Berta Sándor

A brit járatokra is kiterjeszthetik az amerikai szigorításokat

Úgy tűnik, hogy az eddig csak arab légitársaságokra vonatkozó tilalom a jövőben más államokra is érvényes lehet.

Március végén írtunk arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala (TSA) legújabb tervezetének értelmében a jövőben 13 ország esetében a beutazók nem vihetnek magukkal a repülőgépek fedélzetére laptopot, táblagépet, digitális kamerát, játékkonzolt és elektronikus könyvolvasót. Az utasok ezeket az eszközöket kizárólag poggyászként adhatják fel. Az érintett légitársaságok között van a Royal Jordanian, az Egyptair, a Turkish Airlines, a Saudia, a Kuwait Airways, a Royal Air Morocco, a Qatar Airways, az Emirates és az Etihad. A rendelet ellen tiltakozott a mintegy kétszáz légitársaságot tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), amely szerint elfogadhatatlan az elektronikai eszközök kitiltása egyes járatok fedélzetéről.

Most ismertté vált, hogy a tilalmat hamarosan brit repülőterekre is kiterjeszthetik. A The Guardian erről brit kormányzati forrásoktól szerzett tudomást. Gillian Christensen, az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője mindezt úgy kommentálta, hogy megmondták, hogy folytatják a veszélyek kiértékelését és azokból levonják a megfelelő következtetéseket, de eddig még nem döntöttek arról, hogy a rendeletet más légikikötőkre is kiterjesztik. Chris Grayling brit közlekedési miniszter tagadta, hogy a laptopok beviteli tilalma azt sugallná, hogy az érintett országokban túl lazák a repülőtéri biztonsági szabályok.

Nicholas Weaver, a Berkeley Egyetem Nemzetközi Számítástechnikai Intézetének kutatója nemrég kijelentette, hogy a készülékek bombaként való felhasználása nem hagyományos fenyegetési modell. Amennyiben viszont feltételezzük, hogy a támadó egy laptopot akar bombává alakítani, akkor azzal is tisztában kell lenni, hogy egy ilyen megoldás a csomagtérben is működésbe léphet, vagyis az elkövetőknek azt nem kell feltétlenül az utastérbe eljuttatniuk. A hír mindenesetre azért is érdekes, mert, ha Nagy-Britannia esetében felmerül a tilalom kiterjesztése, akkor a szigetországot más államok is követhetik a sorban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nkmedve #4
  "addig náluk csak a saját iskolában lövöldözni kezdő elmebetegjeiktől kell tartani."

  Ez az, hogy náluk ez mindennapos dolog, arról nem beszélve, hogy hány fegyveres támadás történik már amúgy is. Attól, hogy nem terrorizmusnak hivják és nem az ISIS áll mögötte, attól még semmivel nem jobbak az ottani esetek, mint az itt nálunk tömegbe hajtó vagy lövöldöző egyének. Terrorizmus ide vagy oda, még mindíg sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az USA-ban egy elmebeteg lelő mint, hogy Európában felrobbanj vagy elsodorjon egy kamion egy rendezvényen.

  9/11 után érthető volt a szabályok szigorítása, de mostanában nem sok repülős incidens volt ami megalapozná ezeket a turistákat és üzleti beutazókat egyre jobban szivató intézkedéseket. Emiatt inkább csak látszat-intézkedésnek tűnik az egész, ami csak egy bizonyos réteg kielégítésére volt kitalálva (ugyan az a réteg amelyik a muszlimok teljes kitiltásáért és a Mexikói falért óbégat).
  Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2017.04.28. 00:22:39
 • Elmin #3
  "Pedig az eredményesség őket igazolja."
  Az, hogy most nem történik meg az nem jelenti azt, hogy jó a biztonságuk.

  "Míg Európában lassan hetente van valamilyen terrorakció (kamionos ámokfutótól kezdve kommersz robbantásig), addig náluk csak a saját iskolában lövöldözni kezdő elmebetegjeiktől kell tartani. "
  Kár, hogy nem reálisan nézed. Akkor lenne igazságos az összevetésed, ha csak a repülőket hasonlítanád össze.
  Azért a rendőröktől sem árt tartani, mert a fegyverük néha indok nélkül elsül.
 • Cat #2
  Pedig az eredményesség őket igazolja. Míg Európában lassan hetente van valamilyen terrorakció (kamionos ámokfutótól kezdve kommersz robbantásig), addig náluk csak a saját iskolában lövöldözni kezdő elmebetegjeiktől kell tartani.
 • nkmedve #1
  Úgy tűnik jól döntöttem amikor lemondtam a rég óta tervezett USA körutat. Ezek az új szabályok jó eséllyel arra kényszerítenének, hogy a megszokott (nem éppen olcsó) fotós és elektronikai felszerelésemet itthon hagyjam vagy leadjam poggyászként (ami jó eséllyel egy halálos ítélet lenne a cuccoknak).
  Persze mindezt akkor ha egyáltalán beengednek az USA-ba, és nem fordítanak vissza csak mert a vámosnak éppen rossz napja van.

  Valahol szomorú, de van még kb. 100 másik ország ahol rengeteg látnivaló van és semmivel sem veszélyesebb mint az USA... Hiába, a paranoja nagy úr, és ez sajnos egyre több országra igaz.
  Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2017.04.27. 14:44:05