Berta Sándor

Már harcol a kalózkópiák ellen a Netflix

A stream-szolgáltató a jövőben keményebben lép fel a kalózkodás ellen.

A Netflix eddig arról volt ismert, hogy viszonylag toleránsan kezelte a szerzői jogsértéseket. 2013-ban a cég még rendszeresen tanulmányozta a torrent-fájlokat és a kalóztartalmakat kínáló oldalakat, így pontosan tudta, hogy melyik országban melyik sorozatok népszerűek a felhasználók körében. Mindezt Kelly Merryman, a társaság európai tartalomvásárlásokért felelős alelnöke árulta el és példaként említette a Szökést. Akkor Reed Hastings, a Netflix vezérigazgatója is megerősítette, hogy érdekes a kapcsolatuk a kalózkodással, hiszen ők is profitálnak a jelenségből. A menedzser nem tartotta szükségszerűen rossznak az illegális másolatokat és a torrentezőkre valahol célcsoportként tekintett.

Mostanra azonban megváltozott a stream-szolgáltató álláspontja és már komoly összegeket fektet be a szerzői jogsértések elleni harcba. A TorrentFreak arról számolt be, hogy a vállalat az elmúlt hónapokban tömegesen küldött ki úgynevezett DMCA-kereseteket, amelyekkel a szerzői jogot sértő tartalmak terjesztését akarja megakadályozni.

Emellett ismertté vált az is, hogy a konszern kiépíti a kalózkodás elleni részlegét, többek között kiírt egy álláshirdetést a globális szerzői jogvédelmi jogtanácsosi pozíció betöltésére. A leendő szakember feladata a kalózkodási trendek elemzése lesz. Ezenkívül a cégnek van egy külön projektje is, amely a felhasználókkal való kapcsolatfelvételt könnyítheti meg.

A TorrentFreak arra a megállapításra jutott, hogy ezek a változtatások meglehetősen nagy lépést jelentenek a Netflix számára. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a társaság időközben már a tartalmai nagy részét saját magát készíti és egyáltalán nem örülne annak, ha azok a fájlcserélő hálózatokon és a kalózportálokon keresztül terjednének el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pistike81 #6
    Én kifizetnék havi 5 EUR-t egy olyan legális tartalom szolgáltatásért, ami a hazai vezető torrent site-ra hasonlít (na nem kinézetben, hanem tartalomkínálatban :)).
  • Cat #5
    Akkor mégegyszer leírom, hogy Netflixen nincs reklám, az előfizetéses tartalmaik torrentes letöltése zavarja őket.
  • Ender Wiggin #4
    Van mód otthoni digitális rögzítésre a reklámok kihagyásával (legális eszközzel, mint pl. a TiVo). Ez a tévés kalózkodás messze nem akkor károkozás, mint a mozis, nem értem a reakciójukat. Az "élő adás" közbeni reklámokat sem hiszem, hogy túl sok néző figyelné kezében a bankkártyájával. Akkor szokott mindenki kulaszünetet tartani meg kibontani egy sört...
  • Andrevv #3
    "Mi az a netflix? Én csak az nCore-t ismerem." Az emberek 90%-a ezt mondaná.
  • Cat #2
    Netflixen nincsen reklám, ők előfizetéses rendszerben működnek. Nekem nincs előfizetésem - nem látom értelmét akkor, ha az USA-ban elérhető tartalmaik alig 11%-a látható Magyarországon, és ezek sincsenek magyarul - viszont már néztemNetflix által finanszírozott sorozatot kalózfeliratozással.
  • Agyturbinikusz #1
    Egy valamit nem ertek. Ha felveszem az adott adast pl VHS-re (tudom mar nincs csak gondolatkiserlet) es megnezem atporgetve az esetleges hirdeteseket akkor az most mivel jobb nekik? Vagy FETCH tv modjara digitalisan felveszem es megnezem amikor akarom? Mi a kulonbseg? Vagy arra gondoltak, hogy rengeteg ember nem fizet elo inkabb letolti? En ezt ertenem is meg nem is mert sok esetben nem lehet ezeket a sorozatokat megvasarolni sem pl DVD-n. Akkor most mi van? Meg olyan orszagokban ahol az adott tartalom/szolgaltatas nem elerheto? Vagy csak a kubai peldat ismerve, hogyan terjesszek a szerencsetlenek, ha csak egy embernek van internete, ha szerencseje van, nem hogy Netflix????