Berta Sándor

500 millió ügyfél adatait lophatták el a Yahoo!-tól

A társaság azt gyanítja, hogy a feltételezett támadás hátterében egy ország titkosszolgálata áll.

A Yahoo! közleményében jelentette be, hogy közel félmilliárd ügyfele e-mail címeit, neveit, telefonszámait, születési adatait, titkosított jelszavait és egyéb adatait lophatták el ismeretlen elkövetők egy 2014 végén kivitelezett hackertámadás során. Ugyanakkor - a jelenlegi ismeretek alapján - nem tűntek el titkosítatlan vagy szövegben lévő jelszavak, illetve hitelkártya- és bankszámla-információk.

Komoly problémát jelent viszont, hogy mind a titkosított, mind a titkosítatlan biztonsági kérdések (kedvenc háziállat neve, kedvenc szín stb.) és az azokra adott válaszok is a támadók kezébe kerülhettek. Ezek pedig bizonyos körülmények között ugyanolyan értékesek lehetnek, mint a jelszavak. Amennyiben az elkövetők nem tudják megfejteni a jelszavakat, a neveket és az e-mail címeket még mindig felhasználhatják, például célzott adathalász vagy kártevőket tartalmazó levelek küldésére és terjesztésére.

A potenciálisan érintett ügyfeleket a közeljövőben e-mailben tájékoztatják és felszólítják a jelszavaik megváltoztatására. Emellett a Yahoo! igyekszik biztonságosabbá tenni a rendszereit és azt kéri a felhasználóktól, hogy tartsák nyitva a szemüket és jelentsék, ha gyanús tevékenységeket tapasztalnak a profiljaikban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tom_pika #4
  te egy zsenibe oltott szuperkém vagy! mások meg megadják...
 • fonak #3
  Sok helyre már regisztrálni sem lehet smsben küldött kód nélkül. A gmailre sem, ha jól emlékszem, legutóbb nem lehetett kihagyni, amikor címet csináltam.
 • Tikal #2
  Telefonszámra szokták küldeni a másodlagos belépési kódot, általában ezért kérik el.
 • molnibalage83 #1
  Ki az a hülye, aki megadja ezeket a nem kötelező adatokat a Yahoo-n vagy bárhol? Nekem minden kérés ellenére nincs megadva sehol a telefonszámom, mert nem vagyok annyira gyökér, hogy en tudjak belépni a saját accountomra...