Berta Sándor

Mesterséges intelligenciával fejlődhet az érzelmek felismerése

A fejlesztéseknek köszönhetően gyorsabban lehet majd reagálni az emberek hangulatára.

A World Happiness Index nevű alkalmazás a mesterséges intelligencia segítségével képes lesz felismerni az emberek érzelmeit. A felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen. A Blumatix Consulting startup egy olyan öntanuló rendszeren dolgozik, amely érzékeli és azonosítja az emberek arcán megjelenő érzelmeket. Az elsődleges cél az, hogy a World Happiness Index megtanulja felismerni a haragot, a megvetést; azt, ha valaki szerencsésnek érzi magát; a meglepetést, a félelmet, a szomorúságot, az undort vagy a közömbösséget.

A program alapját Paul Ekman érzelmi atlasza jelenti. A vállalkozás a Salzburgi Egyetemmel közösen azt is kutatja, hogy a megoldás funkcióit miként lehet hasznosítani különböző alkalmazásokban és projektekben.


Jelenleg a szoftverben eltárolják az egyes fotókkal kapcsolatos információkat, például a kort, a nemet, s a kifejezésre juttatott vagy azonosított érzelmi állapotot. Szintén megőrzik a felhasználó IP-címét, hogy meghatározhassák a származási országát és - ha vannak - a GPS-koordinátákat is. Így a megfelelő mennyiségű információ birtokában létrejöhet egy világtérkép, amelyben az emberi érzelmek kor, nem és földrajzi tartózkodási hely alapján jelennek meg. Minél többen vesznek részt a projektben, annál több adat gyűjthető össze és annál jobb lesz végül a rendszer.

Az ilyen projektek, mint a World Happiness Index, többek között alkalmazhatók lesznek az önkiszolgáló kioszkokban és jegyautomatákban használt, kamerás automatizált szolgáltatásokban. Az öntanuló rendszerek segítségével gyakorlatilag azonnal reagálni lehet az ügyfelek érzelmi állapotára és ezáltal növelhető az ügyfélelégedettség, de ezek a megoldások a videokonferencia-beszélgetések során is hasznosak lehetnek. A Blumatix IT-szakértői számára a World Happiness Index egy fontos mozaikdarab az öntanuló rendszerek fejlesztésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!