Gyurkity Péter

Globális internetelérést nyújtana a SpaceX

Mégpedig műholdak ezreivel, a nagyobb sávszélesség és az alacsony késleltetés jegyében.

Elon Musk cége eljuttatta beadványát az amerikai FCC-hez, amelyből több érdekesség is kiderül. Eszerint a SpaceX globális internetelérést nyújtana a felhasználóknak, amely orvosolná a műholdas platformok jelenleg tapasztalható hátrányait, ezzel egy időben pedig jelentős mértékben növelnék az elérhető sávszélességet.

Musk elgondolása szerint több ezer, egészen pontosan 4425 műholdat állítanának alacsony orbitális pályára, az 1000 és 1300 km közötti magasságban. Ez már rögtön szemet szúrhat az olvasóknak, jelenleg ugyanis összesen csaknem 2300 műhold kering bolygónk körül, vagyis mindez óriási feladatot jelentene az illetékeseknek. Legkorábban 2019-ben kezdenék meg a fellövéseket, az első 800 pályára állítását követően pedig beindulhatna a globális szolgáltatás, amely a később beérkező példányokkal jobb sávszélességet és nagyobb kényelmet kínálna a felhasználóknak. Az alacsony magasság miatt a késleltetést is sikerülhet alacsonyabb szintre szorítaniuk, ez a jelenlegi elképzelés szerint 25 és 35 ms között lenne, ami már felvehetné a versenyt a vezetékes platformokkal – különös tekintettel arra, hogy a műholdas szolgáltatók 600 ms körüli késleltetéssel kénytelenek beérni.

A cég a 10 GHz és 30 GHz közötti tartományt használná fel, itt szerintük minden egyes műhold 17-23 Gbps-ot adna hozzá a hálózathoz. A cél a felhasználónkénti 1 Gbps-os felső plafon elérése, ez már megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtana, a költséghatékonyság és az optimalizálás pedig mindvégig szem előtt lenne. A felhasználók egy kisebb terminált kapnának, amely könnyen és egyszerűen lenne felszerelhető a falra vagy a tetőre, bár a technikai részletek nyilván még változhatnak. A várható árakat egyelőre szintén nem említik meg, itt nyilván sok múlik majd a megvalósítás módján.

Musk nagyjából két éve dolgozik a műholdas projekten, itt a SpaceX 2015 elején 1 milliárd dollárt kapott a Google és külső befektetők révén, akik a gyártási és fellövési feladatokat szeretnék ezzel támogatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gaszton421 #3
  Nos az összes általad feltett kérdésre benne van a válasz a beadott kérelemben:
  a nagy részét itt találod:http://licensing.fcc.gov/cgi-bin/ws.exe/prod/ib/forms/reports/swr031b.hts?q_set=V_SITE_ANTENNA_FREQ.file_numberC/File+Number/%3D/SATLOA2016111500118&prepare=&column=V_SITE_ANTENNA_FREQ.file_numberC/File+Number
 • Yagami #2
  Inkább azon agyalgassál, hogy ne a Kingsman-film sztorija legyen a forgatókönyvük. Vagy vessz el a "részletekben" és nyammogj azon. "hogy lesz ez meg mint lesz ez, jáj istenem, hát vége a világnak ha nem tudom meg". Majd ők tudják, ne aggódj.
 • dchard #1
  Mint a googe project loon-jánál. Itt is a részletek nincsenek kifejtve. Hogy is jön ki ez a felhasználónként 1gbps? Mekkora is egy spotbeam kiszolgálási területe? Mekkora a rendszer kapacitása spotbeam-enként? Pontosan milyen rádiós technológián is alapulna ez a rendszer? Milyen lesz a műholdak élettartama ilyen alacsony pályán?

  Semmi konkrétum, csak vágyálmok, és marketing... A google belebukott, most egy csekély összeggel (ugye űrkutatásról van szó, 1 mrd dodó nem sok pénz ebben a relációban) megtolja a Musk bácsit, hátha majd nekik sikerül. Csak az a baj, hogy ehhez nem elég "olcsón" fellőni a műholdakat, az a telekom technológia sem létezik még, ami képes ezekre a sebességekre.