Berta Sándor

Nem tudnak rádión adatokat fogadni a brit harci helikopterek

A brit haditengerészet helikopterprogramja komoly presztízsveszteséget szenvedett el.

A Wildcat HMA2 típusú helikopterek elvileg a brit haditengerészet legújabb és legkorszerűbb légi járművei, azonban nemrég kiszivárgott, hogy komoly hiányossággal rendelkeznek. A helikopterek ugyanis jelenleg nem tudnak adatokat továbbítanak rádiókapcsolaton keresztül. Ennek oka, hogy a járműveket ugyan felszerelték a Bowman által gyártott biztonságos rádiókommunikációs rendszerrel, de hiányzik a taktikai adatlink (TDL). A Wildcat HMA2-ben egyébként van ilyen képesség, de azt a brit beszerzési projekt fejlesztési szakaszában 2008-ban költségokokból törölték.

A TDL egy olyan szabvány, amelynek a bevezetésében és az alkalmazásában a NATO-tagállamok megállapodtak egymással, s lehetővé teszi a digitalizált adatok továbbítását. Más helikopterek a TDL-t a Link 16 üzemmódban támogatják. Ilyen módon lehetővé válik például, hogy a támadási célokkal kapcsolatos információkat elektronikus úton továbbítsák.

A hiányosság azt jelenti, hogy a Wildcat HMA2 helikopterek személyzete kénytelen az adatok átvitelére például USB-kulcsokat használni. Mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a helikoptereknek akár bevetés közben is le kell szállniuk, ami nem csupán rendkívül bosszantó, de akadályozza is a harccselekmények végrehajtását. Az új járművek 2014 óta állnak szolgálatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #8
    Eredetileg az is, ez a képen egy haditengerészeti harci változat.
  • Whysper #7
    Angol tudosok bebizonyították,hogy a mobilnet nem használható csak a pendrive. ;) Bár amilyen stabil az angol internet ahogy tapasztaltam max külföldön lehet rendesen használni ;) Mobil is bizonyos helyeken csak néha van néha nincs térerővel ;) Így képzeljük el amikor mobil neten keresztül akarnak majd adathoz jutni!!!


    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2017.02.23. 09:17:56
  • esztyopa #6
    Megsúgom /de ne mondd el senkinek !/
    Valójában magyar tervezés.
  • wraithLord #5
    Nekem ez nem tűnik harci helikopternek, nincs is rajta fegyver. Inkább valami katonai utility helikopter.
  • kvp #4
    A bowman rendszerrel kapcsolatban terjedt el Irakban az a vicc, hogy ez egy rovidites es azt jelenti, hogy Better Off With Map And Nokia... :-) A brit katonak inkabb papir terkepet es sima gsm-es nokia telefonokat hasznaltak headset-tel, mert az mindenkinek volt es lehetett kezben tartott kezibeszelo nelkul is hasznalni, akar csoportos konferenciabeszelgetes modban is. (mondjuk varosi harc kozben)

    Ehhez kepes ertheto hogy kidobtak a beszerzesnel, viszont igy maradt a hagyomanyos terkep es az analog radios hangatvitel, meg egy toll a navigator kezeben, amivel a terkepre rajzol. Es szerintem meg mindig jobban jonnek ki vele.
  • jkedzs #3
    még csoda, hogy fel tudnak szállni!
    a designert meg kirúgnám. mijez a donáld kacsa orr!?
    ronda mint az angol nők!
  • Tetsuo #2
    Tipikus angol balf@szság.
  • hungi #1
    ööö mobilnet + otg kábel gondolom leszállás helyett szóba sem jöhet?