• kvp
    #12
    A legtobb ember nem tud programozni, de meg szabalyrendszereket se kepesek felallitani. A nest fele okostermosztat is arra alapul, hogy az emberek jelentos resze nem tudja megmondani, hogy eppen milyen homersekletre van szuksege. Az okosotthonok azoknak jok, akik nem akarjak vagy nem tudjak megmondani hogy eppen mit szeretnenek. A cikkben szereplo rendszer egy automatizalt otthon, amit alaposan felprogramoztak.

    Egyebkent egy automatizalt rendszer kenyelmes is tud lenni, pl. este lekapcsolhato a villany amikor mar fekszunk vagy ejjel ha felkelunk akkor automatikusan felkapcsolja ahol kell. Ilyen az okos vizcsap is ami kinyit amikor eletesszuk a kezunk, de intelligens attol lesz ha tudja hogy ki tette ele a kezet es a szemelyenkent elore megadott hofoku vizet allitja be. Ezek a rendszerek reszben leteznek, reszben osszerakhatoak a meglevo komponensekbol. Sok aprosag amibol vegul osszeall egy magas fokon automatizalt haz vagy lakas. Ez az egesz kenyelmes mint az automata lift, amin eleg csak megnyomi az emelet gombjat es odavisz. Pedig regen kezzel kellett a liftesnek gyositania es fekeznie, tovabba muveszet volt pontosan szintben megallni, a terheltseg fuggvenyeben. Aztan kikoptak a liftesek. Egy tarashazban vagy irodaban lehet pl. okoslift is, ami alapbol a sajat szintjere viszi az embert es csak akkor kell megadni neki, hogy hova akarunk menni, amikor szomszedhoz megyunk vagy pl. reggel a garazsba visz le, de este a foldszintre mert mindig olyankor megyunk futni. Ezek kenyelmi funkciok, amiket egy intelligensebb ember maga is el tud vegezni. Szep lassan ezek a mindennapok reszeve valhatnak. Ma mar liftet se hagynak vezetni, pedig milyen poen lenne szorakozasbol nyitott liftajtoval szaguldozni egy toronyhazban, aztan nagyot fekezni. Az autovezetes vagy a tobbi ma meg manualis tevekenyseg is a liftek sorsara juthat.

    ps: Szemely szerint jonak tartom ha van failsafe egy rendszerben, meg jobb ha van tartalek uzemmod. Ilyen ha megy a futes kulso aram nelkul is es ilyen ha egy okoskapcsolon ott van a mechanikus felulbiralas lehetosege. Ezen biztonsagi tartalekok egyre jelentosebb resze egy ido utan eltunik, mint tartelek lovaskocsi a garazsokbol. Hogy ez jo-e vagy sem kerdeses, de az biztos hogy kenyelmes...