Berta Sándor

Közösségi adatokból felismerhető az egyes országok zenei ízlése

Az online platformok információiból következtetni lehet a különböző államok lakosságának kedvenc zenei stílusára.

Markus Schedl, a Linzi Egyetem kutatója és kollégái kimutatták, hogy amíg az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül kétszer annyian hallgatnak rapet és hiphopot, mint rockot, addig Finnországban a heavy metal az uralkodó zenei stílus, Jamaica esetében pedig egyértelműen a reggae a meghatározó.

Az osztrák szakemberek a FWF tudományos alap által támogatott projekt keretében mérték fel az egyes országok zenei ízlését a Last.fm zenei stream-platform és a Twitter adatainak segítségével. A Last.fm pontos tájékoztatást ad arról, hogy az adott pillanatban a világ egy bizonyos részén éppen milyen zenét hallgatnak az emberek, míg a tweetjeikben a felhasználók megosztják ugyanezeket az információkat. Schedl és csapata többek között kifejlesztett egy olyan eljárást, amellyel a GPS-adatokkal ellátott tweetek automatikusan lehetővé teszik a hallgatott zenék azonosítását. Az üzenetekből megtudható némi információ a felhasználók személyiségéről is.

A kutató elmondta, hogy a kérdés csak nemrég került a középpontba. Egyrészt létrehozták a zenehallgatók modelljeit, másrészt rendelkezésre állnak különböző adatok, amelyek az egyes országok bizonyos tulajdonságait írják le. Az utóbbiak között vannak a kulturális dolgokkal kapcsolatos információk, a gazdasági adatok és az etnikai vagy vallási összetétellel kapcsolatos statisztikák. Nem véletlen például, hogy az osztrák és a német zenei ízlés nagyon hasonló, mind a két államban népszerűek a slágerek és a népzenék, viszont a klasszikus művek közel sem népszerűek.

Hasonlóan egyértelmű az USA, Nagy-Britannia, Ausztrália, a balti államok, Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország lakosságának zenei ízlése. Schedl hozzátette, hogy vannak viszont olyan államok, amelyek eltérnek ebben a tekintetben az átlagtól. Ebbe a kategóriába tartozik például Japán és Kína. A kedvenc zenei stílusokat minden esetben jelentős mértékben meghatározzák a kulturális és etnikai hatások. Azoknak az országoknak, amelyek vegyes etnikai összetételűek, a zenei világuk is vegyes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #6
    Érdekes, a rádióból vagy angolszász/amerikai vagy hasonló zenét lehet csak hallani mulatósra meg kábeltv adók vannak inkább.

    ( ezért van nálam mindig fülhallgató, mert egyik sem tetszik)
  • Sir Cryalot #5
    Ez a geekesdi arra is jó egyeseknek hogy ki lehet élni a különböző kényszereket pl. listázás-kényszer és önfeledtnek lehet lenni közben mert akinek ilyen kényszerei vannak az szorongós is és direkt keresi miben élheti ki "magát" . Szóval , hátrányos helyzetből indul a dolog na .
  • gforce9 #4
    Ez a cikk egy közröhej. Sose gondoltam volna, hogy abból, hogy X országban melyik zene fogy jobban, következtetni lehet arra, hogy mit szeretnek hallani az emberek...... Mondjuk annak is megsimogatnám a fejét, aki pénzt adott ilyen "kutatásra".

    Ezt a cikket komolyan gondolja az SG?
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.12.30. 22:44:01
  • wraithLord #3
    Miért, az országok hallgatnak zenét? Eddig nem tudtam.
  • jkedzs #2
    nyilván, az ország minimum 10%-a füstös (és növekszik). de ezen megkülönböztetendő rétegen kívül is a nagy része tajpharaszt, akik kajálják a lakodalmas hányadékot.
  • dzsagon #1
    Nálunk meg a mulatós