9
  • Skylake
    #9
    Ez már régóta így megy, úgy is mondhatnám, hogy az internet katonai felhasználásának egyik alapfunkciója ez már kb. a kezdeteitől. Csak most már még több az adat. Na és? Semmi új sincs ebben.
  • NEXUS6
    #8
    Érdekes írás, de szerintem akinek egy adott szitu "CNN", "Pravda", "Népszabadság", stb központi lapok két vezércikkének elolvasása után még nem jön le (mit akarnak a vezetők, mit adnak ki ukázban, hogy hogyan gondolkodjon a nép, kik az új barátok, kik az új ellenségek), az szerintem inkább virágkötészettel foglalkozzon.

    Szal minek ehhez bigdata!? Az a szitu, hogy minden kisújság aztán a vezércikkek anyagát veszi majd át, innen a sok találat egy adott témában, és ennyi a hihetetlen trükk az egészben!

    Szerintem
    ;)
  • NEXUS6
    #7
    Hát ja. A konfliktusok azért elég bonyolultak tudnak lenni, nehéz megjósolni a végeredményüket.
    De egyrészt leszűkítve a dolgokat a fegyveres konfliktus valójában attól függ, hogy két területen tartózkodó fegyveres szervezet VEZETŐJE a fegyverek alkalmazása mellett dönt. Ők azonban nem bigdatáznak, hanem gyak hasraütés módszerével, érzésből eldöntik, hogy az adott konfliktus elért-e arra a szintre, hogy fegyverekkel kelljen "megoldani". De ugye van amikor eleve eldöntik, hogy itt márpedig háború lesz és akkor meg eszkalálják ugyan ezek az emberek. Lehet nézni az előzetes adatokat, de abban nincs benne az hogy ők mit akarnak.

    Másrészt ezek a konfliktusokat jellemző folyamatok is bizonyos szempontból kaotikusak, mármint a szó tudományos értelmében, kis különbségek nagy változásokhoz vezetnek. Nem háborús példa, de a cikkben szerepel: az, hogy mi volt pl. Trump megválasztásánál az a kis különbség, ami a győzelmét elősegítette senki nem tudja, van az orosz, az FBI igazgatós, meg akármilyen teória.
    Meg az is, hogy Cilike simán ellenszenves volt az emberek nagyrészének. Ja nem mert ő tündibündi kisangyal volt.
    XD
    Az hogy mi lesz egy háború vége szintén nem látszik, amikor elkezdődik, de gyakorlatilag pont ezért is kezdik el!
  • Cat #6
    Pont ez a lényeg, diktatúrákban azt ír az újság, amit a kormány akar, mielőtt cselekedne megdolgozza a lakosságot. Ezt szép emelkedő görbén lehet ábrázolni.
  • gforce9
    #5
    Ahol ilyen egyszerű módon meg lehet valamit állapítani (mit ír az újság), ahhoz nem kell szuperszámítógép, hogy konfliktust jósoljunk.
  • Cat #4
    Nem akkora hülyeség ez, épp pár napja olvastam egy elemzést a cseh Semantic Visionstól, amiben sokezer orosz sajtótermékben előforduló szavak gyakorisága alapján állítottak fel téziseket.

    http://index.hu/kulfold/2017/02/03/orbant_is_eszkozkent_hasznalja_informacios_haborujahoz_a_kreml/
  • molnibalage83
    #3
    A big data az új buzzoword, mint a zöld áram... Jól hangzik, de sokszor marhaság.
  • gforce9
    #2
    Abszolút értelmetlen. Ez a rendszer csak annyira pontos, mint a beletáplált információ. Az pedig valamiféle hírszerzésen, sajtón, bejelentéseken felméréseken alapul, amik már eleve ritkán elfogulatlanok. Hogy akar jósolni a jövőre, amikor nemhogy a jelenkor eseményeivel nem vagyunk tisztában, de 50 évvel ezelőttről is kerülnek elő információk, amik más színben tüntetnek fel ezt azt. Valamint hogyan programozzák bele az emberi szeszélyt, ami kiszámíthatatlan, de valós paraméter.
  • molnibalage83
    #1
    Kétségeim vannak.