Berta Sándor

Sony karkötő a nevek elfelejtése ellen

Előfordul az emberekkel, hogy találkoznak valakivel, de később már nem emlékeznek a nevére. Ezen segítene a japán óriás.

A Sony az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) a nyújtotta be szabadalmát, amelyben egy új karkötő működését írta le. Amennyiben a készüléket viselő személy kezet ráz valakivel, akkor az eszköz felismeri a mozdulatot és automatikusan elindítja a hangfelvevő modult. A rögzített hangminta egy adatbázisba kerül és ha valaki a nevét mondja, akkor a rendszer a mintát automatikusan az adott személy nevéhez társítja.

Amikor a karkötőt viselő felhasználó ismét találkozik valakivel, az eszköz újra bekapcsol. Amennyiben a készülék a tárolt mintáknak köszönhetően felismer egy korábban rögzített hangot, akkor elküldi az illető nevét a viselője okostelefonjára. Alternatívaként a név egy Bluetooth-fejhallgatón keresztül is hallható. A karkötő kommunikálni fog egy a kézfogásokat felismerő egységgel; a hangot felismerő, feljegyző és feldolgozó vezérlővel és legalább egy külső hardverrel (okostelefon, fejhallgató stb.). Erre a célra a Bluetooth-kapcsolat szolgálhat. Az eszköz ezenkívül rendelkezik majd egy kijelzővel is.

A Sony szerint a felhasználók nem csupán a saját hangminta-gyűjteményükhöz férhetnének hozzá, hanem másokéhoz is, ez azonban a személyiségi jogok védelme miatt problémás lehet. Már az is aggályos, hogy valakinek a hangmintáját rögzítik a tudta és a beleegyezése nélkül. Ráadásul egyszerűbb lehet inkább újra megkérdezni a beszélgetőpartner nevét, még ha ez kissé kellemetlen is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #2
    Ha valaki tök érthetetlenül mondja a nevét, akkor aztán sokat segít a hangminta. Névjegyet kellene cserélni inkább, ha ez fontos:)
  • Skylake #1
    "A Sony szerint a felhasználók nem csupán a saját hangminta-gyűjteményükhöz férhetnének hozzá, hanem másokéhoz is, ez azonban a személyiségi jogok védelme miatt problémás lehet. Már az is aggályos, hogy valakinek a hangmintáját rögzítik a tudta és a beleegyezése nélkül. " - okés, köszönjük, itt bukik is az egész, mehet a dokumentáció a kukába!