Berta Sándor

Yahoo! - vizsgálatok jönnek és bukhat a Verizon-üzlet

A társaság adatlopási ügyében több vizsgálat is indult, emiatt a Verizon akár vissza is táncolhat a tervezett felvásárlástól.

Mark Warner virginiai demokrata szenátor közölte, hogy meg akarja vizsgálni a Yahoo! kibervédelmi gyakorlatát. A politikus ezzel arra reagált, hogy 2013 augusztusában több mint egymilliárd Yahoo!-ügyfélszámla adatait szerezték meg ismeretlen elkövetők. Az ellopott információk között voltak nevek, e-mail címek, telefonszámok, születési időpontok és titkosított jelszavak. Részben a biztonsági kérdések és az azokra adott válaszok is kiszivároghattak. Warner hozzátette: a legújabb botrány miatt meg akarja kérdezni a cégtől, hogy miért volt ennyire gyenge a kibervédelme, hogy egymilliárd ügyfélszámlája kompromittálhatóvá vált. A politikus, aki jövőre a szenátus titkosszolgálati bizottság vezető demokrata képviselője lesz, az eseményt nagyon aggasztónak nevezte.

Eric Scheiderman New York-i főállamügyész szintén vizsgálatok elindítását jelentette be, annak ellenére, hogy a Yahoo! már kapcsolatba lépett az ügy miatt az amerikai hatóságokkal. Az óriáscég szóvivője azt nyilatkozta, hogy kötelességüknek érzik, hogy megvédjék az ügyfeleiket azáltal, hogy megpróbálják az állandóan továbbfejlődő online fenyegetéseket megelőzni egy lépéssel.

A botrány egyébként több okból is nagyon komoly hatással lehet a vállalat jövőjére, ugyanis az imázskár mellett elbukhatja a Verizon-üzletet is. A Bloomberg arról számolt be, hogy a Verizon külön e célra létrehozott csoportja megvizsgálja annak lehetőségét, hogy visszalép a Yahoo! felvásárlásától. Ez azonban csak az egyik lehetőség, a másik az, hogy a vételár a tervezettnél sokkal kevesebb lesz. A harmadik lehetőség pedig, hogy ettől függetlenül integrálják a két társaságot. A csapatot Tim Armstrong, az AOL egykori vezérigazgatója vezeti.

Craig Silliman, a Verizon főjogásza jelenleg is azt tanulmányozza, hogy a botrány miatt mekkora kár érte a távközlési szolgáltatót, szükség van-e új feltételekre a tranzakcióhoz vagy kútba esik az üzlet. A Verizon el akarja kerülni, hogy később esetleg kártérítést kelljen fizetnie vagy rá nézve a hackertámadásnak jogi következményei legyenek. A cél annak megállapítása, hogy hosszú távon az egyedüli felelősség a Yahoo! menedzsmentjét terheli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!