Berta Sándor

Ismét gyárt majd bakelit­lemezeket a Sony

A japán társaság a CD kifejlesztésével a bakelitlemezeket akarta nyugdíjazni, de most úgy tűnik, hogy a régi hanghordozó visszatér.

Az első CD-t 1979 márciusában alkotta meg a Philips, a holland gyártó nem sokkal később be is mutatta az első lemezeket a közvéleménynek. A végső szabványok kidolgozása ezután további egy évet vett igénybe, ebben a munkában már részt vett a Sony is. A japán társaság most bejelentette, hogy közel 30 év szünet után ismét gyártani kezdi a bakelitlemezeket. A Sony 1989-ben állította le a szigetországban a saját bakelitlemezek gyártását, miután a vásárlók a CD-re tértek át.

A Shizuoka tartományban létrehozandó új üzem kapacitásáról egyelőre semmit sem lehet tudni, csak annyit, hogy a projekt a Sony Music Entertainment Japan nevéhez fűződik. Arról még vita van, hogy a hanghordozókra milyen név kerüljön, de azt már tudni lehet, hogy az üzem nyitott lesz a külföldi megrendelők számára is. A vállalat szerint komoly piaci résről van szó, mert jelenleg csak egyetlen cég gyárt bakelitlemezeket Japánban. A Sony egyébként hosszú szünet után tavaly dobta piacra az első új lemezjátszóját is, ugyanakkor e területen nem követte a vetélytárs Panasonic példáját. A gyártó ugyanis nem a saját nevén, hanem Technics márkanév alatt jelentette meg a termékeket.


Az AFP hírügynökség közölte, hogy a létesítmény először próbaüzemben fog működni, majd jövő márciusban kerülnek a boltokba az első új bakelitlemezek. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen művek kerülnek majd a hanghordozókra, de valószínűnek tűnik, hogy népszerű japán vagy kortárs zenék. Komoly problémát okoz azonban a Sony számára, hogy nehéz megfelelő szakembereket találni a gyártáshoz. Éppen ezért a vállalat régi alkalmazottakat keres, akik talán még ott voltak a korábbi gyártósorok mellett. A cél ugyanakkor nem az, hogy ezek a szakemberek újra a berendezések mellé álljanak, hanem, hogy átadják a tudásukat a fiatal kollégáiknak.

A Japán Zeneipari Szövetség adatai alapján a szigetországban tavaly 799 000 bakelitlemezt adtak el, az értékesített mennyiség a 2010-es eladások nyolcszorosára nőtt. Németországban pedig tavaly 3,1 millió bakelitlemezt értékesítettek, ez ötször annyi, mint amennyit 2010-ben. A Sony azt hangsúlyozta, hogy sok fiatal, akik a CD és a digitális zene mellett nőttek fel, érdeklődik a régi hanghordozók iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Japánban még videót is rögzítettek rá, keress rá arra hogy "vinyl video disc"
  • Tetsuo #1
    Ez egy olyan formátum, amit még akkor is lehet majd olvasni, amikor a BD-t már el is felejtették az emberek.