Berta Sándor

Jön az Intel Core M

Az amerikai chipgyártó erősítené pozícióját a táblagépek piacán, az új processzora kevesebbet fogyaszt, ezáltal hosszabb üzemidőt tesz lehetővé.

Az Intel bemutatta a Broadwell processzorgeneráció egyik első chipjét, ami 14 nanométeres gyártási eljárással készül és amely lehetővé teszi a gyártóknak, hogy ventilátor nélküli, vékony és könnyű készülékeket dobjanak piacra. A termékek egyaránt lehetnek táblagépek, illetve laptopként használható táblák.

A Core M jelentős késéssel érkezik. Brian Krzanich vezérigazgató májusban elismerte, hogy voltak problémák a 14 nanométeres gyártási eljárásra való átállás során, így az új architektúrára épülő chipek csak az év végén jelenhetnek meg és az ezeken alapuló termékek is kicsit késhetnek. Mark Bohr, az Intel technológiai és gyártási csoportjának menedzsere most közölte, hogy ha valaki vezetőnek számít egy technológia kapcsán, akkor - legalábbis kezdetben - sosincs egyszerű helyzetben. A Core M processzorokon alapuló első rendszerek karácsonyra jelenhetnek meg, de a Broadwell igazán csak 2015-ben terjedhet el. A konszern az új processzort az Apple, a Qualcomm és a Samsung ARM-alapú chipjeinek ellenfeléül szánja.

Rani Borkar, az Intel alelnöke bemutatott egy mindössze 7,2 mm vékony laptopdizájnt, ami vékonyabb volt az iPad Air készüléknél. Leszögezte, hogy a Core M segítségével ventilátor nélküli, 9 mm vékony 2-az-1-ben készülékeket fejleszthetők ki. Az új processzorok terhelés nélkül 60 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, ami hosszabb üzemidőt tesz lehetővé. A társaság olcsó processzorokkal növelné a táblapiaci részesedését, új Atom processzorokat is bejelentett kifejezetten phabletekhez és tábla PC-khez, valamint együttműködik a Rockchip céggel. Áprilisban pedig arról írtunk, hogy az okostelefonokba és táblagépekbe szánt Broxton chip 2015 vége helyett csak 2016 elején érkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #3
    "Az új processzorok terhelés nélkül 60 százalékkal kevesebbet fogyasztanak"
    Es ketszer annyit fogyaszt terhelt modban, ami a lenyeg, mivel azok az energiaigenyes feladatok, nem az amikor egy tabletnek le van csokkentve alapszintre az orajele, ki van kapcsolva a megjelenitoje es a tobbi energiat felemeszto hardverkomponense, mint Wifi,GPS stb.
  • DontKillMe #2
    "Hibásan működik a TSX technológia az Intel processzorokban. A vállalat az összes érintett termékhez kiad egy mikrokód frissítést, mely végérvényesen letiltja a funkciót. Az Intel bejelentette, hogy az összes eddig megjelent és TSX-et hivatalosan támogató processzora hibás hardveres implementációt használ." Hajrá, Intel!!!
    Vegyetek szart drágán!
  • CairoJack #1
    Nagyon kellett már ez. Az SSD óta a legnagyobb frankóság. Faxa lesz nagyon a Surface 4, meg a 10 mm vastag, teljesen hangtalan/mozgó alkatrészt nem tartalmazó ultrabookok.
    Most már csak a lottón kéne nyernem.