26
  • ostoros
    #26
    Tévedés. A letelepedés tette lehetővé a növény termesztést, nem pedig fordítva.
  • M2 #25
    "ELŐBB TÁRSADALMI FEJLŐDÉS, ÉS UTÁNA TECHNIKAI FEJLŐDÉS."

    Nincs ilyen szabály. Miért is lenne?
    Van amikor a társadalmi fejlődés hoz technikai fejlődést, van amikor meg fordítva, a technikai fejlődés okoz társadalmi fejlődést. Utóbbira vegyük csak a legegyszerűbbeket: az állatok háziasítása és a növények termesztése okozta a letelepedést, ami később a nagyobb falvak majd városok kialakulását eredményezi.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2017.04.26. 08:48:32
  • ostoros
    #24
    Mert nem gondolsz bele. Ott volt a technikai fejlődés lehetősége, hiszen tudományosan messze a középkor embere előtt jártak, még sem történt semmi. Mert a társadalom nem volt vevő rá. Ezzel szemben alig ötszáz évvel Róma bukása után olyan technikai újítások jelentek meg, amelyek korábban egyszerűen nem voltak. Nem azért nem volt vízimalom, mert nem ismerték. Hanem mert nem volt elég fejlett a társadalom.
    ELŐBB TÁRSADALMI FEJLŐDÉS, ÉS UTÁNA TECHNIKAI FEJLŐDÉS.
  • M2 #23
    De.
  • ostoros
    #22
    Nem.
  • M2 #21
    Tehát nem volt technológia fejlődés és a népesség növekedése és a társadalmi fejlődés is megrekedt egy adott (a mai viszonyokhoz képest alacsony) szinten. Ez pont engem igazol.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2017.04.24. 09:20:08
  • ostoros
    #20
    Nincs így. Elég Rómára gondolni. Ismerték a gőz erejét, mégsem történt semmi. Mert a társadalmi helyzet nem volt alkalmas a technikai fejlődésre. Még vízimalmaik sem nagyon voltak, mert a rabszolgamunka annyira elterjedt volt.
  • zola2000
    #19
    Ha kínára gondolsz, az mindig is nagyon erős-fejlett birodalom volt, csak annyi történt, hogy az ipari forradalom idején egy időre lemaradt.
  • NEXUS6
    #18
    Annyira nem ismerem, konkrétan mire gondolsz?
    Arra, hogy a vezető birodalmak egyszer elveszítik ezt a pozíciójukat és ez jelentős átrendeződést jelent? Ezt sokan sokszor mondták. Mondjuk pl a Biblia is. Akkor született amikor a Római birodalom még erős volt, de a követők figyelmét arra irányította, hogy milyen lesz, amikor összeomlik. És nem bejött!? :)
    Akár a nácizmust nézzük annak az ideológiának is az az alapja, hogy a nyugatnak fel kell készülnie arra, amikor a kelet magához tér és gyorsan felemelkedik a legfontosabb erőforrásra támaszkodva, a hatalmas népességre. Woááá, hát ez is bejött! Pedig a sárgaveszedelem eszméjét csak átvették a korábbi gyarmattartóktól, akik fel voltak háborodva, amikor a megszállt keleti népek néha fellázadtak.

    Ahogy nézem mostanában ő is rászállt Trump-ra (A zantikriszttus!) és a globális-liberális világ végét vizionálta, ami az ő értelmezésében is A Világvégével egyenlő. Azóta kiderült, hogy Trump ugyan úgy vérbeli politikus, mint az elődei, akár jobban odacsap az oroszoknak is (lásd Szíria), mint tette azt Obama az utóbbi években, és nem hülye hogy szó szerint betartsa minden választási ígéretét.
    XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.04.22. 10:20:31
  • HyBrIDNyLA
    #17
    Szerintem hatalmas háborúk, nélkülözés, éhinség és szenvedés vár az emberiségre. 1-2 éven belül újabb válság várható, ennek előszele már a levegőben van. Nouriel Roubini (közgáz prof.) írásait érdemes olvasni. Nekem etalon a szaki.
  • fszrtkvltzttni
    #16
    Amit a nagyfokú bevándorlás okoz. Etnikai összetételen látszik is. Mexikóiak nélkül ott se lenne növekedés.
  • fszrtkvltzttni
    #15
    Mitől tűnne el 7 milliárd ember?
  • fszrtkvltzttni
    #14
    Hol hallottál arról, hogy fogy a zoxigén?
  • NEXUS6
    #13
    Mit értesz technológiai fejlődésen?
    Ha azt a mezőgazdasági forradalmat is, amit az amerikai haszonnövények, burgonya, kukorica elterjedése jelentett, akkor valóban ez az egyik oka a népességnövekedésnek. Amihez az időjárás kedvezőbbre fordulása is hozzájárult, véget ért a kis-jégkorszak.

    De a demográfiai robbanást az okozza, hogy a jobb élelemezés és a gyermekhalandóság mértékének csökkenését a kulturális változások késve követik csak. A "nagyobb tudás" pedig az amikor a kulturális, életmódbeli átalakulás ezt leköveti és egy új egyensúly alacsonyabb születés és gyermekhalandóság szintjén újra beáll.

    A technikai forradalomhoz szükséges emberi erőforrást, a populáció hirtelen megugrását ez a lag teszi lehetővé és nem fordítva!

    Ha az egyéb feltételek hiányoznak, viszonylagosan stabil államok, háborúk viszonylagosan alacsony szintje nincs meg, akkor a népesség növekedés eredménye az, amit ma Afrikában, vagy a közel-keleten látunk. Káosz. Tegyük hozzá, hogy az ottani permanens felforduláshoz, azért a nyugat nagyban hozzá járul a központi hatalmak egymást követő szétverésével.
  • Archenemy
    #12
    A gond csak az, hogy az USA nyilván fejlettebb, mint pl. Magyarország, mégis nagyobb a gyerekvállalási kedv. Ja és mielőtt valaki aktuálpolitizálni kezdene, ez nem új fejlemény.
  • paragic
    #11
    Eléggé konzervatív jóslatok, Ray Kurzweil vagy Prof. Jürgen Schmidhuber csak lenézően mosolyogna rajtuk.
  • M2 #10
    Szerintem meg fordítva ülsz a lovon.

    A technológiai fejlődés hozza el a népességnövekedést és a nagyobb tudást. A nagyobb tudás következménye pedig a népességnövekedés átfordulása fogyásba.
  • NEXUS6
    #9
    Egyetértek! Részben.
    A XIX.-XX. szd elég érdekes volt a maga nemében. A nyugati világ lélekszáma exponenciálisan nőtt, a feudális rabszolga/jobbágytartó társadaloból egy egyenjogoságra/egyenlősítésre épülő jött létre, a királyok hatalmát felváltotta a bankárok, tőkések, médiamogulok, hivatásos politikusok és jogászok hatalma, a lovaskocsit az autó, repülő, a nyomtatott sajtót, az elektronikus, a vallásokat, a márkahűség.

    A XX. szd. végén a nyugat népességének növekedése azonban megállt, a társadalmi változások lelassultak, az új technológiák nem megváltoztatják a társadalmi viszonyokat és az emberek életmódját, hanem befagyasztják.

    Ha a nyugaton múlik nem lesz változás. a változás ugyanis azokban az országokban lesz, ahol a népesség nagyarányú növekedése továbbra is fenn áll, mert szerintem ez generál alapvetően szükséglet és lehetőség szempontjából is új körülményeket és nem a technikai fejlődés maga.
    Az első az ember!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.04.21. 13:45:02
  • Ender Wiggin #8
    A 80-as években fantasztikus dolgokat vízionáltak a sci-fi írók is 2020-ra, aztán abból semmi sem lett. A technikai, civilizációs fejlődés sokkal lassabb, mint gondolták annó. Gyaníthatóan 50 év múlva sem lesz túl nagy különbség, főleg a világ szegényebb felén.
  • mortep
    #7
    Kupolás városokat már mások is jövendöltek hegycsúcsokra meg tengerfenékre és 2000-re.

    Ami a természetvédő MI-t illeti: én nem nyugtatnám magam azzal h. az MI is a természet részének fogja tartani az embert, ugyanis ez nem zárja ki azt h. ugyancsak a természet védelmében korlátozza az embert (illetve, legextrémebb esetben csökkentse a létszámát).
  • esztyopa
    #6
    Nem könnyű úgy *jósólgatni* - bármit az emberiség jövőjéről,amikor még az is kétséges,hogy lesz -e akkor még *emberiség*
  • duke
    #5
    Ezek jovendolesek arra jok, hogy igy jo elorre megneveteti majd, a 60 ev mulva elo embereket, ha olvassak.
  • dzsagon
    #4
    ez már nem a mi gondunk
  • pistike81
    #3
    Gondolom ezt konkrét adatokkal is alá tudja támasztani.....
  • kvp
    #2
    Az a gond, hogy ezek a kupolas varosok tenyleg varhatoak ha nem sikerul megoldani a kornyezetszennyezest es tenyleg csak vedoruhaban mehetnek ki onnan az emberek. Csak eppen ugy nez ki, hogy nem a mostani sivatagokban lesznek, hanem a jelenlegi nagyvarosok helyen es azokat fogja korulvenni az emberi eletre alkalmatlan sivatag. A lakhatas (es a tulnepesedes) meg ugy oldodik meg, hogy aki nem eleg gazdag hogy egy ilyen varosba koltozzon, az oxigen hianyaban szep lassan megfullad. Egyebkent nagyjabol realis amit kitalalt...
  • tom_pika
    #1
    családi háziállat vagy te, bebebe...