Berta Sándor

Nyitna a mesterséges intelligencia kapcsán az Apple

A társaság eddig nagyon igyekezett titokban tartani, hogy milyen dolgokat kutat, azonban részben változtatna a jelenlegi gyakorlatán.

Russ Salakhutdinov, az Apple mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokért felelős vezetője bejelentette, hogy a jövőben a társaság nyilvánosságra fogja hozni a területen elért kutatási eredményeit. Mindez azért érdekes és meglepő, mert az óriáscég eddig pont azt a gyakorlatot követte, hogy a hivatalos bejelentésig, illetve piacra dobásig mélyen hallgatott új termékeiről és még abba sem engedett bepillantást, hogy a kutatói éppen min dolgoznak. Salakhutdinov - aki egyben a Carnegie Mellon Egyetem professzora - éppen ezzel a hagyománnyal akar szakítani és azt szeretné, ha a jövőben sokkal nagyobb információ- és tudáscsere valósulna meg az Apple szakemberei és más tudósok között.

Arra Yann LeCun, a Facebook mesterséges intelligencia kutatásokért felelős igazgatója már korábban rávilágított, hogy ha az Apple nem változtat az eddigi gyakorlatán, akkor sosem tudja majd megszerezni a csapatába a terület legokosabb szakembereit, hiszen azok nem szívesen mennének egy olyan vállalathoz, ahol az a veszély fenyeget, hogy a munkásságuk a feledés homályába merülhet. A Google és a Facebook például engedélyezi az alkalmazottainak, hogy tudományos folyóiratokban és blogokon publikáljanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!