Berta Sándor

Jöhetnek az okosajtók és az okoskilincsek

Kivételesen nem hálózatba kötésről van szó, hanem higiéniáról és biztonságról. Kutatók új típusú ajtókon és öntisztító kilincseken dolgoznak.

Egy ajtó egyszerű szerkezet: kinyitható és becsukható, van rajta egy kilincs és egy zár, a bejáratnál esetleg egy kukucskáló. Mindez felturbózható elektromos zárakkal, egy nyitásérzékelő szenzort összeköthetünk egy videókamerával, vagy használható mindenféle bonyolult biometrikus azonosítási eljárások. Ennek ellenére az alapfunkció változatlan, két teret köt össze, illetve választ szét. Néhány fiatal mégis azt gondolja van még rajta mit átalakítani, hogy megfeleljen a 21. század kihívásainak, természetesen az eddigi biztonsági - például tűzvédelmi - előírások betartása mellett.


Az első érdekes elképzelés az önmagát automatikusan tisztító kilincs. Ezen a területen a piac ki van éhezve az innovatív megoldásokra, s miután évente több százezren betegednek és 15 ezren halnak meg kórházi fertőzésekben, ezért nagyon nagy az igény a fejlesztésekre. Alkalmazása különösen a kórházakban, az irodákban és a hivatalokban lehet ideális, hiszen ezeken a helyeken sok ember fordul meg és komoly a fertőzésveszély. A cél elérhető antibakteriális fémmel, de ennél közel egy órára van szükség ahhoz, hogy 90 százalékkal csökkentsék a baktériumok számát. Egy másik ötlet, melyet Susanne Bürglen, Yi Zheng és Korbinian Peters a Hygri projekt keretében dolgozott ki, hogy a kilincset egy gyűrűre cseréljük ki, mely egy tartóban forog körbe, amelyben folyamatosan tisztítódik.


Egy másik új fejlesztés a földrengésbiztos ajtó, amely különösen Japánban, Kaliforniában és Olaszországban lehet hasznos, és a Müncheni Műszaki Egyetem ipari dizájnnal és építészettel foglalkozó hallgatói Moritz Segers vezetésével dolgoztak ki. Ennél egy felső védőrész csapódik ki a földmozgások alkalmával, hogy így védje meg az ajtóban állókat az esetleg leomló törmelékektől. A rendszer össze van kötve a helyi előrejelző hálózatokkal, de természetesen kézzel is kihúzható, így akár esővédőnek használva amíg előkeressük a kulcsunkat. Használaton kívül teljesen belesimul a keretbe, észre sem lehet venni a jelenlétét.

Az Info Door projektben Dennis Gecaj, Johanna Gieseler, Danqing Huang és Svenja Nevermann a gyengén látókra és a vakokra gondolva kis bluetooth-adókat helyezne el az ajtók mellett, amelyekre okostelefonnal rákapcsolódhatunk, és mindenféle információkat tárolhatunk el rajtuk, melyeket utána egy gépi hang ismertethetne. A cél az, hogy a vakok emberi segítség nélkül, függetlenségük megőrzése mellett tájékozódhassanak. A pontos pozíción túl közölheti az érdeklődökkel a közelben lévő közintézmények, boltok, gyógyszertárak vagy az orvosi ügyelet helyét. A kapcsolódó alkalmazás elérhető lesz a különböző platformokon és segíthet a városon keresztüli navigációban is.


Az M-Frame keretében Tobias Bahne, Michael Then, Yvonne Cosentino és Ioannis Jyftopoulosals egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely összeköti a villanykapcsolókat, az ajtókon elhelyezett névtáblákat és a hozzáféréseket szabályozó megoldásokat az ajtókerettel. Mindhárom dolog a keret közelében helyezkedik el az egész világon, akkor miért ne kössük össze őket egymással? Moduláris szerkezete miatt egyszerűen cserélhető és vezeték nélküli vezérléssel bármifajta szerelés nélkül egyéni igényekhez igazítható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Ezt csak a #3 gondolhatta így, bár fotocellával is roppant egyszerűen meg lehet oldani, hogy közvetlenül az ajtó elé lépve/állva nyílna csak ki az ajtó. Vagy egy infraszenzor, ami a közeli, odatartott tenyeret érzékeli.
    Az illetéktelen belépéseket pedig - jóval drágább - konkrét személykövetéssel lehet meggátolni. A jövő ugyanis az, hogy nem csak az ajtónál azonosít a rendszer, hanem mindig tudja, hol vagy az adott épületben és hozzád (is) szinkronizálja a nyílászárókat, fényeket, hangokat stb.
  • gabpapa #5
    Csak az átjáróajtókon, pl. kórházba, ahol szervizkocsi, kajaszállítás, orvosok, nővérek. sietnek.Betegszobák ajtaja vizit, étkezések idején úgyis nyitva.
    De irodafolyosón csak oda, ahol kell, bent marad a kézmosás:-).
    Vagy infrás, kódos nyitó, mint az autókon, ez működtetné a nyitást. Amúgy meg kell egy kis bacilus az immunrendszernek, ez is csak egy felfújt, hülye téma, már sajnálom, hogy hozzászóltam.
  • Cat #4
    Tehát ti ezt úgy gondoltátok, hogy ha végigmész egy irodai folyosón, akkor minden jobbra és balra lévő ajtó automatikusan kinyílik. Borzasztó okosak vagytok :)
  • gabpapa #3
    Fotocellás ajtó. Ezer éve "feltalálták":-)
  • Tetsuo #2
    Hát igen.
  • dregnarr1 #1
    Szerintem egyszerűbb lenne kitalálni valamit a kilincs helyet.. mondjuk, hogy valamilyen módon, ha az ember a közelébe ér, vagy áll előtte egy ideig, automatikusan kinyíljon... wait...