Berta Sándor

Kevesebb pénzt fizet a zenei kiadóknak az Apple

A kaliforniai konszern visszavonta egy korábbi ígéretét.

A Bloomberg arról számolt be, hogy az Apple a jövőben kevesebb pénzt akar fizetni a zenei kiadóknak a stream-szolgáltatásokon keresztül szerzett bevételek után. Mindez azt jelenti, hogy ezentúl már csak az Apple Music platformon szerzett minden második dollárt kapják majd meg a vállalatok. A zenei kiadók jelenleg az Apple Music-bevételek 58 százalékát kapják meg, a jövőben ez az arány 52 százalékra csökkenhet le. Bennfentesek arról tájékoztatták a gazdasági hírügynökséget, hogy a Spotify a legújabb egyezmények után hasonló százalékot kínál a zeneiparnak.

Az Apple két évvel ezelőtt, az Apple Music elindításakor azt ígérte a zeneiparnak, hogy nagyobb részesedést fog biztosítani a bevételeiből, mint a Spotify. Az utóbbi akkor a befolyó összegek 55 százalékát utalta át a zenei kiadóknak. A kiadok akkoriban amiatt aggódtak, hogy az Apple Music megtorpedózhatja az iTunes nyereséges letöltési üzletét. A szolgáltatás elindítása után azonban az iTunes bevételei egyáltalán nem csökkentek a várt mértékben, így az Apple most korrigálta az álláspontját és módosította az akkori ígéretét.

A kaliforniai társaság tavaly átalakította az iTunes rendszerét úgy, hogy két éves átmeneti időszak után megszüntette a számok letöltésének lehetőségét és mindenkit igyekezett az előfizetéses tartalmakhoz terelni. Emellett nem tette elérhetővé a szoftverboltjában a Spotify legújabb verzióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakvarnyu #3
    Az mindenkinél egyedi, ki milyen szerződést kötött a saját kiadójával.
  • csulok0000 #2
    ez ugye csak költői kérdés volt? :D Ha nem, akkor a válasz: 0% kivéve néhányat akik picit többet (:
  • Armagedown #1
    A zenészek mennyit kapnak belőle?