Berta Sándor

A Netflix miatt esnek vissza a DVD-eladások?

A streaming-platform segíthet az illegális ajánlatok visszaszorításában, de a működésének a filmstúdiók számára vannak árnyoldalai.

Yinan Yu és Chih Hung Peng, a Hongkongi Egyetem munkatársai; Hailiang Chen, a Hongkongi Egyetem Információs Rendszerek Tanszékének kutatója; valamint Patrick Y. K. Chau, a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetem Információs Rendszerek Tanszékének alkalmazottja azt vizsgálták, hogy a streaming-szolgáltató megjelenése és elterjedése milyen hatással van a DVD-eladásokra. A szakemberek által tanulmányozott időszak a 2015. október elseje utáni hónapokat ölelte fel, amikor a Paramount és Lionsgate filmjeit és televíziós műsorait kínáló Epix nevű szolgáltató a Netflix helyett a Hulu partnere lett.

Az adatokból egyértelműen kiderült, hogy a DVD-eladások jelentős mértékben nőttek azután, hogy a bizonyos tartalmak kikerültek a Netflix rendszeréből. Az eladások három hónapon belül 24,7 százalékkal növekedtek. Mindez egyértelmű jele annak, hogy ha elérhető egy tartalom a streaming-platformokon, akkor ez fokozatosan csökkenti a DVD-eladásokat. Amennyiben viszont ellentétes a helyzet, akkor az értékesítés ismét erősödik.

A kutatók ugyanakkor úgy vélték, hogy nem az a megoldás, hogy minden nagy filmstúdió törli a tartalmait a Netflix kínálatából, mondván akkor majd nőnek a DVD-eladásaik. Hosszú távon sokkal inkább a streaming-ajánlatok és a DVD-k értékesítése közötti egyensúly megtalálása vezethet eredményre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #11
    "Nálad fullhd-nál bejön az "Insert Disc 2""
    hmm... én BL lemezeken fullhd-t nézek egyetlen 1x sem jött elő ez...
  • barret #10
    Bakelit lemez miatt nem sírnak? Érdekes! Az is kiszorult,és nem a rossz hangzás miatt...
  • grobs #9
    pl. autóban nincs projektor, így jobb híján tableten néznek a gyerekek filmet ... ha akarnak. Van hordozható dvd lejátszónk, de azon is inkább pendrive-ot használnak. Otthon sem DVD-ről nézünk filmet. Nálad fullhd-nál bejön az "Insert Disc 2" felirat? Optikai tárolót 15 éve nem vettem.
  • Szefmester #8
    Hurrá.. nagy a felbontás... de tenyérnyi szaron nézni filmet? egy vacak kis füles prüntyögésével? Mozis kalózminőséget még csak csak.. mert az igényszint az kb ott lehet... :/
  • codaco #7
    A CD-k miatt estek vissza a kazetta eladások. Felháborító!!!
  • grobs #6
    A 2013-as xperia sp 4k video-t lejátszotta és MHL-en (felbontás csökkentve, de még mindig 720p-ről beszélünk) ki is tette TV-re. Megjegyzem szabványos DVD-n maximum 576 sor lehet, de egyrészt nem ritka, hogy ez nem "p" hanem "i", másrészt gyakorlatilag nem létezik anamorph kiadvány, úgyhogy ebből lejön a szélesvásznúság csíkja.
    Minőségük (ha ezt 2017-ben lehet így nevezni) miatt a DVD-n kiadott filmeknek már rég ki kellett volna halniuk. A TV-n UTP és USB bemenet van, DVD fogadására alkalmas felület nincs. Stream-et le tud játszani (Netflix, youtube, vagy akár DLNA), DVD lejátszást meg nem akarom megoldani.
  • Szefmester #5
    mobil, tablet, netbook... mind mind kiválóan alkalmas filmek nézésére és élvezésére! Ohh.. várjunk csak... MÉGSE!

    Neked ilyen igényszint mellett hivatalból rendelném ki hogy 320p-nél nagyobb minőséget nem nézhetsz...
  • Gauge #4
    DVD?? Minek? Fos minőség, sok helyet foglal, az összes film menüje totál használhatatlan vagy agyonlimitált.

    Egyszerűen ez a technológia elavult.
  • grobs #3
    A világ boldogabbik felén a torrent forgalom már 3 éve 10% alá ment. A netflix-nek önmagában 4x annyi az adatforgalma mint a teljes torrent forgalom. A világ megváltozott az elmúlt 5 évben. 2 éve észak-amerikában a streaming szolgáltatók vitték el az adatforgalom 70%-át. Ennek több mint fele már akkor a netflix volt.

    A dvd/blu-ray eladások meg nyilván csökkennek ha bármelyik filmet egy gombnyomással elérhetem. Nem fogok több száz, vagy ezer filmet tokban tárolni. Van egy-egy diszdoboz ami kell, de módjával.
  • Lacee86 #2
    Totál érthetetlen ez a feltételezés. A DVD eladások az egyre olcsóbb szélessávú net és a torrent oldalak világa óta zuhanórepülésben van... Arról nem is beszélve, hogy a DVD technológia önmagában kihalófélben van.