Berta Sándor

Chatbotban él tovább egy fiatalember

A szoftver az életében elküldött összes szöveges üzenetből dolgozik, barátja így kíván emlékezni az autóbalesetben elhunyt illetőre.

Eugenia Kuyda és Roman Mazurenko annak ellenére beszélgetnek, hogy a fiatalember 2015. november 28-án meghalt egy moszkvai autóbalesetben. Mindez azért lehetséges, mert Eugenia egy olyan chatbotot fejlesztett ki, amely Roman szóhasználatát és beszédstílusát utánozza.

Az autóbaleset utáni hetekben a fiatalember barátai azon gondolkodtak, hogyan tudnának neki méltó emléket állítani. Felmerült egy emlékoldal és egy fotóalbum létrehozása, de ezek Eugeniának nem feleltek meg. A gyász közben átolvasta azt a rengeteg szöveges üzenetet, amiket Roman az évek során kapott. Mosolyognia kellett, amikor meglátta a fiatalember írását, ő ugyanis diszlexiás volt és bizonyos kifejezéseket visszatérő jelleggel használt. Eugeniának eszébe jutott a Black Mirror című sorozat 2. évadának első epizódja, amely egy olyan nőről szólt, akinek a férje meghalt autóbalesetben. A főszereplő ezután bejelentkezett egy szolgáltatáshoz, amely a két fél online kommunikációját használta fel, hogy létrehozza az illető mesterséges mását.

Bár a sorozat a technológiai témákat általában kritikusan kezeli, Eugeniát mégis inspirálta az ötlet és másokkal együtt létrehozta a Luka nevű startupot. A vállalkozás éttermi szolgáltatásokat segít egy az alapkérdéseket megválaszoló chatbot által. A Google nyílt forráskódú TensorFlow szoftverére támaszkodik, adatbázisában 35 millió angol sor van. Ebbe az algoritmusba táplálták bele Roman összes szöveges üzenetét, amelyeket az a barátaitól, a szüleitől és más családtagjaitól kapott. Így jött össze a 8000 sorból álló anyag, amelyet használ a program.

Amikor a chatbot elért egy szintre, bejelentkezett a Facebookra és a világ tudomására hozta a létezését. A Luka alkalmazásban Romannal angolul és oroszul is lehet beszélni, ha valaki hozzáfűzi a mondandójához a @Roman jelet. Eugenia szerint a megoldás még mindig csak árnyéka egy valós személynek, de egy évvel ezelőtt még ez sem volt lehetséges, és reméli, hogy a közeljövőben sokkal többet is tehetnek majd.

A reakciók vegyesek voltak. A számos pozitív visszajelzés mellett Roman négy barátja zavarónak találta a projektet és jelezte, hogy nem akarnak a chatbottal társalogni. Azt mondták, hogy - az előforduló hibák ellenére - tényleg Roman kifejezéseivel szembesültek, de nehéz volt számukra, hogy a válaszokat egy szoftvertől kapták meg. Másokra terápiás hatással volt a megoldás, illetve elmesélhették neki a mindennapi problémáikat. Eugenia is ekkor realizálta magában, hogy a program igazi célja nem a beszéd, hanem az emberek meghallgatása. A lányt az bántja, hogy nem mondta meg a fiatalembernek, hogy ne foglalkozzon tovább a Stampsy nevű startupjával, hanem a divatra koncentráljon, ami valójában mindig is érdekelte.


Eugenia a jövőben további chatbotokat akar létrehozni, de már nem éttermek számára. A Luka jelenleg a Replika nevű szoftveren dolgozik, amely kérdéseket tesz fel a felhasználóval kapcsolatban és így tanulja meg, hogyan helyettesítse tökéletesen az illetőt és annak üzeneteit. A Replika ezáltal a jövőben egy avatárrá válhat, amely átveszi az emberektől bizonyos feladatok elvégzését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Baker1 #2
    Nekem is lennének ilyen jellegű ötleteim, de azzal úgy sem foglalkozna senki és semmi. Annyira primitív dolgokat tudnak beállítani oly nagy szenzációnak, hogy el sem hiszem. :D
  • Szefmester #1
    8000 sor az nem kevés kicsit egy ilyen jellegű projecthez?