Berta Sándor

Mesterséges intelligencia vezérli Mark Zuckerberg otthonát

A Facebook alapítója azt a célt tűzte ki maga elé, hogy mesterséges intelligencia vezérelje a házát. A rendszer elkészült, a neve Jarvis.

A kifejlesztett szoftver felismeri például, ha valaki az ajtó előtt áll. Amennyiben az illető ismerős és Jarvis felismerte arcát, akkor beengedi, egyúttal pedig tájékoztatja a családot. A rendszer kérésre zenét játszik le, szabályozza a hőmérsékletet, s bekapcsolódik a programba akkor is, amikor Zuckerberg és a felesége, Priscilla a kislányukkal, Maxszel játszanak. A programot a Facebook vezetője készítette el és a munka bizonyos szempontból egyszerűbb, ugyanakkor Jarvis összekötése a házban lévő különböző rendszerekkel épp ellenkezőleg, a vártnál sokkal bonyolultabbnak bizonyult. Az épületben lévő legtöbb eszköz például nem is csatlakozik a világhálóhoz.


A kenyérpirítótól kezdve a világításon át a zenekiválasztásig minden beszéddel irányítható

Az öntanuló számítógépek számára a legnehezebb az összefüggések megértése. Amennyiben például a család zenét akar hallgatni, akkor a beszédparancsok alapján a szoftver nem feltétlenül tudja, hogy erre melyik szobában kerüljön sor. Ezért is van az, hogy Zuckerberg szívesebben ad írásban parancsokat. Ennek másik oka pedig az, hogy az írással nem zavarja a többieket. Az üzletember kijelentette, hogy ma már olyan érzése van, hogy a szoftver "jelen van". A Facebook vezetője szeretné a rendszert továbbfejleszteni és minden eddiginél jobban az a meggyőződése, hogy a mesterséges intelligencia a következő tíz évben nagyon erősen fog fejlődni. Hosszú távon meg akarja tanítani Jarvist arra, hogy önmagától képes legyen új képességekre szert tenni.

Zuckerberg végül hangsúlyozta, hogy azon gondolkodik, hogy nyílt forráskódúként elérhetővé teszi a szoftvert, így elvileg bárki használhatná azt. Ez azonban jelenleg még nem lehetséges, mert a rendszer túlzottan az ő otthonára, az eszközeire és a hálózatára van optimalizálva. Amennyiben valaha is kifejlesztene egy a hardvereitől független verziót, akkor azt szabadon hozzáférhetővé fogja tenni vagy pedig egy új termék alapját képezi majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • InfoCsill #17
  Írásban parancsokat adni, hogy hol mit játsszon le?... Milyen mesterséges intelligencia? Hát ezt én is meg tudom csinálni. MI.. meg a [email protected] az, szép reklám.
 • Jawarider #16
  Ti is ua. hülyék vagytok mint a többi netes újság aki hasonlóképp lehozta ezt a kamucikket, ugyanis Mark Zuckerberg rögtön kijelentette, hogy ebből még semmi nincs kész, és amit a feed-re kitett, az csak egy fun art videó.
 • bunny #15
  Amit írsz, azokat meg lehet valósítani, de továbbra sem érzem hiányát egyiknek sem, nem érezném kényelmesnek pláne nem ér annyit, mint amibe kerülne és ami veszélyt tartogat. A lift gombot megnyomni, a csapot megnyitni stb. a jövőben is magam tervezem. Villanyt is majd felkapcsolom ahol akarom ... én már végig vettem mindent, ami szóbajöhet de egyszerűen feleslegesnek tartom automatizálni azt, ami tökéletes manuálisan is.

  Summa-summárum én nem érzem hiányát. Egy nagy épületben lehet értelme esetleg, ahogy sok esetben már most is automatizmusok vezérelnek dolgokat, de egy családi házban, lakásban szerintem ágyúval a verébre.

  Ház körül automatizmusnak ott látom értelmét, ahol már most is meg van valósítva. Öntözőrendszer a kertben - az már most is létezik. De 60 rugós okoscserepet már túlzásnak tartom. Termosztát - már a mostaniba is tudom heti, napi bontásba percpontosan beállítani mikor mit csináljon - na ebből azt használom, hogy este visszaáll az éjszakai hőfokra, reggel már én "tekerem" fel ha otthon vagyok akkor amikor felkeltem. De tudná, hogy hétköznep X órakor hétvégén Y órakor kapcsoljon fel, le, ide-oda már most is fillérekből.
  Ja, és most a karácsonyfán van egy mechanikus időzítő, hogy este felkapcsolja majd kb. lefekvés időben le.
  Automatizmus a sütő, mikró időzítője. Ott lehetne még okosítani, hogy pl. ha égett szagot érez lekapcsolja magát a sütő, hogy beállítható az étel és tudja meddig milyen hőfokon süssön. Igen, a konyhában még lehetne mit kezdeni talán. És persze lehetne úgy iot-zni, hogy értesít a mosógép, sütő stb ha végzett - de ez amúgy a drágábbak tudják már.
  Utoljára szerkesztette: bunny, 2016.12.22. 09:07:50
 • M2 #14
  Egy komplett rendszerben meg van pár ezer ilyen sor - na azt már nem annyira egyszerű megírni és összehangolni. Ez lenne az okosotthon lényege, hogy ne kelljen semmit programozni.
 • Tetsuo #13
  Egy lakás automatizálása bizonyos szempontból nehéz lehet, de semmiképpen nem az "MI" vagyis a szoftver oldaláról, hanem mondjuk az érzékelők, interface-ek optimális elhelyezése, kiválasztása, az ergonómia vagy dizájn beillesztése az adott környezetbe stb.

  Zuckerberg Jarvis-a nem csak automata, hanem egy önfejlesztő MI is - állítólag-, tehát itt ez lenne a nagy szám, amiről végül is nem tudtunk meg semmit.

  Maga az MI szoftveres fejlesztése már legalább húsz-harminc éve egy helyben toporog és nincs különösebb ok a közeli áttörés feltételezésére, bár marketing vagy nézettség érdekéből sokan jósolnak futurisztikus jövőképet.
 • kvp #12
  A legtobb ember nem tud programozni, de meg szabalyrendszereket se kepesek felallitani. A nest fele okostermosztat is arra alapul, hogy az emberek jelentos resze nem tudja megmondani, hogy eppen milyen homersekletre van szuksege. Az okosotthonok azoknak jok, akik nem akarjak vagy nem tudjak megmondani hogy eppen mit szeretnenek. A cikkben szereplo rendszer egy automatizalt otthon, amit alaposan felprogramoztak.

  Egyebkent egy automatizalt rendszer kenyelmes is tud lenni, pl. este lekapcsolhato a villany amikor mar fekszunk vagy ejjel ha felkelunk akkor automatikusan felkapcsolja ahol kell. Ilyen az okos vizcsap is ami kinyit amikor eletesszuk a kezunk, de intelligens attol lesz ha tudja hogy ki tette ele a kezet es a szemelyenkent elore megadott hofoku vizet allitja be. Ezek a rendszerek reszben leteznek, reszben osszerakhatoak a meglevo komponensekbol. Sok aprosag amibol vegul osszeall egy magas fokon automatizalt haz vagy lakas. Ez az egesz kenyelmes mint az automata lift, amin eleg csak megnyomi az emelet gombjat es odavisz. Pedig regen kezzel kellett a liftesnek gyositania es fekeznie, tovabba muveszet volt pontosan szintben megallni, a terheltseg fuggvenyeben. Aztan kikoptak a liftesek. Egy tarashazban vagy irodaban lehet pl. okoslift is, ami alapbol a sajat szintjere viszi az embert es csak akkor kell megadni neki, hogy hova akarunk menni, amikor szomszedhoz megyunk vagy pl. reggel a garazsba visz le, de este a foldszintre mert mindig olyankor megyunk futni. Ezek kenyelmi funkciok, amiket egy intelligensebb ember maga is el tud vegezni. Szep lassan ezek a mindennapok reszeve valhatnak. Ma mar liftet se hagynak vezetni, pedig milyen poen lenne szorakozasbol nyitott liftajtoval szaguldozni egy toronyhazban, aztan nagyot fekezni. Az autovezetes vagy a tobbi ma meg manualis tevekenyseg is a liftek sorsara juthat.

  ps: Szemely szerint jonak tartom ha van failsafe egy rendszerben, meg jobb ha van tartalek uzemmod. Ilyen ha megy a futes kulso aram nelkul is es ilyen ha egy okoskapcsolon ott van a mechanikus felulbiralas lehetosege. Ezen biztonsagi tartalekok egyre jelentosebb resze egy ido utan eltunik, mint tartelek lovaskocsi a garazsokbol. Hogy ez jo-e vagy sem kerdeses, de az biztos hogy kenyelmes...
 • felemelő #11
  Minek ide MI?
  Én egyenesen jobban örülnék, ha nem "önállóskodna" a lakás, egyszerűen az általam megadott szabályrendszer és utasítások szerint végezné a dolgát.
 • gforce9 #10
  Akkor én azzal az elgondolással, hogy a gravitációs elven keringő fűtésrendszeremet nem akarom "korszerűsíteni" és így áram nélkül is tudok fűteni, akkor ezek szerint én barlangban lakok....... Nem tudom mi történik egy ilyen iot putriban ha nincs net nincs és áram, ami a 21. században is teljesen életszerű helyzet bárhol.
 • TokraFan #9
  Lesz az a hülye, aki majd összeköti a beléptető rendszerét egy UZI-val, maximum security gyanánt...
 • dyra #8
  még több szemetet pakolunk a jövő kecóiba tök jó. Az milyen lesz mikor szoftver hiba miatt nem fogom tudni lehúzni a budit vagy kizár a saját kecóm, ne adj isten betörőnek ismer fel és hívja a zsernyákokat :)