Gyurkity Péter

Okostelefonokba kerülhetnek az új Intel Core chipek

Az IFA alatt mutatták be a Skylake család első tagjait, amelyek phabletekben is felbukkanhatnak.

A berlini rendezvény alatt mutatkozott be a Core i processzorok hatodik generációja, amely a keresztségben a Skylake nevet kapta. Itt a technikai jellegű újítások mellett a névvel kapcsolatban is változtattak, hiszen a laptopokba szánt változatok immár Core m néven lesznek elérhetők, a cég azonban egy meglepetést is tartogatott az érdeklődőknek.

Kirk Skaugen igazgató ugyanis elmondta, hogy ezen Core m chipek a megszokottnál jóval kisebb készülékekben is helyet kaphatnak, ezek között pedig a phablet megoldások is megtalálhatók lesznek, vagyis számíthatunk arra, hogy belátható időn belül egyes méretesebb okostelefonok is kiaknázzák majd az új generációban rejlő erőt. Itt persze nem univerzális ajánlatról van szó, hiszen ezen processzorokat kifejezetten a Windows 10 alá szánják (ez nagy szó azután, hogy az Intel tetszését sem a Vista, sem pedig a Windows 8/8.1 nem nyerte el), vagyis elsősorban olyan telefonok esetében valószínű az érdekes lépés megtétele, amelyek a Windows 10 Mobile operációs rendszerre támaszkodnának.

A Skylake generáció a közvetlen elődnek számító Broadwell családhoz képest több területen is előrelépést ígér. A 14 nanométeres technológia ugyan itt is megmarad, ám elérhetővé válik az első Xeon laptop chip, ezt pedig a négy magot és 2,7 GHz-es órajelet kínáló Core i7, valamint 2,3 és 2,5 GHz-en futó Core i5 példányok egészítik ki, mégpedig a túlhúzás lehetőségével. Ezek a típusok a gamer laptopokban jelenhetnek meg, míg a Core m sorozat már inkább a hosszabb üzemidőre és az energiatakarékos futásra helyezi a hangsúlyt, kisebb méretben, az új HD 500 sorozat integrált grafikus vezérlőivel, amelyek a cég szerint 40 százalékkal kínálnak nagyobb teljesítményt a Broadwell generációhoz képest.

A problémát továbbra is a fogyasztás jelenti az Intel számára, így a kisebb okostelefonok biztosan nem kapnak itt helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!