MTI

Cenzúrával és népbutítással vádolják a Facebookot

Hevesen bírálta Norvégia legnagyobb lapja, az Aftenposten Mark Zuckerberget, a Facebook vezérigazgatóját, mert a közösségi oldal eltávolította egy bejegyzésből a vietnami háború egyik amerikai napalmtámadása után készült világhírű fotót.

Espen Egil Hansen, az Aftenposten főszerkesztője és vezérigazgatója nyílt levelében azzal vádolta Zuckerberget, hogy visszaél hatalmával, hiszen a Facebook a hírek és információk közlésének alappillérévé vált világszerte. A nyílt levél előzménye, hogy a Facebook eltávolította Tom Egeland norvég író bejegyzését, amely hét, "a háborút megváltoztató" fotóról szólt. A képek között volt Nick Ut világhírű, Pulitzer-díjas fényképe, amelyen a 9 éves Phan Thi Kim Phúc látható, ahogy meztelenül rohan a kamera felé.

A fotó egy amerikai napalmtámadás után készült, amelyben a kislány súlyosan megégett. Meztelen azért volt, mert letépte magáról lángra lobbant ruháit. A Facebook nem helyénvaló tartalomnak ítélte meg a képet, Egeland bejegyzését eltávolította, az írót pedig letiltotta. Az Aftenposten saját Facebook-oldalára is kitette a képet, amikor az esetről tudósított. A közösség oldal azonban felszólította a lapot, hogy "törölje vagy takarja ki" a fényképet. A Facebook üzenete szerint a teljesen meztelen nemi szerveket, fenekeket vagy női mellet ábrázoló képeket eltávolítják a közösségi oldalról, és konfliktuskerülő módon azokat a bejegyzéseket igyekeznek megjeleníteni mindenki számára, melyek megfelelnek a világképének, így egyfajta véleménybuborékba zárják látogatóikat. Mielőtt az Aftenposten érdemben válaszolni tudott volna a felszólításra, a képet és az esetről szóló cikket törölte a Facebook.


"Attól tartok, hogy a világ legfontosabb portálja korlátozza a szabadságot ahelyett, hogy kiterjesztené, és ez gyakran tekintélyelvű módon teszi" - írta bírálatában Hansen. Emellett hangsúlyozta, hogy az eset rámutat a Facebook józan ítélőképességének hiányára, valamint arra, hogy "nem tud különbséget tud tenni a gyermekpornográfia és híres háborús fényképek között". Az esettel kapcsolatban Erna Solberg norvég kormányfő is megszólalt. Facebook-bejegyzésében dicsérete, hogy a közösségi oldal és más médiumok nem engedik megjelenni a nem helyénvaló tartalmú, erőszakot ábrázoló képeket. A vietnami fotó eltávolításával azonban túl messzire ment a Facebook, mert ezzel már a szólásszabadságot korlátozza - fogalmazott a norvég miniszterelnök.

Sok híroldal és újság a Facebookon keresztül igyekszik elérni olvasóit, a felhasználók hírfolyamáért pedig egy algoritmus felel. Bírálók szerint az algoritmussal elvileg a Facebook befolyásolhatja a felhasználók véleményét. Májusban felmerült a gyanú, hogy az Egyesült Államokban a közösségi oldal szándékosan korlátozta a konzervatív média híreinek megjelenítését. A Pew Research Center amerikai kutatóközpont egy felmérése szerint az amerikai felnőttek 44 százaléka a Facebookról szerzi értesüléseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #21
    Lehet szidni az usát, de tény hogy kelet ázsia jó részei azok ahol usa barát erők győztek (pont mint európa)

    Jó, ez már a múlt, mostanság kína is egyre jobb hely (tudom, vannak -még- problémák)

    A képhez annyi hozzáfűzni valóm van, hogy szerintem mindenkire vonatkozó egységes szabályok kellenek, igenis töröljék a kitakarás nélküli változatát a képnek. (a legrosszabb forgatókönyv az volna hogy: egyeseknek szabad meztelen lányokat kirakni, másoknak nem -> szerintem senkinek ne legyen szabad egységesen, csak kitakarással)
  • bdzsana #20
    valóban letiltották. aztán a felháborodás hatására visszarakták és a hasonló esetek miatt policyt is változtatott. lehet hogy a kedves moderátor úr/hölgy már dolgozik az önéletrajzán mert kirakták. ha egymás után többszöri alkalommal előfordul, hogy ugyanolyan nézőpontú dolgokat töröl akkor én is azt mondom hogy ez vélemény cenzúra. így viszont csak egy hiba amit javítanak
  • bdzsana #19
    hű hogy mik történnek... érdekes nekem 5 perc alatt sikerült több száz amerikát fikázó cikket, oldalt taláni facebookon. Lehet őket szidni agyba főbe az indiánok kiírtásától kezdve vietnámon, irakon, afganisztánon, ukrajnán át egészen szíriai háborúig. mi a f.szom értelme lenne szerinted ezeket békénhagyni azt a képet meg törölni. ha egységesen törölné egy oldal véleményeit akkor azt mondanám, hogy vélemény cenzúra, de így meg azt hogy egy hatalmas rendszer egyik balf.szsága amit helyre is hozott. nem csak erre az esettre de policyt is változtatott a jövőre nézve..
    ha ez neked cenzúra akkor mennyél el kínába és pampogj tiennament téri kép miatt. vajon majd ők kérnek elnézést mint a fb vagy beb.sznak egy sötét lyukba úgy hogy ott fogsz megrohadni. na az cenzúra...
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2016.09.12. 18:25:16
  • gforce9 #18
    Az oldalt is letiltották nem csak a képet szedték ki. Egyébként pedig egy ekkora weboldalnak, mint a facebook, ami lényegében mindenhol ott van a világon, nem kis társadalmi felelőssége van és nem gondolkodhat egységsugarú user módjára, hogy "meztelen lány = pornó" Pontmindengy milyen algoritmusaik vannak. Azt felül lehet bírálni és nagyon nem az a járható út, hogy mindent törlünk, ami azzal kapcsolatos.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.09.12. 12:52:52
  • UUUU #17
    Te tenyleg ennyire hulye vagy a nagy amerika felszopkodastol, ahogy szoktad ?
    Megegyszer a norveg iro feltett egy kepet , amit toroltek es kifogasoltak, hogy meztelen reszleteket tartalmaz, a norveg miniszterelnok, pedig direkt kitakarva tette fel, amit szinten toroltek.
    Ez a nagy amerikai liberalizmus, ami csak addig mukodik, amig nem az o megitelesuket serti.

    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2016.09.12. 09:52:54
  • bdzsana #16
    Arról persze ne is beszéljünk hogy felháborodtak és ezért visszarakták és mégnagyobb figyelmet kapott a kép. Ez micsoda kemény cenzúra.
  • bdzsana #15
    Jajj b.szki a fb minden vietnámról szóló képet cikket hozzászólást letiltott? Mert ha nem akkorhagyjuk már ezt a cenzúrát... Szabadon szidhatod az usákokat a vietnámi háború miatt, írhatsz fikázó cikkeket és rakhatsz fel róla képeket, eddig ezt törölte csak amin ez a gyerek van ruhátlanul.
  • UUUU #14
    Ha meg azt sem tudod, mi a tortenet, akkor ne okoskodj.

    http://24.hu/tech/2016/09/09/a-norveg-miniszterelnok-posztjat-is-torolte-a-facebook-a-meztelen-kislany-miatt/
  • bdzsana #13
    Ez nem volt a cikkben. A cikk annyiról szólt, hogy törölte a posztját amiben benne volt a kép.
    szerk.: sőt sehol nem találok erről semmit
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2016.09.11. 22:30:43
  • UUUU #12
    bdzsanakamu, utana meg toroltek a norveg miniszterelnok uzenetet is, amiben nem is volt meztelen kep.
    Szoval ezt az ervelest buktad.