Berta Sándor

Törökországban ver­seny­hivatali vizs­gálat in­dult a Google ellen

Ugyanúgy mint más országokban, a törökök is az Android és a rajta lévő saját szolgáltatások miatt vizsgálódnak.

A török versenyhivatal eljárásának középpontjában az Android áll. A hatóság arra kíváncsi, hogy az operációs rendszer, illetve a Google alkalmazásainak és szolgáltatásainak összekapcsolása megsérthette-e a piaci versenyt. A vizsgálatra azután került sor, hogy a Yandex nevű orosz kereső panaszt nyújtott be a Google ellen - minderről a The New York Times írt.

A Yandex többek között azt kifogásolta, hogy a Google a hardverpartnereit arra kényszeríti, hogy az Android ingyenes használatáért cserébe telepítsék fel előre a készülékeikre az alkalmazásait. Mindez azt eredményezte, hogy a társaság előnyben részesítette a saját digitális szolgáltatásait a vetélytársak ajánlataival szemben. A konkurensek nincsenek abban a helyzetben, hogy a saját megoldásaikat, például a térképszolgáltatásaikat vagy a keresőket integrálhassák az Androidba. A török versenyhivatal először elutasította a Yandex keresetét, de később módosította az álláspontját és jelezte, hogy megvizsgálja a beadványban szereplő állításokat és felvetéseket. Természetesen azt is górcső alá veszik, hogy a jelenlegi gyakorlat valamilyen formában megsérti-e helyi törvényeket.

2015 februárjában a Yandex már Oroszországban is kartellvádakkal illette a Google-t és ezért panaszt nyújtott be a helyi versenyhivatalnál. Az erőfeszítést végül siker koronázta, mert az orosz hatóság elfogadta a beadványt és 438 067 400 rubel pénzbüntetésre ítélte a webes óriást. A helyi bíróság később jóváhagyta a büntetést és visszautasította a Google keresetét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!