Berta Sándor

Drónvédelmi rendszert vett két svájci börtön

A robotrepülőgépek használata egyre népszerűbb a rabok körében.

A Rheinmetall AG két fontos megbízást is kapott svájci polgári létesítmények pilóta nélküli légi járművekkel szembeni védelmére. A düsseldorfi székhelyű technológiai vállalkozás szállítja a lenzburgi büntetés-végrehajtási intézet és a bostadeli kantonok közötti börtön új drónfelderítő berendezését.

A Radshield rendszer éjjel és nappal videokamerákkal, infraszenzorokkal és radarral pásztázza a büntetés-végrehajtási intézetek légterét, s minden repülő tárgyat felderít, függetlenül attól, hogy éppen drónokról, modellrepülőgépekről vagy ballonokról van szó.

A berendezéseket hamarosan üzembe helyezik és így megakadályozhatják a tiltott eszközök, elsősorban a fegyverek, drogok, szerszámok és mobiltelefonok becsempészését a börtönökbe. A Radshield képes kiszűrni azokat a néhány centiméter átmérőjű tárgyakat is, amelyeket a hozzátartozók vagy a segítők átdobnak a börtönök kerítésein.


Az elmúlt években világszerte nőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor a pilóta nélküli légi járművek tiltott tárgyakat szállítottak. Svájcban is számos kísérletet regisztráltak. Az elektronikus zavarómechanizmusok alkalmazása, vagyis az aktív zavarás a dróntechnológia fejlődése miatt nem jelent megfelelő védelmet, ráadásul ez a módszer hatástalan a tiltott tárgyak kerítésen való átdobása ellen.

A Radshield azonnal riasztja a biztonsági személyzetet, ha egy idegen tárgy berepül az ellenőrzött területre, így azonnal lehetővé válik a védelmi mechanizmusok elindítása. Amennyiben ez megtörténik, lehetőség nyílik az adott börtönrész lezárására vagy átkutatására, valamint - ha szükséges - akár evakuálásokra.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2014-ben már több hasonló eset volt. Dél-Karolinában az egyik helyi szigorított börtön közelében kényszerleszállást hajtott végre egy robotrepülőgép, amely marihuánát, mobiltelefonokat és dohányt szállított volna a raboknak. Korábban két hasonló esetre is sor került. 2015-ben Németországban szintén megjelent a drónos börtöncsempészet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!