Berta Sándor

Érdemesebb egy lakást az Airbnb-n keresztül kiadni

Érdekes összehasonlítást készített egy londoni online ingatlanközvetítő.

A Nested adatai alapján az, aki az Airbnb rendszerén keresztül adja ki a lakását, sokkal több bevételre tehet szert, mint ha hagyományos ingatlanközvetítőkhöz fordulna. A cég világszerte 75 városban, köztük Budapesten is azt vizsgálta, hogy mennyi idő alatt lehet visszaszerezni egy ingatlan vételárát úgy, hogy a tulajdonos kiadja azt. A szakemberek két megoldást tanulmányoztak, az egyiknél az Airbnb rendszerében, míg a másiknál a hagyományos platformon meghirdetett lakáskiadást vették figyelembe.


Számításuk alapja szerint egy 55 milliós lakás havonta 220 ezerért adható ki, míg 3 napokra kiadva 1 millió forint a bevétel

Frankfurtban például 71 hónap alatt visszaszerezhető a lakás ára, ha az ajánlat az Airbnb kínálatában jelenik meg és 403 hónap, ha az ingatlanközvetítő honlapokon. Párizs esetében a két szám 216, illetve 506 hónap; London esetében 192, illetve 401 hónap, míg Budapestnél 53, illetve 243 hónap. A sor végén Peking található 714, illetve 670 hónappal. Ugyanakkor vannak más szempontok is, például a lakásokkal kapcsolatos költségek, amelyeket a Nested nem igazán vett figyelembe. Nem mindegy az sem, hogy milyen lakásról van szó: bútorozott-e vagy sem, milyen környéken van, vannak-e plusz szolgáltatások, mint portaszolgálat, parkolóhely, takarítás.

A települések többek között azzal védekeznek a platform térnyerése ellen, hogy kísérleti jelleggel meghatározták, hogy az Airbnb rendszerén keresztül évente hány napig lehet kibérelni egy lakást. Amszterdamban ez az időtartam évi maximum 60 nap, míg London esetében esetében évi 90 nap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #8
    Illetve rossz hatással van az emberek mobilitására is egy ilyen Airbnb.amire jó hatással van az a turizmus, szóval pl balaton környékén engedélyezni kéne, Budapesten tiltani kéne az ilyent.
  • zola2000 #7
    Persze jobb is, magasabb lakásbérleti díjak rontják a lakáshelyzetet, és a szociális helyzetet.
  • kvp #6
    "Természetesen most, hogy a NAV megszerezte az ott hirdetők adatait, nagyon megéri.?"

    Nagyon megeri, de csak az allamnak. Amivel tobbet hozna az idoszakos kiadas, annyival magasabb ra az ado. Ez egy eleg egyszeru es elegans megoldas. Kiadhatod rovidtavra is, csak nem fogja megerni...
  • Arnika19 #5
    Természetesen most, hogy a NAV megszerezte az ott hirdetők adatait, nagyon megéri.?
  • hungi #4
    Peeersze mert minden nap ki lehet adni egy lakást 5 éven keresztül, igaz? Rezsivel, adókkal, amortizációval meg számoljon a faszom, mi? Komoly szakemberek...
  • HyBrIDNyLA #3
    Önkormányzati rendelet. Jogszabálynak számít. A Képviselő Testület meghatározza, hogy a közigazgatási területén belül nem lehet kiadni lakást mondjuk 14 nap alatt és meg van oldva. Aki ez alatt akar szállást, mehet hotelbe, panzióba. Ez külföldön már bevett szokás. Ott 60-90 nap van meghatározva. Így teremtenek egyensúlyt a piacon.
  • overseer-7 #2
    "azzal védekeznek a platform térnyerése ellen, hogy kísérleti jelleggel meghatározták, hogy
    az Airbnb rendszerén keresztül évente hány napig lehet kibérelni egy lakást"

    kiskapu 1 :
    lesznek más AirBnB weboldalak.. ahol hasonlóan.. de mégis más szisztéma szerint lehet majd bérbe adni a lakásokat.. ki lehet találni ezer féle címszót..
    mondjuk segítségnyújtás rászorulók részére..
    szociális segítségnyújtás.. lakás nélküli látogatók részére... ne kelljen már az utcán aludniuk.. stb
  • overseer-7 #1
    jól megdobná ez az ingatlan árakat, ha eléggé elterjedne