy pilóta nélküli légi járműre albán zászlót erősítettek, hogy felidegesítsék a szurkolókat. A terv sikerült is, mert a forrongó indulatok miatt meg kellett szakítani a meccset, ezért a szervezetnek foglalkoznia kell a kérdéssel. Egyébként a drónt vezérlő Ismail Morinát szerb elfogatóparancs alapján idén júniusban fogták el Horvátországban, ám ő azonnal politikai menedékjogot kért. A horvát legfelsőbb bíróság ma hagyta jóvá a kiadását Szerbiának. Szerbia nemzetek közötti gyűlöletkeltéssel vádolja, amiért akár nyolc évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.


A 2017-es portugál kupadöntőt a Benfica és a Vitoria de Guimaraes vívta egymással, az ott történtek szintén nem tetszettek a biztonsági szakértőknek. Egy nagy drón bevonásával juttatták be a labdát a stadionba, majd átadták azt a bírónak. Azonban ennyi erővel bárki egy bombát is bejuttathatott volna a létesítménybe.


Spahn úgy vélte, hogy minden egyes nagyobb rendezvény lehetséges célpont lehet, éppen ezért ajánlatos lenne ezeken a helyszíneken robotrepülőgép-detektorokat elhelyezni. De meg kell találni az egyensúlyt, mert ha ezeket a rendszereket ok nélkül alkalmaznák, az olyan lenne, mint ha ágyúval lőnének verébre. A sportesemények és a koncertek mellett biztosítani kellene a börtönök, a kritikus infrastruktúrák, a repülőterek pilóta nélküli légi járművekkel szembeni védelmét is. A szakember ugyanakkor rámutatott, hogy nem egyszerűen lelőni kell a drónokat, mert sosem lehet tudni, hogy az hol zuhan le és milyen károkat okoz. Sokkal hatékonyabb ellenlépés lehet megszakítani a robotrepülőgép vezérlését és átvenni a jármű felett az irányítást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #11
    "Tök jó, hogy van ez az oldal, legalább van mire hivatkozni, ha már tényleg semmivel sem tudsz érvelni."

    Érvelni te nem tudsz, azért is követsz el érvelési hibát, mikor a nevetségességig eltúlzod a vitapartner álláspontját ("tiltsunk be mindent, éljünk barlangokban"), majd ezt látványosan megcáfolod.

    "drónok"

    Öröm látni, hogy már nem kételkedsz abban, hogy ilyet lehet-e csinálni, hanem magad magyarázod el, hogy igen, lehet. Másrészt látjuk, hogy az ISIS csinálja is. Abból, hogy Európában eddig nem csinálták, nem következik, hogy nem is fogják, hiszen semmi objektív dolog nem akadályozza meg őket.

    "Tiltsunk be minden járművet mert potenciálisan ölésre lehet használni?"
    http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
  • ToxiMaxi #10
    Akkor mégis miért kamionokat használnak erre adjon valaki magyarázatot? Ott volt a bostoni merénylet. Lehetett volna építeni Drónt is és azzal bohóckodni de ők inkább otthagyták egy táskában a kuktát.

    Tisztában vagyok vele, hogy nagyon sok ember dörzsöli a tenyerét (általánosságban értem, nem rád) és alig várja, hogy történjen valami és azt lehessen mondani, hogy én megmondtam, tiltsuk be mindet. Aminek az eredménye az, hogy egy olyan iparágat nyír majd ki a sok technológiától rettegő ember, ami egyrészt nagyon hasznos lehet másrészt rengeteg munkahelyet teremt. A vicces az, hogy ezzel a drónok lelövésére épülő bizniszeket is lelövik :)

    Jöhet a kérdés mi a következő? Tiltsunk be minden járművet mert potenciálisan ölésre lehet használni? Ez egy nagyon rossz irány. Mert nem a technológia öl, hanem az aki rosszra használja.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.09.07. 11:12:50
  • ToxiMaxi #9
    Tök jó, hogy van ez az oldal, legalább van mire hivatkozni, ha már tényleg semmivel sem tudsz érvelni. Mi lenne veled, ha ezt az oldalt nem csinálta volna meg valaki?

    Azzal azért legyünk tisztában, hogy olyan polcról levehető drón már jó régóta létezik, amivel ezt könnyen meg lehetne tenni.
    Konkrétan az első Phantom 2013 legelejétől már vásárolható volt. Ezzel egy gyerek is tud repülni, kis gyakorlással de egyéb quadcopterek
    már jóval azelőtt is voltak (10 éve legalább ha nem több), amivel ugyan nehezebb volt repülni de viszonylag az is könnyen elsajátítható. Konkrétan könnyebben mint megtanulni vezetni egy kamiont. Tehát már jó ideje rendelkezésre áll a lehetőség. Mégis inkább fegyverrel lövöldöző, öngyilkos merénylőket, késsel rohangálókat és teherautóval tömegbe hajtó embereket küldenek. Kérdés felmerül, hogy miért is?

    Index-es cikkben látott drón egy Phantom 4 és egy Matrice volt. A DJI-nak van No fly zone-ja pl repterek felett. Ez azt jelenti, hogy oda konkrétan nem is tudsz vele berepülni.


    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.09.07. 11:06:26
  • Archenemy #8
    "Szerinted ez érdekli a terroristákat?"
    Szerintem igen.

    http://gizmodo.com/isis-is-now-turning-hobby-drones-into-makeshift-smart-b-1787687168

    http://index.hu/kulfold/2017/04/03/igy_neznek_ki_az_isis_leszedett_dronjai/

    "Nem értem miért kell csak a rosszat látni a technológiában. "

    http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
  • levy668 #7
    A terroristákat nem mindig az áldozatok száma érdekli, ők félelmet/káoszt akarnak generálni.
    Toximaxi ajánlom figyelmedbe:
    https://youtu.be/2Uw0KWhYAoY
    Képzeld el ezt egy tömött koncerten... és baromira nem tudnak védekezni ellene egyenlőre.
    A betiltás nem járható dolog(én is racing quadozom, nem esne jól) ,de valamit ki kellene találni sürgősen, mielőtt a kedves békés keleti barátaink újítanak.
  • molnibalage83 #6
    Nekem is ez jön le...
  • ToxiMaxi #5
    Szerinted ez érdekli a terroristákat?
    Mert nekem az utóbbi idő terrortámadásai alapján, az jön le, hogy nagyon nem.
    Ha annyira könnyű lenne komoly terrorcselekmény végrehajtani a ma kapható drónokkal, akkor szerinted kamionokkal furikáznának?

    Nem értem miért kell csak a rosszat látni a technológiában. Tiltsunk be mindent lőjünk le mindent, zárkózzunk be egy barlangba.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.09.06. 10:26:00
  • Archenemy #4
    Egy kamionnal tuti elkapnak, mert ott vagy a vezetőfülkében. Egy drónnal ha leejtesz egy gránátot 300 méterről egy tömegre, bárhol lehettél.
  • ToxiMaxi #3
    Még mindig hatásosabb egy kamionnal behajtani a tömegbe, mint egy kis teherbírású drónnal bohóckodni...
  • gosub #2
    Gratulálok. Kik fenyegetnek EU-ban drónos támadással? Akik eddig is csinálták a terrort? Azokat kéne összeszedni és kivinni innen. Máris töredékére csökken ennek az esélye. Vagy újabb és újabb lehetőséget adni a kezükbe, hagyni hogy szervezkedjenek és újabb és újabb eszközökkel megpróbálni védekezni ellene?