Berta Sándor

Big Data elemzéssel jeleznék előre a fegyveres konfliktusokat

A korszerű adattudományos módszerek a konfliktuskutatásban is hasznosak.

Lars-Erik Cederman, az ETH Zürich nemzetközi konfliktuskutató professzora több éve kutatja a területet. Az 53 éves szakember elmondta, hogy a jövőbeli fegyveres konfliktusok kockázatait már viszonylag korán fel lehet ismerni. Sok figyelmeztető jel van erre, például, ha egy régióban elnyomnak bizonyos etnikai csoportokat. Szíria kapcsán már a polgárháború kitörése előtt tudni lehetett, hogy nagyon feszült a helyzet. Azonban a konfliktusok rendkívül komplex dolgok, az előrejelzésük a földrengések kutatására hasonlít. Elkészíthetők bizonyos tudományos igényességű kockázati térképek, de azt, hogy az adott régióban aztán valóban kitör-e egy fegyveres konfliktus, s hogy minderre mikor és hol kerül sor, már alig lehet megjósolni.

A világ története sohasem logikusan egymáshoz kötődő események lineáris következménye, ehelyett gyakran inkább ugrálnak az események és ezért előre nem láthatók. Mindez különösen igaz a mai korra, elég csak Donald Trump megválasztására vagy Nagy-Britannia európai uniós kilépésére gondolni. Nehéz előrejelezni, hogy milyen végeredményük lesz a választásoknak és a népszavazásoknak, annak ellenére, hogy azok bizonyos törvényszerűségeket követnek. A fegyveres konfliktusok ennél nem csupán sokkal ritkábbak, hanem egyúttal jóval összetettebbek is, bár a valószínűségük részben kutatható rendszerességeket követ.

Cederman szerint az adattudományok kétségkívül új eszközöket biztosítanak a konfliktuskutatásban és meggyőződése, hogy az előrejelzések a számítási kapacitás növekedése és a Big Data felfutása által biztosított elemzőmódszereknek köszönhetően még jobbak lehetnek. A sajtóanyagok fontos források, a kulcsszavak elemzésével például felismerhetők a nacionalista mozgalmak térnyerései vagy a konfliktusokhoz vezető helyzetek. Ezt a munkát ma többségében manuálisan végzik a szakemberek.

Kollégája, Nils Weidmann kimutatta, hogy ezek az adatok az adattudományok új fejlesztéseinek köszönhetően részben automatikusan kiértékelhetők. A szövegek jelentését megértő számítógépes programok például elkészíthetik az újságcikkek kivonatait és ezzel felgyorsíthatják az elemzéseket, így gyorsabbá válhat a lehetséges politikai fejlemények előrejelzése.

A professzor hangsúlyozta, hogy tapasztalataik szerint a számítógépes kiértékelésre csak korlátozottan van lehetőség. Sok nyelvben nincsenek meg a jelentős dolgokat felismerő számítógépes programok, továbbá szükség van az emberre, aki kiválasztja a megfelelő sajtóforrásokat. Figyelembe kell venni azt is, hogy számos régióban a sajtó nem független. Amennyiben pedig a közösségi médiát elemeznék ki, akkor is gondolni kellene arra, hogy az adatok minősége azon a területen részben kérdéses. A világ számos régiójában, különösen azokban, ahol nagy a valószínűségük a konfliktusok kialakulásának, cenzúrázzák az internetet és az csak egy meghatározott kisebbség számára hozzáférhető.

Lars-Erik Cederman jelenleg a burmai helyzettel foglalkozik, és itt az adathiány a legproblémásabb. Az ottani dzsungelben nem sok embernek van internetelérése, így amennyiben a kutatók az ottani állampolgárok véleményére kíváncsiak, akkor a helyszínen kell felméréseket végezniük. Bizonyos információkat azonban még az ilyen régiókban is meg lehet szerezni számítógépes módszerekkel. Ők a kutatásukban például műholdas felvételeket használtak és azokból következtettek a helyi gazdasági viszonyokra és egyenlőtlenségekre. A hivatalos statisztikákkal szemben - feltéve, ha olyanok egyáltalán léteznek -, ezeknek a módszereknek az az előnyük, hogy a segítségükkel a rövid távú fejleményeket is nagyon gyorsan fel lehet mérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #9
    Ez már régóta így megy, úgy is mondhatnám, hogy az internet katonai felhasználásának egyik alapfunkciója ez már kb. a kezdeteitől. Csak most már még több az adat. Na és? Semmi új sincs ebben.
  • NEXUS6 #8
    Érdekes írás, de szerintem akinek egy adott szitu "CNN", "Pravda", "Népszabadság", stb központi lapok két vezércikkének elolvasása után még nem jön le (mit akarnak a vezetők, mit adnak ki ukázban, hogy hogyan gondolkodjon a nép, kik az új barátok, kik az új ellenségek), az szerintem inkább virágkötészettel foglalkozzon.

    Szal minek ehhez bigdata!? Az a szitu, hogy minden kisújság aztán a vezércikkek anyagát veszi majd át, innen a sok találat egy adott témában, és ennyi a hihetetlen trükk az egészben!

    Szerintem
    ;)
  • NEXUS6 #7
    Hát ja. A konfliktusok azért elég bonyolultak tudnak lenni, nehéz megjósolni a végeredményüket.
    De egyrészt leszűkítve a dolgokat a fegyveres konfliktus valójában attól függ, hogy két területen tartózkodó fegyveres szervezet VEZETŐJE a fegyverek alkalmazása mellett dönt. Ők azonban nem bigdatáznak, hanem gyak hasraütés módszerével, érzésből eldöntik, hogy az adott konfliktus elért-e arra a szintre, hogy fegyverekkel kelljen "megoldani". De ugye van amikor eleve eldöntik, hogy itt márpedig háború lesz és akkor meg eszkalálják ugyan ezek az emberek. Lehet nézni az előzetes adatokat, de abban nincs benne az hogy ők mit akarnak.

    Másrészt ezek a konfliktusokat jellemző folyamatok is bizonyos szempontból kaotikusak, mármint a szó tudományos értelmében, kis különbségek nagy változásokhoz vezetnek. Nem háborús példa, de a cikkben szerepel: az, hogy mi volt pl. Trump megválasztásánál az a kis különbség, ami a győzelmét elősegítette senki nem tudja, van az orosz, az FBI igazgatós, meg akármilyen teória.
    Meg az is, hogy Cilike simán ellenszenves volt az emberek nagyrészének. Ja nem mert ő tündibündi kisangyal volt.
    XD
    Az hogy mi lesz egy háború vége szintén nem látszik, amikor elkezdődik, de gyakorlatilag pont ezért is kezdik el!
  • Cat #6
    Pont ez a lényeg, diktatúrákban azt ír az újság, amit a kormány akar, mielőtt cselekedne megdolgozza a lakosságot. Ezt szép emelkedő görbén lehet ábrázolni.
  • gforce9 #5
    Ahol ilyen egyszerű módon meg lehet valamit állapítani (mit ír az újság), ahhoz nem kell szuperszámítógép, hogy konfliktust jósoljunk.
  • Cat #4
    Nem akkora hülyeség ez, épp pár napja olvastam egy elemzést a cseh Semantic Visionstól, amiben sokezer orosz sajtótermékben előforduló szavak gyakorisága alapján állítottak fel téziseket.

    http://index.hu/kulfold/2017/02/03/orbant_is_eszkozkent_hasznalja_informacios_haborujahoz_a_kreml/
  • molnibalage83 #3
    A big data az új buzzoword, mint a zöld áram... Jól hangzik, de sokszor marhaság.
  • gforce9 #2
    Abszolút értelmetlen. Ez a rendszer csak annyira pontos, mint a beletáplált információ. Az pedig valamiféle hírszerzésen, sajtón, bejelentéseken felméréseken alapul, amik már eleve ritkán elfogulatlanok. Hogy akar jósolni a jövőre, amikor nemhogy a jelenkor eseményeivel nem vagyunk tisztában, de 50 évvel ezelőttről is kerülnek elő információk, amik más színben tüntetnek fel ezt azt. Valamint hogyan programozzák bele az emberi szeszélyt, ami kiszámíthatatlan, de valós paraméter.
  • molnibalage83 #1
    Kétségeim vannak.