Berta Sándor

Harc a hírek árnyékában

A médiapiacon a színfalak mögött szabályos háború zajlik, amivel az EU nem tud lépést tartani. Mire tényszerűen megcáfolnak valamit, addigra már sok ezren osztják meg az álhíreket.

A disinformation review nevű oldal összegyűjti az álhíreket és ezeket megpróbálja rétegekre bontani. A globális propagandaháborúban ez a platform számít az egyik bástyának, amelyre az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) is építhet. Az EKSZ az Európai Unió diplomáciai testülete, amely többek között gondoskodik a nem uniós országokkal kialakított diplomáciai kapcsolatok és stratégiai partnerségek folytonosságáról, valamint együttműködik az EU-tagországok, az ENSZ és más meghatározó jelentőségű szervezetek, illetve a különböző államok diplomáciai szolgálatával. Konkrét tevékenységei közé tartozik a békeépítés (politikai, gazdasági és gyakorlati támogatás révén), a biztonságteremtés, a jó kapcsolatok ápolása az EU közvetlen szomszédságában lévő országokkal; a fejlesztés, a humanitárius segítségnyújtás és a válságreagálás; az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint az emberi jogok érvényre juttatása.

Az EKSZ-nél a hivatalnokok ugyan mindössze 11-en vannak, de lelkiismeretesen végzik a feladatukat, ami többek között az álhírek leleplezése. Az európai uniós tagországok kormányfői 2015 májusában döntöttek arról, hogy az EKSZ-en belül létrehoznak egy stratégiai kommunikációs részleget, ami célzottan az orosz álhírkészítők ellen irányul. Az Ukrajna elleni háború után vált az EU számára világossá, hogy a Kreml célzott dezinformációs kampányokat folytat és így próbálja meg aláásni a nyugati világ tekintélyét.


A legnagyobb botrányt talán az a hamis hír kavarta, mely szerint egy orosz lányt menekültek erőszakoltak meg Berlinben

Az EKSZ munkáját 30 európai uniós államban 400 újságíró, egyetemi alkalmazott, hivatalnok, nem kormányzati szervezeti munkatárs és magánszemély segíti. Ők mindannyian az internetet kutatják át álhírek után. Néhány nagy tapasztalattal rendelkező szakértő Ukrajnából származik, ők a Stopfake szervezet tagjai. A résztvevőkkel szemben az elsődleges elvárás a precízitás.

Az EKSZ stratégiai kommunikációs részlegének ellenfele az orosz kormány hír- és propagandagyára, amely Moszkvában található és a neve Rosszija Szivodnya (Oroszország ma). A propagandisták televízió- és rádióműsorokat készítenek, hírügynökségi jelentéseket állítanak össze, internetes oldalakat hoznak létre, felméréseket végeznek és műholdon sugároznak adásokat. A platformok közé tartozik a RIA Novosti és a Szputnyik News, amely rádió- és internetes felvételeket, valamint videókat készít 30 nyelven és a műsorok három tucat államban érhetők el. Ezzel párhuzamosan az RT nevű orosz nyelvű külföldi csatorna önálló adóként működik. A közvetített adások színvonala nem hasonlítható a szovjet propagandához, gyakran gyorsabbak és modernebbek, mint a nyugati híradások.

A disinformation review ugyanakkor egyelőre nem tud lépést tartani az orosz portálokkal. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy nem percenként, de nem is óránként, hanem csak néhány naponta frissül. Ezzel szemben a fenti médiumok öntik magukból az orosz álláspont szerint értelmezett híreket, és mire az ESZK részlegének munkatársai felfedezik, átvizsgálják és megcáfolják ezek közül az álhíreket, majd nyilvánosságra hozzák az ellenanyagokat, addig az orosz propagandisták már több ezer alkalommal megosztották a tényszerűen hamis verziót. A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy a felhasználók egy részét nem is érdekli az igazság, szívesebben élnek egy virtuális valóságban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #10
  A Nyugat a "fake news hisztiből" következő törvénnyel pont önmagának ártana legtöbbet ha tényleg betartanák.
 • fonak #9
  A Sputnik az ilyen bulvársz.r nem? Az RT az nem rossz, bár csak yt videókból ismerem. Bár természetesen eszemben sincs készpénznek venni mindent, amit az orosz média mond, különösen az elmúlt 3 évben. A gáz az, hogy a nyugati mainstream média is már majdnem olyan szinten propagandisztikus/elfogult lett. Ez a fake news hiszti meg tényleg már a legalja, a cenzúrának akarnak vele megágyazni. Sz.r ügy, hogy tömegek fordultak el nyugaton is a mainstream médiától, illetve tartják semmire se már a szavahihetőségét.
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.01.27. 00:43:34
 • Tetsuo #8
  Ezt nem az RT, meg a Sputnik terjeszti, hanem úgy általában a nyugati sajtó.
  Tehát egyetértesz fonak iróniájával, csak te irónia nélkül.
 • dartois83 #7
  Nézzed a tovább a RT-t meg a Sputnikot, abból megtudod az igazságot.
 • dartois83 #6
  Szerinted az oroszok csak a cirill betűket értik és használják? Nem tudják a latin betűket használni?
 • end3 #5
  Az orosz álhírterjesztésnek van egy ici-pici akadálya, mégpedig leginkább a ciril betűk. Ha pedig átvették, lefordították tőlük nyugatabbra, akkor azt én már nem nevezném tisztán orosz álhírterjesztésnek. (Gondolom, nem lehet minden álhírhez egy blogoló-posztoló orosz ügynököt társítani.)

  A megerőszakolás ügyében meg milyen álhír? Sztem. ez naponta többször előfordul valahol keleten és nyugaton (északon és délen) Többségük a szégyenérzet miatt ki sem derül. (Rossz helyen volt, rossz időben, és az apácákat ritkán szokták megerőszakolni, ezt sokszor még a sértettek is belátják.) Valamint a muszlim és a nyugaterópai női öltözködési kultúra különbsége, bőven ad ezen "apró félreértésekre" lehetőséget.

  Nem szép dolog. Vannak rá európai törvények, és igazságszolgáltatás. - De botrány? Milyen botrány? Ma már nem üti meg sehol azt az ingerküszöböt...
 • fonak #4
  Természetesen nem, az oroszok a megtestesült gonosz, a nyugat meg csak a javunkat akarja. És tisztán önzetlenségből terjesztik a demokráciát, pl. az ukrajnai "forradalom" elősegítésével, amivel az USA rúgta fel a hidegháború és a SzU felbomlása utáni új status quot.
  Az oroszok pedig kivétel nélkül mindig hazudnak, anno Victoria Nuland lehallgatott telefonbeszélgetése is hamisítvány volt, ahogy a wikileaks által kiszivárogtatott e-maileket is természetesen személyesen Putyin hamisította, nincs itt semmi látnivaló. Demokrata és hazafi csak mainstream médiát fogyaszt! Éberség!
 • Ender Wiggin #3
  Az oroszok a pozitív? Húvazze...
 • coyote55 #2
  Oroszország a pozitívabb?
  Mihez képest?
  Érdekpárhuzam? Az EU lerombolása a te érdeked is? Akkor felkopik az állunk, mert akkor már nem kellünk Oroszország-anyácskának sem.
 • Tetsuo #1
  Egyik sem jobb a Deákné vásznánál. Ha lehetne, kis hazámat kihagynám e hatalmi harcokból, persze nem lehet.
  Jelenleg úgy fest, Oroszország áll a pozitívabb oldalon, de nem altruizmus és igazságkeresés, hanem érdekpárhuzamok okán.