Berta Sándor

Előre kiszámolhatók a tárgyak tulajdonságai

Milyen hangot hallunk, ha egy fémdíszre ráütünk? És ha egy adott hangot akarunk hallani, milyen formát kell megalkotnunk?

A jövőben teljesen új alapokra helyeződhet a különböző objektumok gyártása. Új számítógépes algoritmusok lehetővé teszik, hogy a tárgyak tulajdonságait - például a hangzásukat vagy a stabilitásukat - célzottan meg lehessen határozni. Ennek köszönhetően többek között kialakítható a különböző fémből készített állatformák anyagának vastagsága, így ha valaki rájuk üt, teljesen más hangot adnak ki. A műanyagból készített figurákat úgy lehet optimalizálni, hogy egy bizonyos terhelést minden körülmények között különösen jól elviseljenek. Az új algoritmusokat Przemyslaw Musialski, a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársa és Leif Kobbelt, az RWTH Aachen kutatója közösen írta meg.

Musialski kifejtette, hogy olyan figurákat készítenek, amelyek fala nem mindenhol ugyanolyan vastag. A változó vastagság ugyanis lehetővé teszi, hogy számos tulajdonságot meghatározzanak. A számítógép kiszámolja, hogy miként oszlanak el az adott tárgyra és annak oldalaira ható erők, s milyen belső feszültségek keletkeznek. Amennyiben például a falvastagságot jó helyen változtatják meg, úgy sokkal jobb erőeloszlás valósul meg.


A fémobjektumok esetében a szakemberek úgy változtatták meg az algoritmusokkal az egyes állatfigurák falvastagságát, hogy azután a tárgyakat sorrendbe állítva és megütve, különleges hangok jönnek elő. Ezáltal pedig gyakorlatilag megvalósítható egy számítógép által optimalizált állatfigurás harangjáték. Musialski ugyanakkor kiemelte, hogy a feladat számítástechnikai szempontból nehéz. Amennyiben ugyanis az anyagvastagságot minden ponton meg lehet változtatni, akkor szinte végtelen számú lehetőség áll majd a gyártók rendelkezésére. E lehetőségek számítógépes modellezése lehetetlen. Éppen ezért fontos az elképzelések átgondolása és az is, hogy ezekben az esetekben nem csupán egyetlen megoldás létezik. Nem az optimális formát kell megtalálni, hanem azt kell biztosítani, hogy a számítógép megfelelő eredményre jusson, ezáltal pedig új eljárások dolgozhatók ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KisKZ #4
    "... Így is iszonyú sok lehetőség közül kellett a legmegfelelőbbet kiválasztani...."
    Vegyük pl. a CREO-t!
    Bármilyen olyan modell jellemző (tömeg, felület, térfogat... de bármi ami mérhető vagy leírható matematikailag, vagy számítható a szoftverben). és a megfelelő peremfeltételek, kényszerek kötöttségek (pl csatlakozási pontok kötöttsége, férőhely stb..) komplex célfüggvények alapján lehet kiiteráltani a számunkra legjobb modell variációkat. Akár végeselem modul nélkül is.
    Létezik. Régen. Alapfunkció, bár kevesen tudják használni.
    Utoljára szerkesztette: KisKZ, 2017.07.27. 12:34:29
  • KisKZ #3
    "...Azaz kiindulásnak nem egy fix tárgy van és ennek modellezik a dolgait (ez eddig is működött), hanem itt magát a tárgyat kell "kitalálni" egy adott fizikai tulajdonság (jelen esetben a sajátrezgés) alapján. Így is iszonyú sok lehetőség közül kellett a legmegfelelőbbet kiválasztani...."

    Igen. Többek között erre való az "optimálás" a FEM gyakorlatban. Ez is régen létezik.
    Utoljára szerkesztette: KisKZ, 2017.07.27. 12:25:51
  • AgentKis #2
    "Hosszú évek óta alapvető a FEM a tervezésben, amellyel igen komplex analíziseket lehet elégezni. A rezonanciafrekvencia csupán egy a sok közül"
    Én azt vettem ki újdonságnak, hogy olyan módszereket dolgoznak ki, hogy a megfelelő rezonanciára alakítsanak egy adott fémdarabot. Azaz kiindulásnak nem egy fix tárgy van és ennek modellezik a dolgait (ez eddig is működött), hanem itt magát a tárgyat kell "kitalálni" egy adott fizikai tulajdonság (jelen esetben a sajátrezgés) alapján. Így is iszonyú sok lehetőség közül kellett a legmegfelelőbbet kiválasztani.
    Inkább arról nem szól a cikk, hogy a közel végtelen lehetőség közül a legkisebb tömegűt, vagy a legegyszerűbben gyárthatót, vagy csak találomra egyet választottak ki.
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.05.24. 15:00:09
  • KisKZ #1
    A cikk alapján még csak annyi vetődik fel bennem, hogy ebben nincs semmi újdonság. Hosszú évek óta alapvető a FEM a tervezésben, amellyel igen komplex analíziseket lehet elégezni. A rezonanciafrekvencia csupán egy a sok közül, a feszültség, a legalapvetőbb statikus terhelési esettől indulva felfelé a komplex analízisekig.
    Biztos van új a cikkben leírtakban, de a cikkben írtak segítségével nem tudok rájönni mi is lehet az.