Berta Sándor

A processzorokba kerül a Thunderbolt 3

Az Intel úgy döntött, hogy a jövőben beépíti a processzoraiba az interfészt az Apple által erőltetett interfészt.

A Chris Walker alelnök által bejelentett döntés azt jelenti, hogy ezentúl nem lesz szükség kiegészítő chipek alkalmazására és a specifikációk licencdíj nélkül is elérhetők lesznek, amely növelheti a Thunderbolt 3 elterjedtségét. Az interfészt az Intel és az Apple közösen fejlesztette ki, s a PCI Express és a DisplayPort szabványokon alapul. A Thunderbolt eddig csak kevés eszközben volt elérhető, de a legújabb, hármas verzió kapcsán megnőtt az érdeklődés. Ez elsősorban a nagyobb adatátviteli sebességnek és az átfogóbb funkcióknak köszönhető. Ennek ellenére a Thunderbolt még nem tudott elterjedni, ez változhat meg a jövőben. Az Intel által bejelentett integráció ugyanis lehetővé tenné az áttörést, hiszen a kliens- és a szerverrendszerekbe automatikusan bekerülne a Thunderbolt.

Az Intel utalt az intézkedés előnyeire: a gyártók lemondhatnak az alaplapok esetében a kiegészítő chipek használatáról, ezzel egyrészt helyet takaríthatnak meg, másrészt a teljesítményfelvétel is csökken, ráadásul vékonyabb és könnyebb készülékeket lehet létrehozni. Az egyelőre nem derült ki, hogy az Intel melyik processzoraiba kerül be a Thunderbolt 3.

Emellett a konszern megkereste a gyártókat és jövőre elérhetővé akarja tenni nekik a Thunderbolt protokollt. A cél az, hogy kompatibilis vezérlőchipek készüljenek, ezáltal pedig jelentős mértékben növekedjen a kompatibilis készülékek száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZenMillitia #9
    Thunderbolt 2es hangkartyak kb 300 ezer HUFtol indulnak (Universal Audio).
    LaCie 5BIG 430K
    5x 4TB Samsung EVO 850 SSD (ebayrol okosban) 1.8mill HUF (RAID5ben ez 16TBnyi helyet jelent cca 2GB/s sebesseggel.)
    cto max retina macbook pro 15'' 1.5mill HUF

    Kinek kell ilyen? Zeneszeknek tobb TB hangszinnel, valamint Videovagoknak, akik 4K filmeket vagnak, effekteznek.
    Termeszetesen lehet olcsobban is csinalni, akinek nem draga az ideje annak ez a setup fantazmagoria irrealis. Peace.

    Az Apple nem fizetett nekem semmit, csak a Windows janikat akarom idegesiteni a tenyekkel. Juhu.
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2017.05.30. 15:33:39
  • ZenMillitia #8
    Kiralysag. Audioban 0.7 millisec latencyvel dolgozom Thunderbolt 2es hangkartyaval. Ami azt jelenti,hogyha lenyomom a zongora, szintetizator billentyut, akkor 7 tizezred mp utan mar szol a hang a hangfalbol.
    Ugye windowson a maximum 10 ms(vagyis 14szer lassabb), utana mar recseg a legerosebb processzorral is.
    Tartsatok eszben: 7 tizezred mp kesessel olyan zenelni,mintha igazi hangszeren jatszanal, analog szintetizatoron, vagy akusztikus hangszeren. Neha olyan erzesed van mintha elobb szolalna meg a hang,minthogy lenyomnad a billentyut. Persze ez nem igaz, kb pont akkor. 10mst mar eszreveszel, az kb akkora keses,mintha 2-3 centire felemeled az egyik ujjad a masikat hagyod majd ugy az asztalra koppintasz a ket ujjaddal. Necces.
    Szoval nagyon helyes hogy az Apple eroltette.

    Valamint, van LaCie 5BIG hardware RAID tombos thunderboltos SSD tarhelyem, RAID5ben, es olyan sebessegem van,mint az Apple MacBook Prom PCIe SSDjevel.
    Tobb,mint 2GB/s. (2000MB/s).
    Nos, a Thunderbolt 3 ennek a duplaja, ami azert hasznos, mert akkor szet lehet osztani, kvazi erdot csinalhatsz az asztal alatt termeszetesen, majd kihuzod az erdot, es mesz a mobil eszkozzel a nagyvilagba.
    scifi a jelenben. Koszonjuk Apple. Megha krv4 dragan is adod. :)
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2017.05.30. 15:24:37
  • BeLac-007 #7
    Thunderbolt 3 rengeteg protokollt és adatforgalmat támogat, az képes működni Thunderbolt, DisplayPort, HDMI, USB 3 és PCI Express, valamint 10 gigabites Ethernet kimenetként is. Hab a tortán, hogy a Type-C segítségével a Thunderbolt 3 is megörökli az USB szabvány áramátvitelét, így az alap 15 watt mellett akár 100 wattot is képes biztosítani a perifériának.
  • kvp #6
    Ugy nez ki, hogy az usb3-as vezerlot egeszitik ki, hogy kepes legyen usbc-s thunderbolt port-kent is mukodni. Tehat bedugja az ember a keszuleket es akkor vagy usb3-as (esetleg usb1,x, 2.x) vagy thunderbolt keszulekkent jelenik meg, de ez mar csak szoftver kerdese. Kb. mintha az usbc porton at lenne bekotve az analog headset is es a labak mukodese eppen ugy valtozna amilyen eszkoz van a masik oldalon. De ennyi erovel betehetnek az ethernet-et is az usbc portba es akkor rj45-os dugo helyett usbc-s lenne a halozati kabel is. (alkalmas ra, csak eppen ize...)

    Egyebkent ez egyben azt is jelenti, hogy az usb kontroller is a cpu-ban van/lesz, nem a kiegeszito chipekben, tovabba egy usb portba be lehet majd dugni olyan thunderbolt-os keszulekeket, amik az operacios rendszer alatt, hardveresen erik el a host gep teljes memoriajat (pci dma modban).
  • arty #5
    mit nekünk még 5000-el drágább intelcpu .... ez is aztán NAGYON kellett :(
  • Whysper #4
    LoL,d elehet a hátlapján lehet majd bedugni. ott lesz a csatlakozó ;) TROLOL 8)
  • AdamBast #3
    Kellett mint egy falat kenyér (nem)
  • CairoJack #2
    " A processzorokba kerül a Thunderbolt 3" - De jó... (KUKA!)
  • duke #1
    " A processzorokba kerül a Thunderbolt 3"

    Mekkora hulyek, a processzoron rajta van hutoborda, igy nem lehet majd bedugni a csatlakozot.
    Mindjart meg is irom az intelnek, hogy erre nem gondoltak.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2017.05.29. 00:14:47