Berta Sándor

London - az Airbnb árt a lakáspiacnak

Beigazolódtak a néhány héttel ezelőtti hírek, amelyek alapján a brit fővárosban is szigorítottak a lakáskiadási feltételeken a városvezetők.

New York tavaly októberben jelezte, hogy több ezer dollárra büntetné a rövid távú lakáskiadásokat; de San Francisco és Berlin képviselői sem mentek el szó nélkül a lakásmegosztó szolgáltatás jelenlegi gyakorlata mellett. Nemrég pedig kísérleti jelleggel bevezették néhány városban, hogy az Airbnb rendszerén keresztül már évente csak néhány napig lehet kibérelni egy lakást. Amszterdamban ez az időtartam évi maximum 60 nap, míg London esetében esetében évi 90 nap. Most ez utóbbi információ megerősítést nyert.

London vezetői közölték, hogy az Airbnb árt a helyi lakáspiacnak és ezért szabályozzák a területet. A döntéshozók ugyanis próbálnak megoldást találni arra a problémára, hogy a brit fővárosban évek óta komoly hiány van megfizethető lakásokból. Mint a felmérések során kiderült, az Airbnb-partnerek több mint fele kereskedelmi szinten használja a szolgáltatást. Mindez nem csupán a lakáspiacnak árt, hanem a szállodáknak és az ifjúsági szálláshelyeknek is. Ráadásul egyre gyakoribb, hogy kiadó vagy eladó lakásokat kifejezetten azért bérelnek ki vagy vásárolnak meg különböző személyek, hogy azokat hosszú távon az Airbnb rendszerén keresztül hasznosítsák.

A The Financial Times értesülései alapján a platformon vannak olyan felhasználók, akik több mint 500 lakással kereskednek. Összességében a 42 000 partner és hirdető több mint fele kínál Londonban legalább egy lakást. Bizonyos szempontból az Airbnb nagyon jól összehasonlítható az Uberrel, hiszen mind a két cég lehetővé teszi a magánszemélyeknek, hogy pénzt keressenek egy szolgáltatás segítségével olyan területeken, amelyet a hagyományos szereplők uralnak. Mind a két vállalat lehetőséget ad az előírások megkerülésére, ami miatt az adott platform olcsóbb lehet, mint a hagyományos vetélytársai. Aki például az Airbnb rendszerén keresztül ad ki lakást, annak nem kell foglalkoznia a higiéniai előírásokkal, a menekülőutak biztosításával vagy a tűzvédelemmel, míg egy szálloda ezt nem teheti meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #2
    ilyenkor hol vannak a liberálisok.. akik a szabad piac és szabad rablás mellett állnak?
  • Tikal #1
    hogy ne kéne foglalkozni a higiéniával egy airbnb tulajdonosnak, ha koszos a pecó nem adja ki többet mert megy rá a szar értékelés. a menekülőutakkal meg a tűzvédelemmel gondolom a társasház tulajdonosának kellene foglalkoznia és nem a lakástulajdonosnak, mellesleg engedélyt se kapna a társasház ha nem lenne megfelelő a tűzvédelem...

    egyébként azzal egyetértenék, hogy korlátozzák a kiadható lakásokat per fő. mondjuk a lakás helyzet már az airbnb előtt is szar volt londonban, könnyű ezzel mosakodni....