Berta Sándor

Visszafogja terjeszkedési terveit a Netflix

Díjnyertes sorozataik nyomán megugrott a nézőszám, de a jövőben inkább a meglévő partnereikkel kötött licencszerződésekre építenek.

A társaság úgy döntött, hogy egyelőre mégsem jelenik meg Kínában. Mindez azután vált ismertté, hogy a Netflix nyilvánosságra hozta az idei harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit. A Netflix harmadik negyedéves nyeresége a vártnál nagyobb volt, ami elsősorban az olyan sikeres saját sorozatoknak köszönhető, mint a Narcos és a Stranger Things. Ezek a műsorok ugyanis az elmúlt három hónapban jelentős mértékben hozzájárultak a nézőszám növekedéséhez. Szeptember 30-án - globális viszonylatban - a tagok száma 86,74 millió, míg az előfizetőké 83,28 millió volt. A nyereség részvényenként 12 centre nőtt, a bevétel pedig 2,16 milliárd dollárt tett ki.

Mégsem terjeszkednek tovább, az indoklás alapján a digitális tartalmakat kínáló külföldi szolgáltatók számára különösen Kínában problémássá vált a szabályozási környezet. A cégnek a helyi megjelenéshez szüksége lenne egy partnerre, mert az rendelkezik olyan licencekkel, amelyek szükségesek Kína területén az online streameléshez. Társulás nélkül a cég kénytelen lenne a sorozatait előzetesen engedélyeztetni egy állami bizottsággal, ami a külföldi műsorok esetében meglehetősen bonyolult eljárás.

Új stratégiaként a Netflix azt tervezi, hogy a meglévő online szolgáltatók számára fog licencelni különböző tartalmakat ahelyett, hogy saját maga is megjelenne a platformjával Kínában. A társaság arra számít, hogy az ilyen licencmegállapodásoknak köszönhetően komoly bevételekre tehet szert. Hosszú távon ugyanakkor továbbra is az a cél, hogy a vállalat közvetlenül is ellássa a kínaiakat tartalmakkal és végül csak elindítsa a helyi szolgáltatását.

Oka van annak, hogy sok színész és rendező hátat fordít Hollywoodnak és inkább a streamingcéghez csatlakozik, Jodie Foster színésznő ezt hosszan indokolta nemrég. "A Netflix tiszteli a filmkészítőket. Azért tudtak David Fincher és számos más szakember mellett engem is szerződtetni, mert azt mondták nekünk: fel akarjuk ismerni a kézjegyeteket a filmekben, de nem írjuk elő, hogy mit tegyetek. A Netflix nem dob ki pénzt az ablakon, tisztelnek minket, a filmes látnokok ezért vándoroltak át oda" - tette hozzá Jodie Foster.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zetortraktor #1
  Visszafogja = Kínába még nem mennek?

  "ami elsősorban az olyan sikeres saját sorozatoknak köszönhető, mint a Narcos és a Stranger Things."

  Ilyen marhaságot minek írni? Csak azért, mert ebben a negyedévben ezek a sorozatok jelentek meg a Netflix gyártásában?

  "a nézőszám növekedéséhez. "

  semmilyen nézőszám nem nőtt, csak több lett az előfizető, ami kábé törvényszerű

  "fel akarjuk ismerni az aláírásotokat"

  szép leiterjakab:)