Berta Sándor

Yahoo!-adatlopások - tőzsde­felügyeleti vizsgálat is indul

Sokasodnak a viharfelhők a rossz helyzetben lévő társaság feje fölött.

Az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyelete (SEC) közölte, hogy kivizsgálja a Yahoo! két adatlopási botrányát. Tavaly szeptemberben derült ki, hogy - egy 2014 végén kivitelezett hackertámadás során - 500 millió ügyfél adatait lophatták el a Yahoo!-tól, majd 2016 decemberében ismertté vált, hogy minden idők legnagyobb hackerügye kötődik az óriáscég nevéhez, ugyanis 2013 augusztusában több mint egymilliárd ügyfélszámla adatait szerezték meg ismeretlen elkövetők.

Az ellopott információk között voltak nevek, e-mail címek, telefonszámok, születési időpontok és titkosított jelszavak. Részben a biztonsági kérdések és az azokra adott válaszok is kiszivároghattak. Bennfentesek most azt nyilatkozták, hogy a SEC azt gyanítja, hogy a társaság túl későn értesítette az esetekről a közvéleményt és az érintetteket. A tőzsdefelügyelet egyébként már tavaly decemberben bekérte a vállalattól a hackertámadásokkal kapcsolatos anyagokat.

Az elsődleges feladat annak kiderítése, hogy miért kellett éveknek eltelniük a hackertámadások nyilvánosságra hozataláig. Az USA törvényei előírják, hogy ha kibertámadás történik, akkor az érintett vállalkozások kötelesek erről haladéktalanul tájékoztatni az áldozatokat és egyúttal nyilvánosságra hozni a birtokukban lévő információkat. Arról ugyanakkor még nem született döntés, hogy a SEC indít e hivatalos eljárást a Yahoo! ellen vagy sem.

Az ügy a Verizon által tervezett felvásárlást is érinti. Mark Warner virginiai demokrata szenátor is meg akarja vizsgálni a Yahoo! kibervédelmi gyakorlatát, míg Eric Scheiderman New York-i főállamügyész szintén vizsgálatok elindítását jelentette be, annak ellenére, hogy a Yahoo! már kapcsolatba lépett az ügyek miatt az amerikai hatóságokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!