Berta Sándor

Elfogytak az IPv4-címek

Mostanra tűntek el az utolsó szabad IPv4-címek.

Az Internet Architecture Board (IAB) blogbejegyzésében bejelentette, hogy a hálózati szabványoknak teljes mértékben támogatniuk kell az IPv6-ot. Az Internet Engineering Task Force (IETF) és más szabványosítási szervezetek képviselőinek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az általuk elfogadott szabványok már nem igénylik az IPv4 használatát és nincs szükségük IPv4-kompatibilitásra.

Az IAB abból indult ki, hogy az átmeneti időszakban még szükség van az IPv4-re, de a szabványosítási testületeknek idővel minden olyan problémát el kell hárítaniuk, amelyek megakadályoznák a különböző környezetekben az IPv6-ra való átváltást.

Az új internetprotokollra való átállásra a dolgok internete miatt is szükség van, hiszen míg az IPv4 összesen 4,294 milliárd internetcím alkalmazását teszi lehetővé, az IPv6 esetében ez a szám 340 szextillió. Mindez azt jelenti, hogy elegendő cím lesz minden eszközhöz, akár a hűtőszekrények és a kenyérpirítók is saját IP-címet kaphatnak majd. Ugyanakkor az új protokoll nem kompatibilis az elődeivel, ezért új hardverekre, szoftverekre és számos tesztre lesz szükség. Pont emiatt húzódik el a mai napig az átállás.

A mostani bejelentés érdekessége, hogy a Hurricane Electric, a világ legnagyobb IPv6 szolgáltatója 2010 júliusában azt prognosztizálta, hogy egy éven belül a világ összes IPv4-alapú címe elfogy. Azonban a cég tévedett néhány évet és a helyzet csak tavalyra vált igazán súlyossá, amikor az USA és Kanada mellett az Atlanti-óceán északi térségében, valamint a Karib-tenger számos szigetén gyakorlatilag elfogytak az IPv4-címek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    A GE halozata tuzfalazott, joreszt nat mogott vagy teljesen levalasztva. Legalabbis a ge-ms-e reszlegnel ez volt itthon es nyugat europaban is mar 10 eve is.

    A penztargepek nemhogy publikus ip-t nem kapnak, de meg a belso halozatos ip-juk is dinamikus a levalasztott nav-os apn-ben. Sms alapu a tavoli felelesztesuk, igy ha folyamatos keszenlet kell (figyelik a keszuleket), akkor hogy ne terhelodjon a gsm control csatorna es az smsc, nyitva kell tartani a https kapcsolatot, ami persze jobban meriti az aksit.

    Az ipv6 lenyege, hogy unique id-kent is jo, tehat a fix ipv6 cim hasznalhato mint telefonszam vagy akar roaming kulcs (imei helyett). Es termeszetesen a mac address-t is kivalthatja.

    A publikus ip lenyege pedig a megszolaltathatosag. Lehet folyamatosan belepve logni egy signal csatornan mint egy atlagos chatprogram, de elonyosebb lenne ha csak akkor elne a kapcsolat ha az adott keszulekkel beszelni akarunk. Ehhez kell egy ip cim alapu wake on wan, ami akar egy ipv6-os mobilnetes halozaton is mehet, csak akkor kapcsolva be az adott keszuleken a teljes netet ha van bejovo hivas/vezerles/adatkapcsolat az adott keszulek fele. Az lte is hasonlo elvekre epit.
  • archelf #8
    Mondjuk a nagy nevek még bent maradtak - GE, Apple, IBM - és ráadásul a címtartomány nagy részét intranetre használják (tudom, dolgoztam ott).
    Ráadásul a netre lógatott eszközök nagy részének nem kell szerverként működni, jórészt csak jelentő eszközöt (okosotthon, online pénztárgép, digitális mérőórák). Tökéletesen megfelel nekik egy natolt subnet - ráadásul a kitettség is csökkenne, ha nem közvetlenül az interneten lógnának. Ne mondja nekem senki, hogy másfál milliárd publikus internetcímnek ne kellene elégne legyen... Ez is csak az erőforrások elherdálásának tipikus esete. Bezzeg, ha csilliárdokba kerülne egy cím rögtön nem kötne le senki 16 milliót, amikor van kb 2-300 internetre közvetlenül kilógatott végpontja.
  • kvp #7
    Az az eredeti lista volt, amiket meg a 90-es evekben kipucoltak. Mara ez lett a helyzet:
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_assigned_/8_IPv4_address_blocks

    Joreszt internetszolgaltatoknal vannak a class A tartomanyok, a maradekot szetvagtak. Egy-ket nagyobb nev maradt, de ok is ertekesitettek a sajat tartomanyaikat. Szoval tenyleg elfogyott a szabadon eladhato tartomany. Mar csak az maradt, ami a szolgaltatoknal felhasznalatlan es nehany tizezer kihasznalatlan C-s cim szetdarabolva kisebb szervezeteknel (cegek, egyetemek, stb.).

    Viszont ha azt nezzuk, hogy az emberek kb. 35%-anak van legalabb 1, inkabb tobb internetkepes keszuleke, akkor a majd 8 milliard emberre a 4 milliard cim az eppen csak eleg lenne, ha nem lenne a routing miatt veszteseg a rendszerben. Viszont ott tartunk, hogy a netre felrakott, szervert futtato vegpontokbol lett tobb mint amennyi cim az ipv4-ben van. Az ipv6 ehhez kepest mindent ellathat sajat egyedi ip cimmel, ezert a NAT es egyeb cim trukkozesek kidobhatoak, csak a sima routing marad, ami miatt kevesebb eroforrassal alacsonyabb valaszideju net adhato es idealis esetben barmilyen ipv6-os keszulek tud (ha akar es a tuzfalak hagyjak neki) kapcsolatot fogadni, tehat az alkalmazasok keszitoi ezt kihasznalhatjak.

    ps: Idealis esetben barmi amit az elmult 16 evben gyartottak az y2k es ipv6 kompatibilis. Hardverbol a regebbiek is, csak a szoftvert kell frissiteni. Ez windows eseten a win2k-t jelenti mint minimumot, egesz pontosan a win2k.sp1-et. Ha nagyon megerolteti magat valaki, akkor akar a c64-e is ipv6 kompatibilisse teheto.

    ps: internet of things: en egy 1960-as evekben gyartott nyugatnemet kenyerpiritot hasznalok, de pl. az osszes online penztargepnek van sajat ip cime es ha tovabb fejlodunk, akkor az osszes online bankkartyanak es villanykapcsolonak is lesz (ami nagyban leegyszerusiti a halozatok osszeallitasat, fuggetlenul attol, hogy a vegen a publikus netre kikerul-e vagy sem)
  • archelf #6
    Amerikai nagyvállalatok teljes A osztályú címtartoimányokkal rendelkeznek - tőlük is simán el lehetne venni. Takarékoskodhatnának ők is a címekkel, nem? ;)
    Egy nagyvállaltnak egy egész kontinensnyi IP cím...
    http://www.aturtschi.com/whois/neta1.html
  • mcganyol #5
    az ipv4 és az ipv6 már jó rég együtt él. ez az átállás egy hosszú folyamat lesz Ne aggódj halgatyó a következő legalább 20 évben emiatt nem kell elszaladnod számítógépet venni. pláne nem kell windóz 10-et raknod. tessék itt van a szeretett xp is tudja az ipv6 protokollt

    és az IoT lényege messze nem az hogy a kenyérpirító a neten van, de ez erősen off.

    kérlek tanulj, vagy olvass, vagy csak állj ellen a késztetésnek hogy mindíg hozzászólj vm "nagyon okosat".
    Utoljára szerkesztette: mcganyol, 2016.11.11. 01:19:50
  • halgatyó #4
    Azért mert valami trógerdisznó kiagyalta, hogy a kávéfőzőt meg a turmixgépet lehessen a netre kötni, és egy rakás agyafasz meg belelkesedik minden felesleges szaron, azért kell nekem új számítógépet venni, a pokol faszára kívánt winfos 10-zel.
    Hát majd kitalálunk valamit.
    Utoljára szerkesztette: halgatyó, 2016.11.10. 22:25:40
  • szombi #3
    Tíz éve is épp elfogyott, azóta minden évben. :)
    Most épp tudnék pár milliót IPv4 címet kapásból mondani, csak elő kell vennem az e-mailemhez beállított BAN listát. Komplett spammer szerverparkokról van szó, B-kategóriás (65534 IPv4 cím) tartományokkal. Tőlük elvenni, jó pénzért kiárusítani. IANA hol van ilyenkor?
  • gforce9 #2
    Hehe tegnap kértem egy fix ipt az egyik ügyfelemnek, akkor az volt az utolsó db? :D
  • zsgaby #1
    Erről már tízenéve jelenik meg cikk minden évben, mint a papírmentes irodáról.