Berta Sándor

Izraelben elfogadták a Facebook-törvényt

Az országban a jövőben a közösségi oldalak kötelezhetők a gyűlöletet és az erőszakot népszerűsítő bejegyzések törlésére.

A Knesszet elsőre elfogadta azt a jogszabályt, amelyet Ayelet Shaked igazságügyi miniszter terjesztett be. A dokumentum értelmében a közigazgatási bíróságok az erőszakot terjesztő anyagok eltávolítására kötelezhetik az olyan platformokat, mint a Facebook, a YouTube, a Twitter és olyan internetes cégeket, mint a Google.

Az előírások alapján, ha egy bejegyzést úgy minősítenek, hogy az akár egyetlen személy, a közvélemény vagy az egész állam biztonságát veszélyeztetheti, akkor azt törölni kell. A Facebook-törvényt ugyanakkor még két alkalommal kell elfogadniuk a döntéshozóknak. Amennyiben a jogszabály azokat az akadályokat is sikerrel veszi, akkor az izraeli kormány megbízhat majd egy bíróságot azzal, hogy rendelje el adott bejegyzések eltávolítását.

Gilad Erdan közbiztonsági miniszter közölte, hogy az új törvény lehetővé teszi az átfogó fellépést az olyan tartalmak ellen, amelyek terrorcselekményekhez vagy gyilkosságokhoz vezethetnek. Az Izraeli Internetszövetség azonban megkérdőjelezte a jogszabály hatékonyságát a közösség elleni izgatás és a terrorizmus elleni harcban.

Az izraeli kormány tavaly már tárgyalásokat folytatott a témában többek között a Facebook képviselőivel is. A 2016-ban kezdeményezett törlések 71 százalékát a közösségi oldal eltávolította. Ennek ellenére a miniszter sürgette egy külön törvény kidolgozását és elfogadását azért, hogy szükség esetén ki lehessen kényszeríteni a vitatott tartalmak törlését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #14
    Milyen kárpótlás kellene?Jelenleg mindent ők uralnak, nincs semmi, amibe még nem ütötték volna bele az orrukat.
  • Balumann #13
    Nem azt tagadják, hogy rengeteg ember szenvedett, meghalt. Ők csak azt mondják, hogy rengeteg dolgot eltúloztak, kitaláltak, és még ma is rengetegen élősködnek a történteken, olyanok is, akik valójában nem is jártak ott. A "tagadók" között nem egy zsidó van, és nem is egy olyan, aki szintén megjárta valamelyik tábort. Nyilván vannak idióták meg elfogultak közöttük, és mindenről be akarják bizonyítani, hogy semmi sem igaz, sokminden nem igaz tőlük sem nyilván, de ettől függetlenül szerintem érdemes megérteni az álláspontjukat, és megérteni mikre alapozva gondolják így.
  • Kotomicuki #11
    Csak az a baj, hogy abból 80 millióból 79,5 millió hozzátartozóit nem kárpótolták, semmilyen szinten sem, nemhogy törvény biztosítaná a kötelező és a tények ellenére is megkérdőjelezhetetlen áhítatot feléjük!
  • TwistR #9
    Na végre egy jó meglátás!
    Attól kezdve, hogy egy ország/vallás/csoport/személy megmondja, hogy hol és mi jelenhet meg a szólásszabadságnak nagyjából annyi is.
    (vérpistikék számára: nem, a gyűlöletet keltő bejegyzéseknek ettől még nincs helyük sehol sem)
  • lac coo #8
    Uhh, ezt megtudja a mi törzsfőnökünk azonnal itt is beveti ! :))

    Nem is a törléssel van baj hanem , hogy ki dönti el, mondja meg mit kell törölni ....
  • ReszegKoldus #7
    Azért szerencsére közel sem az egész világon.
  • TwistR #6
    Ó. Ne is bonyolítsd tovább. A csúcson kell megállni.
  • dartois83 #5
    Csak annyira fejtettem ki a részleteket és az érveket, mint te a primitív hozzászólásod esetén.
  • TwistR #4
    Hálás vagyok, hogy ilyen érthető és logikus érvekkel támasztod alá az igazad. Lehengerlő :D
  • dartois83 #3
    Ostoba.