16
 • gforce9
  #16
  A win7-el nem gondolom hogy igazad van. Főként céges környezetben nagyon közkedvelt, stabil, jól menedzselhető oprendszer. Más mint az XP, de logikus felépítésű, nem úgy, mint a 8 vagy 10. Az XP-hez képest a kibővített funkcionalitású eseménynaplózás is nagyon hasznos tool. de sok egyéb ilyen van benne, ami megkönnyíti az üzemeltető dolgát.
 • Caro
  #15
  Épp ezaz. Ha én nehezen találom meg, akkor az R=1 még nehezebben fogja, akkor mitől lenne felhasználóbarát?
  Az XP-ig a windows egy evolúciós utat járt be. Aztán a 7-nél sok dolog teljesen megváltozott, funkcióban nem, de más helyre került. Meg visszalépések is történtek, pl. hangerőszabályzó.
  A 8/10-nél meg teljesen felrúgtak mindent. Az már csak hab a tortán, hogy néhol teljesen inkonzisztens UI elemeket használnak.
  Linux alatt nem voltak ilyen eget rengető átalakítások. De legalábbis ha mondjuk felraksz egy pl. MATE desktopot, minden ugyanott lesz benne, mint 10 éve a Gnome 2-ben volt.
 • cylontoaster
  #14
  És egység sugarú felhasználó vagy?

  Másrészt irgalmatlan sok helyen van még mindig XP..

  W7-el nekem még nem volt gondom, W10 alatt tényleg mindent keresni kell, és ami egyszer megtalálok azt legközelebb ugyanúgy nem tudom elsőre hol van, mert nem logikus.. (8 nekem sose volt, ahol használtam ott kb a böngésző szinten..)
 • Caro
  #13
  A felhasználóbarátság még az XP korában igaz lehetett.
  Én win 7 alatt sem igazodom már el. 8/10 alatt teljesen meg vagyok lőve.
  Linux alatt nekem minden jobban kézre áll.
 • cylontoaster
  #12
  (Buta) felhasználói oldalról egyértelműen jobb, mint egy linux. Ne magadból indulj ki, hanem a ténylegesen egységsugarú felhasználóból. Az üzemeltetői oldal tök más kérdés, de kisebb hivataloknál nem nagyon van üzemeltető, ezért ott marad a zeccerű, amit tudnak használni.

  Ha üzemeltetői oldalon a windows legelterjedtebb, az viszont már jelent valamit.. De jellemzően az értelmes helyeken egyébként is vegyesen használják, annak megfelelően hogy milyen feladatra mi a legjobb.

  Az oktatáshoz meg nem sok köze van.

  Szerk: ettől még baromira gáz hogy kb. monopol helyzetben vannak.
  Utoljára szerkesztette: cylontoaster, 2017.04.12. 10:45:30
 • AgentKis
  #11
  A "legjobb" az egy vélemény. A "legelterjedtebb" az egy adat!! A kettőt ne keverd!
  Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.04.12. 09:23:38
 • AgentKis
  #10
  Egyébként az egész abból adódik, hogy azt oktatják már 20-25 éve... Ha most elkezdenek másikat oktatni, akkor 20-25 év múlva már függhetünk attól. ;-)
 • AgentKis
  #9
  Függjünk inkább a guglitó?
 • Alexease
  #8
  Europa mindetol fuggoben van;) Osszes OP rendszer es szoftver, es persze minden hardware (szamitogepek, telefonok, lenyegeben minden elektronikai cucc stb.). Autok vannak, de azokat is szamitogeppel csinaljak:D Meg minden mast is.
 • Andrevv
  #7
  Nekem hivatalok az ügyfeleim és úgy oldottam meg ezt a problémát, hogy a programok amiket készítek, futnak windows és ubuntu rendszereken is. Van saját szövegszerkesztő és excel szerű szerkesztő is amiből nyomtathatnak, pdf-be exportálhatnak, így mindenhol ugyanúgy néz ki. Persze exportálhatják rendes word/excelbe is ha ahhoz vannak szokva.
 • Caro
  #6
  Az office egyre inkább hulladék, számomra a fénykora a 2003-as és a 2007-es verzió volt.
  Remélhetőleg előbb-utóbb webes technológia lesz mindenhol, ezeket az ocsmány dokumentumgyárakat meg elfelejtjük. Utána meg mindegy, hogy mi az op rendszer...
 • CairoJack
  #5
  A Windows a legjobb és legelterjedtebb rendszer, nyilván ezért alakult így a helyzet.
  Valahol Németországban próbálkoztak, hogy egy teljes várost átállítanak Linuxra, pár év alatt bebukott a dolog, és visszaálltak Windowsra. Egyszerűben többe került az alkalmazottak átképzése, és az inkompatibilitással, egyéb problémákkal való harc, mint kicsengetni a Win licenceket, és fizetni melléjük a rendszergazdákat.

  Azzal amúgy egyetértek, hogy a függőség túl nagy, és jó lenne, ha létezne értelmezhető, használható alternatíva, de nem igazán van. Egy ilyen koplex OS-t pedig euró 10-100 milliárdok kifejleszteni, és akkor még mindig ott a kérdés, hogy hogyan fogják megtanítani az embereket ezt kezelni, drivereket írni az összes létező hardverhez. Ami különösen a hivatalokban nagyon fontos, hisz ott nem cserélgetik a nyomtatókat, IT perifériákat évente, sokrszor 10+ éves kütyükkel dolgoznak.
 • Cat #4
  Ha elkezdenének foglalkozni egy alternatíva felépítésével, akkor 10 éven belül saját kézbe lehetne venni a legtöbb rendszert. Nyílt szabványok, nyílt formátumok, ami ugyan üzemeltetés szinten többe kerülne, viszont megtakarítanák a licencdíjakat.
 • cylontoaster
  #3
  Kisebb hivataloknál zömében XP van még mindig. És nema banki terminálos meg tengeralattjárós spéci XP, hanem az ami otthoni juzernek is volt 10 éve (+frissítés jó esetben).
  "Fájlszerver" egy random PC FTP megosztással.
  Mentés max 2 disc raidben.

  Valószínűleg érdekli őket hogy mitől függnek..
 • unstmon
  #2
  Gondolat kísérlet: Mi lesz, ha 10-20 év múlva már nem lesz Microsoft? Nem lenne jobb, ha fel lenne készülve erre minden informatikus?
  A Libre Office folyamatosan fejlődik. Pár év múlva már biztos megbirkózik majd a makrós office dokumentumokkal.
  Mindig minden változik. Miért pont a számítástechnikában lenne minden változatlan?
 • SaGaIn
  #1
  Ekkora marhaságot rég olvastam.
  Gondolat kísérlet: Megpályáztatják a oprendszereket valamilyen szisztéma szerint és nem foglalkoznak azzal hogy meglévő vagy elérhető szoftverek min futnak hanem csak az ár számít. Nyerne mondjuk a Debian Linux, vagy az Ubuntu. Lehetne telepíteni minden hivatalba újra a számítógépeket (idő) de A kollegákat is lehet újra oktatni... De ez még mind semmi ahhoz képest hogy a specifikus iparági szoftverek nem fognak futni. A jól bevállt makrós office dokumentumainkat a Open office szépen össze fogja cseszni.

  De ez még mind semmi mert mondjuk egy 4 év alatt valahogy helyre vergődnének a cégek. Következő pályázaton meg nyerne mondjuk az Android akkor megint lehetne kezdeni mindent előlről...
  Aki ilyet nyilatkozik és nem méri fel hogy átállás mi meló az nem dolgozott informatikusként csak okoskodott.