Berta Sándor

Drónos csomag­szállítás érhető el Reyjavíkban

Európában ez az első ilyen jellegű szolgáltatás, az induláshoz a megfelelő földrajzi adottságok is kellettek.

Az izlandi fővárosban az AHA belföldi futárszolgálat és a Flytrex izraeli dróngyártó közösen üzemelteti az első európai robotrepülőgépes csomagszállító ajánlatot. A pilóta nélküli légi járművek ugyanakkor még nem a megrendelők házai előtt szállnak le, hanem gyűjtőhelyekre juttatják el a termékeket. Az Iceland Review Online azt írta, hogy a drónok egyelőre csak egy útvonalat járnak be és kizárólag élelmiszert szállítanak.


Az üzemeltetők számára valószínűleg mind műszaki, mind szabályozási szempontból egyszerűbb, hogy ez az útvonal az Elliaá nevű folyó Elliaárvogur nevű torkolata fölött halad el. Ez azért is előnyös, hiszen lerövidíti a szállítási időt, ezáltal energiát lehet megtakarítani és elkerülhetővé válik a város feletti légtér. A tervek alapján az első időszakban naponta körülbelül 20 szállítmányt fognak kiszállítani, majd az év során bővítik az útvonalakat és később már nem a gyűjtőhelyeken, hanem a címzettek lakásai előtt fognak megjelenni a kvadrokopterek, hogy leeresszék a csomagokat. A szolgáltatást az izlandi légi közlekedési hatóság engedélyezte.

Az izlandi főváros földrajzi helyzete kedvez a projektnek, hiszen nagy vízfelületek vannak, így lerövidíthetők a távolságok és a biztonsági előírások is kevésbé szigorúak. Ráadásul kellően nagy kertek vannak, ennek köszönhetően a szállítmányok veszélytelenül kézbesíthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!