Berta Sándor

Regisztrációra kötelezik a kínai alkalmazás­­boltokat

A kínai Nagy Tűzfal blokkolja a párt számára kritikus tartalmakat, de mobilos szoftvereken keresztül megkerülhető. Még.

A távol-keleti államban sok oldalhoz nem lehet hozzáférni, ezért az emberek az alkalmazásokat használják. Most Peking ezen a területen szigorított, mert meg akarja akadályozni az online és mobil programok ellenőrizetlen terjedését. Bevezették a szoftverboltok kötelező regisztrációját, az új rendszer e héttől hatályos. Az illetékes hivatalok kötelesek az összes alkalmazásboltot felderíteni. A kínai kiberteret felügyelő adminisztrációs hivatal az új szabályozást biztonsági szempontokkal indokolta.

A kínai kormány azt akarja elérni, hogy egyrészt korlátozva legyen a kritikus propaganda terjesztése. Erre azért van szükség, mert sok program közöl a felhasználókkal illegális információkat vagy teszi lehetővé a cenzúra kijátszását, de előfordulnak olyan megoldások is, amelyek sértik a felhasználók jogait, illetve biztonsági kockázatokat tartalmaznak. A Google Play Store-t már betiltották Kínában, ami oda vezetett, hogy sok különböző alternatív online piactér kínál szoftvereket. Az olyan nagy távközlési és internetszolgáltatók, mint a Tencent, a Baidu, a Qihoo 360, a Xiaomi és az Alibaba mellett számos kisebb üzemeltető is van. Az utóbbiaknál a biztonsági szint alacsonyabb és ezzel lehetővé teszik a kártevők terjesztését.

Néhány nappal ezelőtt a The New York Times azt írta, hogy az Apple Kínában a hatóságok kérésére törölte a helyi alkalmazásboltja kínálatából az újság programját, mert az állítólag megsértette a helyi előírásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!