Berta Sándor

Szép lassan átveszi az uralmat az internet felett Oroszország

Aligha van még egy olyan állam, ahol az elmúlt hónapokban annyit szigorítottak a telekommunikációs jogszabályokon, mint Oroszország.

Vlagyimir Putyin már 2014-ben, Snowden emlékezetes biliborítása után egy évvel kijelentette, hogy az internet a CIA-projektje és saját alternatívát akar. Hozzá közel álló nagybefektetők akkoriban vették az át az irányítást a vezető orosz közösségi honlap, a VKontakte felett, és kötelezték saját belföldi szerver létrehozására a nagyobb platformokat. A 3000-et meghaladó látogatottságú blogoknak újságként kellett regisztrálniuk magukat, lakhelyet és bankszámlaszámot is meg kellett adni a helyi szabályozó hatóságnak.

A hagyományos média már a kormányzat kezében van, de a felhasználók által generált tartalomnak továbbra is vannak vadhajtásai. Az orosz parlament jelenleg tárgyal egy előterjesztésről, amelynek értelmében a közösségi portálokon lévő tartalmakat erősebben kell ellenőrizni. A törvénytervezetet az Egységes Oroszország Duma-frakciójának tagjai nyújtották be, és ennek értelmében a platformok üzemeltetőinek komoly pénzbüntetéssel kell számolniuk, ha 24 órán belül nem távolítják el a jogsértő tartalmakat. Az indoklásban a jogszabály kidolgozói egy áprilisi német törvényre hivatkoztak, amelyből számos pontot egyszerűen átmásoltak.

A tervezet azt követeli a több mint kétmillió taggal rendelkező üzemeltetőktől, hogy biztosítsanak olyan online nyomtatványokat, amelyeken keresztül a felhasználók jelezhetik a jogsértő tartalmakat. Utóbbiakat 24 órán belül törölni kell, de 3 hónapig bizonyítékként el kell tárolni. A platformok működtetői kötelesek negyedévenként jelentést írni a hatóságoknak a jelentett tartalmakról és ügyfélszolgálati pontokat létrehozni egész Oroszországban. Amennyiben magánszemély szegi meg az előírásokat akár 5 millió rubeles (73 550 eurós), ha pedig cég, akkor 50 millió rubeles (735 550 eurós) pénzbüntetést kaphat. Az új törvény 2018. január elsején léphet hatályba.


A társadalom részéről nincs ellenállás, 1600 megkérdezett majdnem fele egyetért a cenzúra szükségességével, 42% szerint pedig az internet a külföldi országok oroszellenes eszköze

Ez a tervezet csupán egyike azoknak a közelmúltban elfogadott jogszabályoknak, amelyekkel Oroszországban az internetes szabad kommunikációt akarják korlátozni. A Duma elé június 23-án került az a törvény, amely a névtelenséget biztosító szolgáltatások és más eszközök (virtuális magánhálózatok, proxyszerverek, Tor stb.) használatát korlátozta. Ezek alkalmazása a jövőben csak a Roszkomnadzor nevű orosz médiafelügyelet előírásainak megfelelően lehetséges. Minden más esetben tilos a hozzáférés ezekhez a megoldásokhoz, miként az azokat terjesztő vagy ajánló portálokhoz is. Alexander Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője az ülés előtt felszólította a parlamenti képviselőket, hogy fogadják el az új törvényeket. Egy másik jogszabály lehetetlenné tenné az üzenetküldő szolgáltatásokon keresztüli kommunikációt. Az üzenetküldő platformok üzemeltetőinek a jövőben együtt kell dolgozniuk a távközlési társaságokkal a felhasználók azonosítása miatt.

A terrorellenes szigorításokat is kihasználják. Mint minden európai országban, itt is előírták, hogy csak azok vásárolhatnak SIM-kártyákat, akiknek a személyazonosságát sikerült a benyújtott iratokkal igazolniuk. Az utóbbiak megvizsgálásához a távközlési cégek hozzáférhetnek az állami nyilvántartásokhoz. Azok az üzenetküldő szolgáltatások, amelyek nem tartják be az előírásokat akár egymillió rubeles (14 710 eurós) büntetést is fizethetnek. Azonban ez egyben az összes, a szolgáltatását Vkontakte-belépéshez kötő oldalra is kihat. Például pornót sem lehet már anonim nézegetni, mert két hete a PornHub oroszországi részlege kötelezővé tette a Vkontakte profilos belépést, és mivel az arra regisztráláskor meg kell adni egy telefonszámot, a SIM-kártyához pedig igazolni kell magát az embernek, máris végigkövethető a lánc.

Június 23-án a Roszkomnadzor bezáratta volna a Telegram nevű platformot, ha az nem jegyeztette volna be magát az információs szolgáltatások állami nyilvántartásába. Korábban már öt népszerű üzenetküldő szolgáltatáshoz - BlackBerry Messenger, Imo, Line, VChat, WeChat - blokkolták a hozzáféréseket, mert azok megtagadták a regisztrációt. Nem véletlen, hogy ezek után Pavel Durov, a Telegram társalapítója bejelentette, hogy - a felhasználókra vonatkozó adatokhoz való hozzáférést megtagadva - beleegyezett a nyilvántartásba vételbe és a céges adatszolgáltatásba.

A Duma tavaly júniusban egy terrorizmus ellenes törvénycsomag részeként előírta, hogy a távközlési szolgáltatók kötelesek a kapcsolati adatokat 3 évig, a konkrét tartalmakat (telefonhívásokat, valamint a felhasználók által küldött üzeneteket, fotókat és videókat) pedig hat hónapig tárolni és kérésre a hatóságoknak átadni. Az ehhez szükséges új fejlesztések és központépítések több millió rubeles költségeit az üzemeltetőknek kellene fedezniük. Ez már az ágazatnak is sok volt és így a tiltakozások hatására a jogszabály bevezetését 2018-ről 2023-ra halasztották el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #48
    Ezt a folyamatot Csonthegyi Szilárd részletesen bemutatja a kuruc.info hírportálon.
  • fonak #47
    Aztán a nyugati marxisták átalakultak kultúrmarxistákká (jó igazából ez már korábban elkezdődött), megcsinálták 1968-at (nem a csehszlovákiai, hanem a nyugati történésekre gondolok), tanaik rákos áttétként terjedve átvették az uralmat az oktatás (főleg az egyetemek humán karai) és részben a média, kultúra felett, agymosva az embereket. A kultúrmarxizmus aztán tovább degenerálódott posztmodernizmussá, ami a KultMarxszal (Gramsci, Lukács György, Frankfurti iskola, kritikai elmélet stb.) együtt mai "új baloldal" ideológiai megalapozása. Na de mindez ez itt off.
  • Tetsuo #46
    Azért '56 előtt is volt információ arról, hogy a bolsevik rémuralom az addigi legpusztítóbb társadalmi rendszer, de nyilvánvaló a magyar forradalom tette ezt nagy tömegek előtt ismerté és egyértelművé.
  • asgh #45
    Pontosan.
    Kevesen tudják, de az 1956-os forradalom azért volt világpolitikai jelentőségű, mert megmutatta a világnak, hogy minden agitprop ellenére a keleti blokkra erőltetett szocialista rendszer valójában nem több egy véres, sztálinista diktatúránál. Ez ma már evidencia, de akkoriban a nyugati országokban még jelentős politikai erőnek számítottak a kommunista pártok és az általuk kínált jövőképről hullott le a máz 1956-ban.
    Azaz nem csak, hogy a magyar népnek nem kellett a kommunizmus, de 56 után már senki sem.
  • Skylake #44
    Az itt futó vitához magam részéről annyit tennék hozzá, hogy mindenkinek ideje észrevenni: az internet hatalomgyakorló és uralombiztosító eszközzé tehető, ha erre igény van. És van, a jövőben meg méginkább lesz. Mivel a neten egyre több dolog megtalálható személyekről és társulásaikról, ezért szükségszerű, hogy bármilyen hatalom ezzel párhuzamosan egyre nagyobb mértékben igyekszik ellenőrizni, illetve felhasználni az állampolgárok / alattvalók figyelésére / explicit ellenőrzésére / szankcionálására. A különbség, mondjuk így, az ízhatásokban van:

    USA és nyugati országok: az un. „hazudunk magunknak” modell. Legyen csak mindenki rajta a neten, ez mennyire jó, innovatív, bla-bla-bla. Természetesen a háttérben ezek az információk felhasználásra: tárolásra, és szükség szerinti elemzésre kerülnek. Referenciaként mondható itt a téma nagyágyúja, az NSA Bluffdale-i létesítménye, de hallani a Facebook és egy meghatározott hárombetűs szervezet kapcsolatáról – amolyan nem zörög a haraszt módon. A „hazudunk magunknak” modell legfőbb előnye, hogy az ellenőrzési / pénzkereseti potenciál úgy fejleszthető fel, hogy a polgárok ezt nem érzékelik, és döntően nem zavarja őket. Élvezik a dolog napos felét. Ez az üzleti modell, amit az IT-dinoszauruszok is nyomnak: Google, Facebook és társai. Azonban rövid idő múlva a net nem lesz anonim: óriási hatalom lesz összpontosítható, és pénz kereshető, ha terrorizmusra és egyebekre hivatkozva megszüntetésre kerül az, hogy bárki személyét és kommunkációját anonimizáló technológiákat alkalmazzon – így lenyomhatóvá válik a nyugati hűdefejlett demokratikos országok polgárainak torkán.

    Ruszki és kínai modell: az internet manifeszt kontroll alá tétele következik abból, hogy a társadalmi működés sosem volt demokratikus. Ez egy ilyen firmware, és az jellegében ilyen szoftvert alkalmaz, avagy működést eredményez. Gondoljunk például itt a nyugati nézőpontból joggal undorító kínai társadalmi kreditrendszerre, meg a Minority Report kategóriás tervezett célokra. Lehet a hatalom öklének e manifeszt megjelenését gusztustalannak tartani, egy azonban biztos: legalább őszintén látszik a cél, amit a nyugati modell hataloméhes politikusai is biztosan elérni kívánnak – csak erről nem beszélhetnek evidens módon.

    Összességében, véleményem szerint mindkét út ugyanoda vezet. Ha van egy társadalmi szféra, ahol nincs jelen az állam, akkor oda előbb-utóbb be fog nyomulni. Ilyen lesz az internet is. Azokat a világmegváltó maszlagokat a net kapcsán, amit a 90-es években nyomtak, el kell felejteni. Amit tenni kell: nagyon észnél kell lenni, hogy mi önmagunk milyen netes technológiát alkalmazunk, és ezt mennyire engedjük be a magánéletünkbe, és online módon hogyan védjük azt. Ennek elismerem még nincs közvetlen nagymértékű következménye. De az összes netalapú technológia potenciálisan magában hordja a lehetőséget a jövőben olyan szintű kontroll és függőségben tartás létrehozására, amiről Orwell csak álmodhatott. Minden megtalálható (lesz) a neten. Ez egyenlő azzal, hogy a te személyedről és életed minden ellenőrizhető aspektusáról is megtalálható lehet – ha erre technológia rendelkezésre áll, és a hatalomnak ez az igénye. Ezekkel az információkkal permanensen zsarolható leszel, illetve az ilyen szintű ellenőrzöttség okán a magánéleted esetleg leszűkülhet a puszta gondolataidra. A jelenlegi magántereket pedig a piac és a hatalom vonhatja befolyás alá. Például fejlett IoT és MI techológiákkal a társadalombiztosítás rendszerei ellenőrzik folyamatosan, hogy hogyan élsz: mit eszel, sportolsz, stb. és ennek megfelelően változik a fizetendő tébéd - folyamatosan. Nem ehetsz egy jó sonkás omlettet úgy, hogy ne jönne a figyelmeztetés a biztosítódtól azonnal. A nyugati modell esetében mindezez úgy oldható meg, ha készítünk olyan járulékos „előnyöket” aminek élvezésére a polgárok feladják ezeket az elveket. Ez megy mai is.. A ruszki és kínai modell esetében alapvetően elég egy dekrétum, és a rendőrállam magas szintű működtetése. A folyamat eltérő, a kimenet ugyanaz. Tök mindegy, hogy az USA-ban, a ruszkiknál, a kínaiaknál, vagy magyarisztánban.
  • bdzsana #43
    " Ja, meg rúgtak rá ugyanott a rendőrök ajtót valakire a bevándorlással nem szimpatizáló netes komment miatt"
    Na azért erre kíváncsi lennék. Van egy éles határ aközött hogy nem értek egyet a bevándorlással és aközött hogy kiírom menjünk gyújtsuk fel a sátraikat. Gyanítom nem az előbbi hanem az utóbbi miatt történt ilyen már ha történt.
  • Tetsuo #42
    Egyrészt a 444 több pontja is hazugság vagy csúsztatás, másrészt lehet, hogy sokan "jól élnek" ma, de ennek komoly ára lesz, hiszen ez a hódító, kizsigerelő hozzáállás feléli a környezetet.
    Rengeteg - már nem csak az erőforrásokat érintő - hosszútávú folyamatot vizsgálva juthatunk arra a következtetésre, hogy a vég elkerülhetetlen, ami egy katasztrófa civilizációnkra nézve.
  • Tetsuo #41
    Szia! A 444 hozzászólásaiban folytatják a felsorlást. A 11 pontnál van több is, ami mutatja, milyen f@sza a világ. :-D
  • fonak #40
    Olyan korszakban élünk, ahol Facebook-lájkért is ítélt már el bíróság embert Nyugat-Európában, szóval mindenhol vannak a szólásszabadságnak korlátai. Ja, meg rúgtak rá ugyanott a rendőrök ajtót valakire a bevándorlással nem szimpatizáló netes komment miatt. Ennyit erről.
  • Archenemy #39
    "Itthon is megfelelt a kommunizmus pár évtizedig szerinted. "

    Nem, nem felelt meg, a szovjet hadsereg jelenléte meg egy véresen levert felkelés miatt lehetett. A magyarok, amint lehetett (SZU meggyengülése), váltottak. Ez sehogy nem párhuzam azzal, hogy egy nép saját magának mit akar, ez egy külföldről fenntartott diktatúra volt. Ennyi erővel azt is írhatnád, hogy a török hódoltság is megfelelt a magyaroknak.
    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2017.07.24. 15:00:12