Berta Sándor

Mindenhová szupergyors internetet akar Franciaország

Az Európai Bizottság zöld utat adott a legújabb francia szélessávú tervnek.

A testület megállapította, hogy a Plan Tres Haut Débit nevű francia hálózatfejlesztési program teljesen összhangban van az Európai Unió állami segítségnyújtással kapcsolatos előírásaival. A terv célja az, hogy 13 milliárd euróból egész Franciaországot nagy sebességű szélessávú szolgáltatásokkal lássák el. Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa kiemelte, hogy az elképzelésnek köszönhetően minden francia háztartás és vállalat legkésőbb 2022-től hozzáfér majd a tervezett szupergyors szolgáltatáshoz. Emellett eldőlt az is, hogy több lesz a szolgáltató.

Mindezek nagyon jó hírek a francia polgároknak, valamint a kis és a közepes vállalkozásoknak. A nagy sebességű szélessávú szolgáltatásokhoz való hozzáférés az EU digitális belső piaccal való stratégiájának egyik legfontosabb prioritása. A francia elképzelés keretében csak ott fektetnének be közpénzeket a nagy sávszélességű hálózatok kiépítésébe, ahol nincsenek tervben magánbefektetések. A tervezett összeg több mint 90 százalékát következő generációs optikai hálózatok kiépítésébe költik majd. Minden üzemeltető hozzáférhetne ezekhez a rendszerekhez és a használt díjakat a távközlési területért felelős francia felügyelet, az ARCEP ellenőrizné.

A projekt egy része intézkedéseket tartalmaz az Orange által működtetett rézkábel-hálózatok korszerűsítésére és üzemeltetésére, ami szintén jobb adatátviteli sebességeket és hozzáférési lehetőségeket eredményezne. Az Orange kénytelen az ARCEP által meghatározott díjakat használni és korlátlanul nyitott hozzáférést biztosítani a hálózataihoz. A Plan Tres Haut Debit annak a tavaly decemberben lejárt tervnek a folytatása, amelynek végrehajtását az Európai Bizottság 2011 októberében engedélyezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    #1


    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.11.10. 23:59:51